Italské cuketové jednohubky s gorgonzolou

Přemýšlíte co připravit návštěvě na uvítání? Tyhle italské chuťovky potěší a chutnají báječně se skleničkou Prosecca. Výhodou je, že si je můžete připravit v klidu, dostatečně dopředu. Příprava má několik fází, takže je vhodné začít včas. Recept je z knihy Dva italští gurmáni. Zajímavé na něm je, že netradičně kombinuje severský sýr a zeleninu z jihu Itálie. Výsledek je velmi příjemný, klasická bazalka s mozzarellou může zase chvíli spát.

Italské cuketové jednohubky s gorgonzolou

 Ingredience na cuketové jednohubky

  • 2-3 cukety (výborné je to ze žlutých)
  • 100 gramů italské gorgonzoly
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • hrstka čerstvých listků bazalky
  • 1 velký stroužek česneku
  • 4 lžíce dobrého olivového oleje
  • sůl a pepř

Recept jak připravit cuketové chuťovky

Začněte s vypocením cukety. Tu je třeba nakrájet na plátky alespoň půl centimetru. Posolte z obou stran a nechte odpočívat 40 minut.

Připravte si marinádu na potření cukety. Do té patří olej, stroužek česneku na jemno nakrájený a sůl s pepřem.

Cukety osušte. vložte po plátcích na plech vyložený papírem a potřený olejem. Na cuketu naneste marinádu. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na cca 15 minut. Okraje by měly začít zlátnout.

Hotovou cuketu nechte vychladnout.

Na plátky cukety nanášejte střídavě kousek sýra, rajčete a bazalky. Vše potom smotejte do hezkého závitku. Nejlepší je závitek zajistit potom párátkem.

Vypocená cuketa

Pro perfektní výsledek: na co si dát pozor

  • Plátky cukety by neměly být příliš tenké, v troubě při pečení se dost zmenší a pak může být obtížné udělat zámotek.
  • Cuketu opravdu vypoťte, jinak bude chutnat vodově a neupeče se tak jak to má být.
  • Jednohubky jsou studené, ale nepodávejte je vychlazené z lednice. Sýr ani zbytek by neměl dobrou chuť, pokojová teplota pomůže rozvinout chutě.
  • Sušená rajčata jsou dobrá, když jsou pěkně nabobtnalá. Já měla sušená bez oleje, tak jsem je dopředu namočila a potom nechala pár minut ještě v oleji a fungovalo to moc dobře.

Cuketové závitky

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here