Chřest: 3 nejsnadnější způsoby, jak si ho užít!

Sezona chřestu je tu a tak vymýšlíme co s ním udělat. Nelamte si hlavu se složitostmi a zkuste jednu ze tří nejsnadnějších úprav, určitě si chřest zamilujete!

Zelený chřest

Jak vybrat správný chřest

Dávejte si pozor hlavně na hlavičky chřestu, ty musí být pevné a vzpřímené. Nekupujte chřest s otevřenou a nebo povadlou hlavičkou. Čerstvý chřest má svěží vzhled, v sezoně je od dubna do června.

Jak uvařit chřest

Nejlepší jsou na celém chřestu jeho hlavičky. Ty by měly při vaření zůstat lehce křupavoučké. Někteří chřest připravují tak, že hlavičky z vody vyčuhují a potopí se až na poslední chvíli. To dává smysl, protože spodek chřestu je tlustší a vyžaduje tedy i delší dobu vaření.

Jak uvařit chřest

  • chřestu odřízněte spodní zdřevnatělou část
  • oloupejte tvrdá vrchní vlákna chřestu (nožíkem nebo škrabkou) a chřest ve studené vodě pořádně omyjte
  • v dostatečně širokém hrnci přiveďte do varu vodu a vložte do ní chřest a osolte
  • přikryjte pokličkou a po 10 minutách vaření zkuste píchnout vidličku do nejtlustší části chřestu
  • chřest vyndejte, jakmile jde snadno propíchnout

1. Chřest zapečený s parmezánem

Zkuste chřest s italským šmrncem. Stačí předehřát troubu na plno (až 250 °C) a uvařit chřest podle návodu výše. Připravte potom už jen zapékací misku a tu vymažte máslem. Chřest ve vrstvách naskládejte do misky a každou vrstvu posypte parmezánem a posolte. Pro vylepšení můžete ještě přidat trochu másla. Pečte ve vrchní části trouby cca 15 minut, než se udělá nahoře tenká zlatavá kůrčička.

Když chřest ještě nakonec přelijete přepuštěným máslem s lískovými oříšky, vznikne vám chřest po milánsku.

2. Chřest s holandskou omáčkou

K chřestu se výborně hodí holandská omáčka. Na 2 porce si roztavte v rendlíčku 50 g toho nejlepšího čerstvého másla jaké máte. Do druhého kastrolku dejte 2 žloutky, zapněte sporák na mírný plamen a začněte energicky žloutky šlehat ruční metlou. Při šlehání pomalu začněte přilévat máslo a přidejte také 2 lžíce vody. Musíte pořádně míchat, aby se směs napěnila a zhoustla. Potom stačí dochutit solí a pepřem. Omáčkou přelijte uvařený okapaný chřest a zážitek je tu!

3. Chřest tak, jak ho milují Italové

Tohle je údajně vůbec nejoblíbenější (a nejsnadnější) úprava chřestu v Itálii. Chřest je vlažný a někdy úplně studený. Podává se jako salát. Uvařte chřest a nechte ho pěkně okapat. Suchý ho narovnejte na pěknou mísu nebo talíř. Nic nekrájejte, jen chřest osolte a opepřete. Potom ho pořádně zastříkněte olivovým olejem. Hotovo! Málo kdy si užijete chuť chřestu víc, než s touhle snadnou úpravou.

A jak chutná chřest nejvíc vám? Máte tip na podobně snadný recept?

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here