Éclairs s vanilkovým krémem a čokoládou

Chystala se zrovna jedna rodinná sešlost a tak konečně došlo na éclairs, eklérky, jak jim hezky česky říkáme. Vybrala sem klasickou verzi, tedy éclairs plněné božským vanilkovým krémem (crème pâtissière) a máčené v čokoládě. Recept jsem hledala a vybírala poměrně dlouho, funguje dobře.

éclairs s vanilkovým krémem

Recept na Éclairs

Odpalované těsto

  • 100 ml vody
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 120 g hladké mouky
  • 10 g cukru krupicového
  • 2 g soli
  • 80 g másla
  • 4 vajíčka

Vanilkový krém – crème pâtissière

  • 4 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml plnotučného čerstvého mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 25 g čerstvého másla
  • 250 ml smetany ke šlehání

Čokoláda

200 g 70% čokolády

Postup – jak na odpalované těsto

Mléko a vodu přiveďte v hrnci k varu. Přidejte mouku, cukr a sůl. Promíchávejte, až se vám začne z těsta tvořit koule. Hotové je ve chvíli, když se začne oddělovat ode dna a od stěn.

Těsto dejte do mísy, nechte trochu vychladnout. Přidávejte postupně vajíčka a dobře propracujte.

Plech vymažte máslem, nebo použijte pečící papír. Těsto si dejte do zdobícího sáčku s kulatou špičkou, cca 2 cm. Na plech začněte postupně vymačkávat eklérky, ty mají obvykle 10 cm, já mám radši o něco menší. Nechte si mezi eklérky dost místa, těsto se při pečení nafoukne.

Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 15-20 minut. Hotové eklérky jsou nafouklé a zlatavé.

Postup – vanilkový žloutkový crème pâtissière

Cukr a žloutky smíchejte, přidejte kukuřičný škrob. Vyšlehejte do hustého světle žlutého krému. V kastrole přiveďte k varu mléko s vanilkou. Mléko potom pomaličku vlejte do žloutkové směsi a stále míchejte. Směs potom vraťte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte k varu, vařte do chvíle, kdy se vám vytvoří hustý krém. Na konec zašlehejte máslo a nechte krém vychladnout. Vyšlehejte si šlehačku a smíchejte ji s krémem.

Finále plnění a máčení éclairs

Krém dejte do zdobícího sáčku a na třech místech zespoda éclairs naplňte. V kastrůlku si na vodní lázni rozpusťte 70% čokoládu a éclairs do ní z vrchní strany namáčejte. Nechte dobře vychladnout.

Rady a tipy pro nejlepší éclairs

Celkově éclairs zaberou dost času, můžete si to rozdělit do několika fází. Eklérky a část krému můžete udělat dopředu (bez šlehačky). Pozor, éclairs nezavírejte do nádoby, navlhly by a ztratily by křehkost. Přes noc je můžete zabalit do utěrky, zůstanou dobré. Křehkost ztrácí i jakmile se naplní krémem, tedy krém až opravdu na poslední chvíli. Podávejte nejlépe vychlazené, protože pak čokoláda ztuhne a krém tolik nevytéká při zkousnutí ven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here