Jak udělat nejlepší cheesecake

Cheesecake je fenomén. Setkáváme se s celou hromadou jeho variací. Jak ale udělat vážně dobrý cheesecake, který bude co nejblíže originálu? Hledala jsem a přišla na spoustu užitečných informací.

Pečení cheesecaku
Pečení cheesecaku

 

Cheesecake recept originál neexistuje!

Mám ráda recepty, které jsou jednoznačné a tradiční. U takových obvykle nenajdete tisíc různých často zprzněných variací, prostě jednoduchost a jistota, že to, co děláte, je přesně „ono“. U cheesecaku to tak ale bohužel není. Existují pečené a nepečené varianty a také bývá rozdíl v hlavní náplni. Tu by měl tvořit „cream cheese“, což je typicky sýr Philadelphia. New York má svůj tradiční cheesecake, který vyniká hedvábnou a opravdu velmi krémovou hutnou konzistencí. Té dosahuje díky smetaně, někdy zakysané. Základem cheesecaků je podklad tvořený z rozdrcených sušenek s máslem, ale najdete i variantu s pečeným těstem. Já udělala pečený cheesecake na základě receptu od Nigelly.

Nepečený cheesecake?

Nepečený cheesecake zní skvěle, zdá se to být jednodušší, že? Ale těsto nemusíte připravovat ani u varianty pečené. Stejně jako ta nepečená má spodek ze sušenek. Jde tedy o upečení té hlavní sýrové náplně, která se smíchá s vejci. V nepečené variantě se vejce vynechají a o ztuhnutí se postará třeba želatina.

Sýr philadelphia vs. lučina vs. mascarpone

Udělejte ho z čeho chcete, ale alespoň prosím netvrďte, že je to jedno. Každý, kdo má jazýček na správném místě, velmi dobře rozezná rozdíl mezi tímhle trojbojem. Jak už jsem psala u tiramisu, lučina je opravdu odlišná. Má nižší obsah tuku a není „cream cheese“, vyrábí se z tvarohu. Je tedy dietnější alternativou, nikoliv chutnou a srovnatelnou náhražkou philadelphie. A co italské mascarpone? To je sice tučné, ale chuťově se dost liší. Zatímco philadelphia se zdá být opravdu sýrový včetně slanější chuti, mascarpone chutná máslověji a nasládle.

Cheesecake z Bebe sušenek?

Ok, proč ne. Není to to samé, jako dělat tiramisu z dětských kulatých piškotů. Zdá se, že do cheesecaku smíte dát takové sušenky, které vám opravdu chutnají. Bebe by nejspíš šly, je to otázka vkusu. Takže já zvolila špaldové celozrnné máslové sušenky z DM.

Recept na cheesecake

Viděla jsem jich hodně a nakonec vybrala ten od Nigelly, jak dopadlo pečení se můžete dočíst v článku s cheesecake receptem. Určitě by nebylo špatné ozkoušet vítězný recept podle Felicity z Guardianu.


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here