Počet snědených rozložených palačinek u nás doma by určitě mohl konkurovat délce Čínské zdi. Milujeme je k snídani, děláme různé varinaty včetně slaných pohankových galletes, o kterých jsem už psala. Ale mnoho lidí si láme hlavu jak na tenké francouzské crêpes. Tak tentokrát se podělím o recept, co mi dobře funguje, plus pár triků.
Těsto na palačinky
- 5 vajec
- hrnek mouky
- hrnek mléka
- 3 lžíce másla
- trocha soli
Toto těsto je plné vajec. Pravda je, že palačinky uděláte i z podstatně menšího množství vajec, ale výsledek bude zase trochu jiný. Chce to zkoušet a testovat. Já hodně experimentuji s typem mouky. Dávám celozrnnou špaldovou a k ní vždy přidávám nějakou mouku obyčejnou hladkou (třeba rýžovou nebo pšeničnou). Když uděláte palačinky celé celozrnné, ubere jim to na jemnosti. Pokud chcete víc experimentovat, doporučuji pročíst srovnání receptů na crêpes z Guardianu.
Recept na jednoduché palačinky crêpes
Postup je jednoduchý, vejce vyklepněte a poctivě rozmíchejte. Přidejte mouku a míchejte, získáte takovou hustou emulzi. Do ní přidejte mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo. Pánev předehřejte na střední stupeň. Palačinky smažte nejlépe pomocí nalitím těsta na pánev a upravením pomocí špachtle.
Náplně na sladké palačinky
Francouzi milují jednoduchou verzi cukr a citronová šťáva. Výborné jsou také s kaštanovým krémem. My máme rádi kyselejší typy džemů, meruňkový a višňový, ty u nás vedou. Džem mi taky chutná, když k němu přidám trochu mandlového másla, to je velmi zajímavá kombinace.
Pánev na palačinky
Nejlépe uděláte, když si pořídíte palačinkovou pánev. Ta je rovná, s nízkým okrajem a prodávají k ní i vhodné příslušenství. Dřevěná roztíračka a obracečka. Mně už řadu let výborně funguje pánvička Silit, ale chystám se pořídit větší. Obyčejné pánve nejsou vhodné, protože vám zakroutí okraje a palačinky se neobrací příliš snadno. Staré pánve navíc bylo třeba hodně naolejovat, aby palačinky šly dobře z pánve.
Tipy a triky na nejlepší palačinky
- Těsto musí být opravdu hladké, pokud se nedaří a udělaly se vám hrudky, vemte to přes síto a pasírujte.
- Dejte pozor, aby pánev nebyla příliš horká, potom budete mít tuhé vysušené palačinky, které nepůjdou ani srolovat.
- Palačinky se obrací snadno, protože je v těstě máslo. Není nutné už potom pánvičku mastit.
- Nemůžete mléko? Použijte bezlaktózové, dobře funguje. Palačinky ale uděláte i z vody nebo třeba rýžového mléka. Pokud se chcete rozmalit, zkuste přidat smetanu.
- Pokud máte řidši těsto, pomůže i rozlití palačinky po pánvi. Nejlepší je ale stejně palačinková roztírací dřevěná špachtlička.
- Udělejte si palačinek více, vydrží ve fólii dlouho.
Dělám palačinky léta tak, jak jsem se naučila od mámy – všechny suroviny do mixéru a těsto je za pár vteřin, bez hrudek a nemusím pasírovat. Taky je důležité ho nechat tak 15 minut, aby se mouka propojila s mlékem a vejci. Před smažením pak mixér ještě protočím a těsto na pánev liju přímo z něj.