Z dýňové farmy Bykoš jsme si dovezli spoustu dýní a mezi nimi i nějaké speciály vhodné na sladké pečení. Zapátrala jsem a vybrala recept po dlouhé době od Emanuela Ridiho. Je to taková dýňová bábovka, peče se v severní Itálii v horských oblastech. Váš byt provoní podzimní koření a to je hlavní důvod, proč ji upeču i příště.
Dýňová buchta: ingredience
- 600 g očištěné dýně
- 340 g hladké mouky nulky
- 250 g cukru krupice
- 3 lžíce oleje extra virgin
- 100 g rozinky
- 2 vejce
- 2,5 g mleté skořice
- 5 ks hřebíčku
- 5 ks kardamonu
- špetka soli
- ½ prášku do pečiva
Moje verze byla se špaldovou celozrnnou moukou a dala jsem o 50 gramů méně cukru a více prášku na pečení. Pokud uděláte totéž, dejte méně mouky než v receptu. Místo rozinek jsem dala čerstvě usušené švestky ze zahrádky, byly v tom skvělé.
Recept na dýňovou buchtu
Jako první dejte péct dýni. Můžete ji upéct jen rozpůlenou, cca 30 minut na 200 stupňů.
V hmoždíři natlučte koření. Dál si připravte krém. Vejce ušlehejte s cukrem, přidejte předem namočené rozinky a 3 lžíce olivového oleje. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a kořením. Dýni rozmixujte a smíchejte ji s tekutou částí. Nakonec vše zpracujte do jednoho těsta. Vlijte do formy na koláč, nebo použijte formu na bábovku.
Pečte na 180 stupňů, dýňová bábovka bude hotová přibližně za hodinu.
Můžete si ji dát ještě teplou, mně ale lépe chutnala vychladlá. Velmi dobře se k ní hodí šlehačka, případně pokapat na talířku švestkovým sirupem.