Čokoládová pěna, tedy francouzský mousse, je ideálním dezertem pro všechny milovníky čokolády. Já ho zkusila prvně podle receptu Michela Roux z jeho francouzské kuchařky. Výsledek není příliš hutný, ale zároveň ani moc lehký, tak akorát. Určitě teď budu mousse dělat pravidelně. Výhodou je, že nepotřebujete troubu, jen 2 mísy, kastrol a šlehač. A potom 4 hodiny na důkladné vychlazení.
Recept na čokoládovou pěnu, 6 porcí
- 200 ml mléka
- 200 g kvalitní čokolády (dala jsem půl napůl 70% a 51% od Lindtu, nejlepší je Varlhona)
- 2 žloutky
- 4 bílky
- 60 g cukru krupice
Čokoládová pěna (mousse au chocolat) postup
Ohřejte v hrnci mléko k bodu varu. Stáhněte z plotýnky a přidejte čokoládu. Důkladně ji vmíchejte a jakmile bude směs hladká, přidejte a zašlehejte žloutky. Alespoň 2 minuty míchejte. Přelijte do velké mísy a nechte 10 minut odležet, jen sem tam promíchejte.
Ušlehejte bílky do polotuha, přidejte cukr a šlehejte ještě asi 3 minuty. Po třetinách bílky zapracujte do čokoládové směsi. Opatrně, ať vám úplně nespadnou. Jakmile máte pěknou hladkou směs, přelijte vše do finální mísy, ze které budete servírovat.

Vložte do lednice a chlaďte alespoň 4 hodiny. Mousse se podává tak, že nandaváte „noky“ lžící z mísy. Pokud vám udělá větší radost ve skleničce, tak šup tam s ním. Na ozdobu se hodí hoblinky čokolády, mandle nebo třeba nějaké ovoce, jako jsou maliny, ostružiny. Podává se dobře vychlazený.
Obměny a varianty čokoládové pěny
- Gordon Ramsey dává do svého mousse smetanu, ta ale může pěnu zatížit a lehkost bílků je pryč.
- Existuje také varianta jednodušší, kde použijete jen bílky a čokoládu. Dělá to tak francouzský chef Raymond Blanc. Je to asi trochu těžší, aby to vyšlo.
- Michel Roux doporučuje obměnu s bílou čokoládou, kdy se přidá do mléka kůra z limety a ještě plátek želatiny.