Sezona chřestu je tu a tak vymýšlíme co s ním udělat. Nelamte si hlavu se složitostmi a zkuste jednu ze tří nejsnadnějších úprav, určitě si chřest zamilujete!
Jak vybrat správný chřest
Dávejte si pozor hlavně na hlavičky chřestu, ty musí být pevné a vzpřímené. Nekupujte chřest s otevřenou a nebo povadlou hlavičkou. Čerstvý chřest má svěží vzhled, v sezoně je od dubna do června.
Jak uvařit chřest
Nejlepší jsou na celém chřestu jeho hlavičky. Ty by měly při vaření zůstat lehce křupavoučké. Někteří chřest připravují tak, že hlavičky z vody vyčuhují a potopí se až na poslední chvíli. To dává smysl, protože spodek chřestu je tlustší a vyžaduje tedy i delší dobu vaření.
Jak uvařit chřest
- chřestu odřízněte spodní zdřevnatělou část
- oloupejte tvrdá vrchní vlákna chřestu (nožíkem nebo škrabkou) a chřest ve studené vodě pořádně omyjte
- v dostatečně širokém hrnci přiveďte do varu vodu a vložte do ní chřest a osolte
- přikryjte pokličkou a po 10 minutách vaření zkuste píchnout vidličku do nejtlustší části chřestu
- chřest vyndejte, jakmile jde snadno propíchnout
1. Chřest zapečený s parmezánem
Zkuste chřest s italským šmrncem. Stačí předehřát troubu na plno (až 250 °C) a uvařit chřest podle návodu výše. Připravte potom už jen zapékací misku a tu vymažte máslem. Chřest ve vrstvách naskládejte do misky a každou vrstvu posypte parmezánem a posolte. Pro vylepšení můžete ještě přidat trochu másla. Pečte ve vrchní části trouby cca 15 minut, než se udělá nahoře tenká zlatavá kůrčička.
Když chřest ještě nakonec přelijete přepuštěným máslem s lískovými oříšky, vznikne vám chřest po milánsku.
2. Chřest s holandskou omáčkou
K chřestu se výborně hodí holandská omáčka. Na 2 porce si roztavte v rendlíčku 50 g toho nejlepšího čerstvého másla jaké máte. Do druhého kastrolku dejte 2 žloutky, zapněte sporák na mírný plamen a začněte energicky žloutky šlehat ruční metlou. Při šlehání pomalu začněte přilévat máslo a přidejte také 2 lžíce vody. Musíte pořádně míchat, aby se směs napěnila a zhoustla. Potom stačí dochutit solí a pepřem. Omáčkou přelijte uvařený okapaný chřest a zážitek je tu!
3. Chřest tak, jak ho milují Italové
Tohle je údajně vůbec nejoblíbenější (a nejsnadnější) úprava chřestu v Itálii. Chřest je vlažný a někdy úplně studený. Podává se jako salát. Uvařte chřest a nechte ho pěkně okapat. Suchý ho narovnejte na pěknou mísu nebo talíř. Nic nekrájejte, jen chřest osolte a opepřete. Potom ho pořádně zastříkněte olivovým olejem. Hotovo! Málo kdy si užijete chuť chřestu víc, než s touhle snadnou úpravou.
A jak chutná chřest nejvíc vám? Máte tip na podobně snadný recept?
chřest je supr!:)
Ja nakladam chrest jako okurky, v sezone koupim vetsi mnozstvi a vzdy nekolik stonnku dohromady obtocim slaninou , zabalim a zamrazim ( da se pouzit na gril a nebo pridat k pecenemu masu do trouby a spolecne upect. Jinak pro zmenu pridavam i do mleteho veproveho a kureciho ( pripadne i uzene nebo slanina) a udelam jako karbanatky nebo sekanou.Take zamrazuji chrest do zeleninove polevky nebo micham s ruznou zeleninou a pak pouziji na duseni. U nas bezne na jare kupuji 30-50 kg . Takze mam stale po ruce Nebojte se toho, ja jsem nikdy chrest neznala, ale za 17 let v USA jsem si ho oblibila a jak je z pole cersti tak travim alespon 2 dny v kuchyni, abych vse zpracovala. Ani tvrde konce nevyhodim, rozemelu a pouziji do kompostu i s rozemletymi skorapkami, slupkami atd. Snazim se vyuzit proste vse kdyz uz za to platim. EvaK