Dýňová buchta: pan di zucca

Z dýňové farmy Bykoš jsme si dovezli spoustu dýní a mezi nimi i nějaké speciály vhodné na sladké pečení. Zapátrala jsem a vybrala recept po dlouhé době od Emanuela Ridiho. Je to taková dýňová bábovka, peče se v severní Itálii v horských oblastech. Váš byt provoní podzimní koření a to je hlavní důvod, proč ji upeču i příště.

img_5491

Dýňová buchta: ingredience

  • 600 g očištěné dýně
  • 340 g hladké mouky nulky
  • 250 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje extra virgin
  • 100 g rozinky
  • 2 vejce
  • 2,5 g mleté skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 5 ks kardamonu
  • špetka soli
  • ½ prášku do pečiva

Moje verze byla se špaldovou celozrnnou moukou a dala jsem o 50 gramů méně cukru a více prášku na pečení. Pokud uděláte totéž, dejte méně mouky než v receptu. Místo rozinek jsem dala čerstvě usušené švestky ze zahrádky, byly v tom skvělé.

img_5498

Recept na dýňovou buchtu

Jako první dejte péct dýni. Můžete ji upéct jen rozpůlenou, cca 30 minut na 200 stupňů.

img_5478

img_5473V hmoždíři natlučte koření. Dál si připravte krém. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte předem namočené rozinky a 3 lžíce olivového oleje. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a kořením. Dýni rozmixujte a smíchejte ji s tekutou částí. Nakonec vše zpracujte do jednoho těsta. Vlijte do formy na koláč, nebo použijte formu na bábovku.

img_5485

Pečte na 180 stupňů, dýňová bábovka bude hotová přibližně za hodinu.

img_5482

Můžete si ji dát ještě teplou, mně ale lépe chutnala vychladlá. Velmi dobře se k ní hodí šlehačka, případně pokapat na talířku švestkovým sirupem.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here