Tentokrát jsem se pustila do koláče, který vypadá vážně krásně a je neuvěřitelně křehký. Dokonce jsem udělala vlastní listové těsto, tedy jeho jednodušší variantu, která kvalitně zafungovala a rozhodně ji posílám do světa s doporučením. Recept je od Michela Roux a dovolila bych si udělat jednu úpravu, totiž množství cukru. 200 g na koláč je vážně příliš, hned mi to připomnělo řecké dezerty topící se v cukrovém sirupu.
Recept obrácený hruškový koláč
- 4 střední hrušky
- šťáva z citronu
- 120 g másla
- 200 g cukru (je to vážně moc, dala bych příště 100 g, takhle z toho tekl cukrový sirup a koláč byl pro mě příliš sladký)
- 5 badyánů
- 220 g rychlého listového těsta
Jak na obrácený francouzský koláč
Hrušky oloupejte a rozkrojte na půl, zbavte jádřinců. Pokapte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Dno pečící formy (24 cm) poklaďte štědře plátky másla. Zacukrujte. Potom pokládejte hrušky, vydlabaným jádřincem nahoru. Vprostřed se pěkně vyjímá jedna špička hrušky viz foto. Přidejte hvězdičky badyánu. Z lednice vyndejte dobře vychlazené těsto a vyválejte ho na 3 mm. Udělejte do těsta dírky vidličkou aby se nenafukovalo. Přesuňte na válečku na koláč a nechte 1 cm vyčnívat mimo formu, vznikne z toho potom okraj koláče. Naplněnou formu Michel doporučuje ještě 20 minut vychladit.
Troubu předehřejte na 220 stupňů a formu zatím postavte na sporák s rozpálenou plotýnkou. Je třeba zkaramelizovat cukr na dně, takže sem tam zkontrolujte zda vám to hnědne a houstne. Může to trvat i 15 minut, ale já to měla poměrně rychlé. Koláč šoupněte do trouby. Pečte asi 10 minut a potom teplotu snižte ještě na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut. Po vyndání koláč nechte 5 minut odpočinout, nasaďte na formu větší talíř a obratně koláč překlopte.
Hotovo, pusťte se do něj. Je výborný teplý, ještě lepší vlažný a moc dobrý i studený. Hodila by se k němu také vanilková zmrzlina.