Francouzský třešňový koláč clafoutis

Vyzkoušejte vynikající francouzský koláč clafoutis a užijte si třešně i jinak, než klasickou českou bublaninou. Clafoutis to je třešňový koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a narozdíl od bublaniny se v Clafoutis dávají třešně do pečící mísy jako první.

Clafoutis třešňové
Clafoutis z černých třešní
Třešňový koláč
Tohle byl můj první clafoutis :)

Recept na clafoutis:

  • 70 g másla + trocha na vymazání
  • 700 g třešní, nejlépe velkých tmavých :)
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce + 60 g žloutků (cca 3 vejce)
  • 90 g cukru krupice + trocha na vysypání
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 160 ml mléka
  • 160 ml smetany (tj. 1 necelý kelímek)

Třešňové clafoutis před pečením

Jak upéct clafoutis

Příprava
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Formu si vymažte máslem a pocukrujte, udělá se příjemná karamelizovaná krustička vespod. Třešně si omyjte a zbavte šťopek. Do formy si třešně pěkně vyskládejte. Nebojte se pokládat jednu vedle druhé těsně u sebe.

Těsto
V rendlíčku rozpusťte máslo. Do mísy prosijte mouku a přidejte vejce, žloutky, sůl, cukr a semínka z jednoho vanilkového lusku. Přistrouhejte kůru z citronu a na střední rychlost mixéru rozmíchejte dohladka. Pomalu za stálého míchání přilijte mléko, smetanu i rozpuštěné máslo.

Pečení
Těsto nalijte na třešně a dejte do trouby na 30-35 minut. Neotvírejte troubu při pečení, ať se těsto nesrazí.

A je hotovo, nám clafoutis nejlépe chutnalo vychladlé a pocukrované.

Clafoutis třešňové
Clafoutis z černých třešní je nejlepší

 

Třešňový koláč clafoutis
Hotový koláč rychle mizí

Zajímavosti o koláči clafoutis

  • Koláč se rozšířil v 19. století
  • Tradičně se dělá z černých třešní, ale v kraji Limousin najdete hodně variant s jiným ovocem
  • Peče se i s peckami, protože ty údajně dávají koláči specifickou chuť a to díky amygdalinu obsaženému v peckách
  • Název je od slova „clafir„, což znamená naplnit (zřejmě naplnit těsto spoustou skvělých třešní)

Odkud clafoutis pochází

Tady někde clafoutis vzniklo, ve starých uličkách města Limousin a nebo snad na venkově v krásné přírodě.

Limousin clafoutis

Limousin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here