Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka (soupe a l’oignon) je tak vydatná, že vás spolehlivě postaví na nohy. Vyznačuje se výraznou chutí zkaramelizované cibule a neodmyslitelně k ní patří strouhaný zapečený sýr. Jakmile začne podzim, dostanu na ní chuť. A jak už to tak u mě bývá, vsadila jsem na klasiku. Recept mám od Julie Child.

francouzska-cibulacka

Ingredience na cibulačku

  • 0,7 kg cibule
  • 3 polévkové lžíce másla
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 45 g mouky
  • 1,9 l vody a vývaru (může být půl na půl, nebo jen vývar)
  • 0,5 hrnku dobrého suchého vína (bílé nebo červené)
  • sůl a pepř na dochucení

Pro dokončení ještě potřebujete:

  • francouzskou bagetu
  • sýr Comte, Gruyère nebo jiný švýcarský sýr vhodný ke strouhání a gratinování
  • volitelně česnek na bagetku

Postup: jak na cibulačku

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velkém hrnci na oleji a másle zlehka orestujte cibulku po pár minutách přikryjte a nechte 15 minut měknout.

Cibulačka

Přidejte sůl, cukr a zvyšte žár, aby se cibule začala opékat a hnědnout. Potrvá to cca 35 minut. Je třeba ji každou chvilku míchat.

Cibulačka

Hotová cibulka je nyní pěkně do hněda a tak můžeme přidat mouku. Mícháme asi 5 minut. Potom podlijeme vínem, přidáme vývar a vodu a z poloviny zakryté necháme pobublávat 40 minut. Dochutíme (sůl a pepř).

Připravte si bagetku, z ní nakrájejte plátky a ty opečte do křupava a sucha. Můžete potřít česnekem. Nastrouhejte sýr comte a posypte bagetky. Nechte je v troubě pod grilem zapéct a nakonec je vypusťte do polévky. Voilá! Dobrou chuť.

Jak udělat nejlepší francouzskou cibulačku

  • Důležitá je správně zhnědlá a orestovaná cibule a to chce svůj čas. Neuspěcháte to. Moje začala vypadat k světu opravdu až po půl hodině míchání a honění po kastrolu.
  • Jaká cibule? Kdybyste si mohli vyčarovat konkrétní cibuli, tak odrůdu pink roscoff.
  • Kvalitní vývar je základ chuti a bez něj to bude vážně špatné. Pokud si ve vývarech nevěříte, vyplatí se koupit nějaký kvalitní. Já měla od TRMS z farmy Sasov a fungoval super, akorát jsem tam vyklopila i ten tuk a polévka tak byla trochu „těžší“.
  • Julia Child doporučuje před podáváním přidat pár lžic cognacu, takže pokud máte, šup tam s ním.
  • Populární bývá polévka nakyslé chuti, někdo přidává ocet a zajímavě funguje i balsamico.

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here