5 hvězdných pokrmů pro které jet do Toskánska

Toskánsko je oblíbená destinace, kterou jsme i my letos konečně navštívili. A protože jsme se Toskánskem projedli, vybrala jsem pětici klasických toskánských pokrmů, které byste rozhodně neměli minout. A ne, nebude to pizza a ani vlastně těstoviny.

Dršťky: lampredotto

Začneme na ulici. Zapomeňte na českou dršťkovku z jídelny a ochutnejte při procházce Florencií lampredotto, měkké dršťky v housce. Tahle florentská lahůdka za pár éček  je oblíbený fast food, kdo by tady chodil do Mekáče! Dršťky se ochucují pikantní chilli omáčkou, takže pozor, pálí! Nejlepší lampredotto mají prý v tržnici ve stánku Nerbone (funguje od 1872), kterou navštívil a doporučoval i Emanuel při své cestě Itálií. A jestli si na dršťky netroufáte, můžete si dát do ruky třeba bolito – vařené telecí nebo hovězí maso.

Dršťky v housce - bolito

Bistecca fiorentina

Žádný z paleo nadšenců ani obyčejných milovníků masa nemůže minout tohohle macka. Florentský biftek to je T-bone flákota vážící většinou přes 1 kilo. Ve dvou ho sní dva 100 kiloví Italové, takže pokud jste na něj tři, vůbec to nevadí. Příloha je libovolná, my měli jednou salát a jednou geniální brambůrky. Zajímá vás, kde mají opravdu dobrý? Zajeďte na něj do Carmignana, restaurace nevaří nic jiného a má je výtečné. Maso pochází z francouzského plemene krav, prý je jemnější než místní hovězí.

Bistecca fiorentina

Papardelle con cinghiale

Existuje jen jedno jídlo, které jsem si musela v Toskánsku dát dvakrát. Jsou to papardelle s kančím ragú. Po toskásných lesích se prohání 150 000 divočáků a to je moc, s tím se prostě musí něco dělat. A tak v Toskánsku jíte kance na všechny způsoby. Kančí ragú, pomazánka, salám…. užijte si to!

Pappardelle con cinghiale

Hovězí na toskánském víně

V Toskánsku se chová spousta krav, konkrétně v kraji Chianti. Snad v každé restauraci narazíte na jídelním lístku na hovězí na víně, často doplněné chutnými piniovými oříšky. My ochutnali výborný hovězí jazyk ale i skvělá hovězí líčka. A protože tu mají dobré víno, mají u hovězího i výbornou omáčku.

Hovězí jazyk na víně

Cantuccini s dezertním vínem (Vin Santo)

Tohle není jenom kombinace mandlových sušenek a vína, je to důmyslný způsob, jak si to dohromady co nejvíce užít. Je to snadné, prostě namáčejte cantuccini do vína, ty ho nasají a sušenka pak zkřehne a chutná přímo božsky. Doporučuji dovézt si Vin Santo domů a cantunccini si upéct, není to nic složitého a to víno vám v lednici vydrží velmi dlouho.

Cantuccini a Vin Santo

Co byste si dali vy? Které jídlo vám v Toskánsku chutnalo nejvíc?

Více fotek z chutného Toskánska najdete na Flickru.

1 COMMENT

  1. Paleo-dieta je dobrý termín, jak teď sbírám jabka a houby a kombinuju to s masem, něco mi to připomíná :o))

    Ad cantuccini: jsou dvoje. Jemné a křehké, čerstvě upečené cantuccini z pekařství a tvrdé, kamenné cantuccini z čtvrtkilových pytlíků, prodávaných u benzinek a v supermarketech. Na těch tvrdých se lámou zuby, ale podle Italů to jsou ty pravé cantuccini k namáčení do Vin Santo (čím tvrdší tím lepší). Je to o to jednodušší, že v Čchách se koupí jen ten druhý druh. Více tady: http://vins.blog.cz/1108/vin-santo-2005-montescudaio-doc-fattoria-santa-maria-guardistallo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here