Dorazil nám s nákupem krásný bílý chřest a tak jsem ho nechala zazářit v risottu, které máme moc rádi a dlouho už jsem ho nedělala. Rýži chřest svojí výrazností vhodně doplní a tohle jídlo je prostě jarní láska.
Recept na chřestové risotto
vystačí na cca 3 porce (ale stejně to sníte ve dvou)
- 250 g čerstvého chřestu
- 3 šálky kvalitního vývaru (část tvoří voda z vařeného chřestu, zbytek např. kuřecí vývar)
- 2 lžíce másla
- menší jemně nasekaná cibule
- 1 šálek (cca 250 g) rýže na risotto (carnaroli nebo arborio)
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
Nejprve očistěte chřest – škrabkou ho oloupejte kromě hlaviček. Ze stonku byste měli poslední cca čtvrtinu odříznout, ta bývá vlásčitá a dřevnatá. V hrnci chřest uvařte, solená voda cca 4-5 minut dokud není křehký ale opravdu pozor, nesmí být úplně měkký. Po vychladnutí ukrojte špičky (cca 2-3 cm) a dejte stranou. Zbytek pokrájejte na kousky kolem 1 cm. Vodu ve které se chřest vařil přidejte k dobrému domácímu vývaru, já měla vývar z kuřecího skeletu, mrkve a petržele.
A teď už děláte klasicky risotto, jen je dobré vědět, kdy přidat chřest. Tak tedy nejprve do sklovata cibulku na másle, přidat rýži, promíchat a poté nakrájené stonky chřestu. Ne hlavičky. Podlívat poctivě vývarem a hlavně pořád míchat, aby se škrob uvolnil. To děláte kolem 15-20 minut než je rýže na skus. Nerozvařte ji. Potom vypněte plotýnku a nakonec vmíchejte ještě lžíci másla a strouhaný parmezán. Ve finále vhoďte hlavičky chřestu. Pokud se vám to líbí, můžete si nechat celé stonky chřestu na ozdobu.