5 klíčových ingrediencí pro italskou kuchyni

Léto pomalu přichází a tak přijdou vhod lehká snadná jídla. Je čas vařit zase po italsku! Pokud se rozhodnete vařit itálii často, je dobré mít vždy po ruce 5 klíčových ingrediencí. Zjistěte, které to jsou a na co si u nich dát pozor.

IMG_6264

1. Olivový olej

Naprostá nezbytnost pro většinu receptů. Italové olej tak milují, že si do něj často jen tak máčí chléb a dochucují s ním jakákoliv jídla včetně polévek. S olejem se prostě nešetří a je všude. Doporučuji pořídit si alespoň dva.

Jeden vhodný na smažení a vaření. Ten nemusí být nutně extra virgin (za studena lisovaný), má nižší kouřový bod (190 stupňů) a tak je ho ke smažení při vysoké teplotě trochu škoda. Pořiďte si větší balení tohoto oleje, který vás cenově nezruinuje a zároveň má pro vás příjemnou chuť. Hodně vysokou teplotu (210 stupňů) vydrží ale jen olej rafinovaný – lisovaný za tepla s pomocí chemických přísad, bez živin a vitamínů.

Druhý olej by měl být ale správný klenot. To znamená, že by vám měla vyhovovat jeho chuť, kterou si klidně vychutnáte i jen tak ze lžičky. Prostě olej top kvality, ať už je jemný a ovocnější z Ligurie, nebo kořeněnější z Toskánska. Takový olej je potom perfektní pro přípravu pesta, na saláty a na finalizování pokrmů.

Na co pozor: olivový olej se rychle kazí a může brzy zežluknout, doporučuje se ho spotřebovat do 6 týdnů po otevření. Nikdy ho nevystavujte slunci, nikdy nemějte v plastovém obalu. Kupujte raději menší balení, která rychle spotřebujete.
Recepty s olivovým olejem v hlavní roli: Pesto genovese, Špagety aglio olio

2. Parmezán

Zlato italské kuchyně, věčná přísada do mnoha jídel včetně italských polévek. Podobně jako u oleje, i tady se může vyplatit pestrost. Zatímco na běžně vaření a sypání bude stačit mladší parmezán (18-24 měsíců), na speciální příležitost si kupte i daleko starší a výraznější (až 36 měsíců). Parmezán není lehké skladovat, protože rychle vysychá. Nejlepší kupovat čerstvý po menších kusech. Nekupujte ten, který má hned za slupkou bílý pruh. Dobrý parmezán by měl být pěkně orosený a ne vyschlý, chuť nesmí být ostrá a hrubá. Vždy si parmezán strouhejte až doma, neokrádejte se zbytečně o jeho pravou chuť a vůni. Parmezán se nejlépe hodí tam, kde se používá máslo (risotta) a nepoužívá se ve spojení s mořskými plody.

Recepty s parmezánem v hlavní roli: Lilek v troubě, Risotto

3. Česnek

V italských receptech na česnek přijde často řada. Italové ho narozdíl od nás málokdy prolisovávají lisem na česnek. Chuť je potom příliš silná a nedá se smažit. Proto se česnek nejčastěji používá na tenké plátky, nebo se seká najemno a někdy se jen tak rozdrtí rukou. Při jeho opékání pohlídejte, aby nezhnědl, potom už nechutná dobře a páchne. Podpořte české zemědělce a kupujte český česnek, bývá kvalitní.

Recepty s česnekem v hlavní roliŠpagety aglio olio

4. Rozmarýn

Velmi oblíbená bylinka, spolu s petrželkou v Itálii nejpoužívanější. Má výrazné aroma a přidává se nejčastěji k masu, při pečení kuřete a králíka. Výborně chutná ve spojení s pečenými brambory, v omáčkách na těstoviny a nebo na chlebu. Používá se ve většině případů čerstvý, tedy pěkná mladá snítka. V nejhorším případě celé sušené jehličky. Rozhodně nekupujte mletý, chybí mu aroma.

Recepty s rozmarýnem v hlavní roli: Tagliatelle se salsiccou

5. Rajčata (v plechovce)

Konzervovaná zelenina se obvykle pokládá za naprosto nezajímavou a špatnou. Až na rajčata v plechovce! Žijeme v Čechách a proto není vůbec snadné narazit na kvalitní rajčata. Lepší je vsadit na jistotu v podobě konzervy přímo z Itálie. Na italské omáčky jsou nejvhodnější soudková plně zralá rajčata (na rajčata ze supermarketu v lednu zapomeňte). Mají sladší chuť, méně semínek i vody. Nejlepší odrůdou vůbec jsou rajčata San Marzano, v konzervě je u nás seženete v italských obchůdcích. Už nějakou dobu se chystám na test konzervovaných rajčat, vyzkoušela jsem jich hromadu a ne vždy jsou bohužel konzervy vážně dobré.

Recepty s rajčaty v hlavní roli: Snadná rajčatová omáčka na těstoviny

Příště vám představím další italské speciality, které vám pomohou kouzlit italské dobroty :) Máte tip kde koupit dobrý olivový olej nebo konzervovaná rajčata? Nasdílejte ho do komentářů.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here