Chystala se zrovna jedna rodinná sešlost a tak konečně došlo na éclairs, eklérky, jak jim hezky česky říkáme. Vybrala sem klasickou verzi, tedy éclairs plněné božským vanilkovým krémem (crème pâtissière) a máčené v čokoládě. Recept jsem hledala a vybírala poměrně dlouho, funguje dobře.
Recept na Éclairs
Odpalované těsto
- 100 ml vody
- 100 ml plnotučného mléka
- 120 g hladké mouky
- 10 g cukru krupicového
- 2 g soli
- 80 g másla
- 4 vajíčka
Vanilkový krém – crème pâtissière
- 4 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml plnotučného čerstvého mléka
- 80 g cukru krupice
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25 g čerstvého másla
- 250 ml smetany ke šlehání
Čokoláda
200 g 70% čokolády
Postup – jak na odpalované těsto
Mléko a vodu přiveďte v hrnci k varu. Přidejte mouku, cukr a sůl. Promíchávejte, až se vám začne z těsta tvořit koule. Hotové je ve chvíli, když se začne oddělovat ode dna a od stěn.
Těsto dejte do mísy, nechte trochu vychladnout. Přidávejte postupně vajíčka a dobře propracujte.
Plech vymažte máslem, nebo použijte pečící papír. Těsto si dejte do zdobícího sáčku s kulatou špičkou, cca 2 cm. Na plech začněte postupně vymačkávat eklérky, ty mají obvykle 10 cm, já mám radši o něco menší. Nechte si mezi eklérky dost místa, těsto se při pečení nafoukne.
Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 15-20 minut. Hotové eklérky jsou nafouklé a zlatavé.
Postup – vanilkový žloutkový crème pâtissière
Cukr a žloutky smíchejte, přidejte kukuřičný škrob. Vyšlehejte do hustého světle žlutého krému. V kastrole přiveďte k varu mléko s vanilkou. Mléko potom pomaličku vlejte do žloutkové směsi a stále míchejte. Směs potom vraťte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte k varu, vařte do chvíle, kdy se vám vytvoří hustý krém. Na konec zašlehejte máslo a nechte krém vychladnout. Vyšlehejte si šlehačku a smíchejte ji s krémem.
Finále plnění a máčení éclairs
Krém dejte do zdobícího sáčku a na třech místech zespoda éclairs naplňte. V kastrůlku si na vodní lázni rozpusťte 70% čokoládu a éclairs do ní z vrchní strany namáčejte. Nechte dobře vychladnout.
Rady a tipy pro nejlepší éclairs
Celkově éclairs zaberou dost času, můžete si to rozdělit do několika fází. Eklérky a část krému můžete udělat dopředu (bez šlehačky). Pozor, éclairs nezavírejte do nádoby, navlhly by a ztratily by křehkost. Přes noc je můžete zabalit do utěrky, zůstanou dobré. Křehkost ztrácí i jakmile se naplní krémem, tedy krém až opravdu na poslední chvíli. Podávejte nejlépe vychlazené, protože pak čokoláda ztuhne a krém tolik nevytéká při zkousnutí ven.
Mňam! Vyskúšal som a môžem povedať, že chutilo všetkým. Snáď si udržím zdravý chrup pri tom, ako si zvykám na sladké :D