Galettes: slané palačinky

Miluji palačinky. Co ale dělat, když doma nemáte mléko anebo ho dokonce nemůžete? Naštěstí existují galettes, francouzské palačinky z pohankové mouky, kde je místo mléka použitá voda. Pocházejí z Bretaně. To je ten kraj, kde je skoro více palačinkáren, než běžných restaurací. U nás se s galettes nejčastěji setkáte v crêperiích, kde je nabízí jako slané palačinky.
galette
Pohanková mouka dává galettes typickou chuť, která se nejlépe hodí k slané náplni. Pohanka je navíc velmi zdravá (obsahuje rutin a 18 vitamínů), posiluje imunitu a vhodná je i pro detoxikaci. Plnit je můžete libovolně, podle toho co máte rádi. Klasickou náplní bývá šunka vejce a sýr. Výborné jsou ale také kombinace se špenátem. Ozkoušejte galette i s běžnou sladkou náplní, uvidíte, že vám to vlastně vůbec nebude vadit. Tyhle palačinky bez mléka jsou lehké a můžete jich sníst rovnou víc!

 

Recept na slané palačinky galettes

těsto (cca 6 palačinek):

náplně:

  • vejce
  • sýr
  • šunka
  • špenát
  • nebo džem

Jak upéct galette

Připravte si těsto na palačinky. Začněte tím, že vejce a mouku společně rozmícháte. Budete mít vcelku dost hustou hmotu, do které začněte přilévat vodu. Je možné, že vody spotřebujete o něco méně, anebo naopak více. Záleží na mouce a velikosti vejce, snažte se prostě o to, aby těsto nebylo příliš hutné. Jakmile bude konzistence ideální, přidejte rozpuštěné máslo, které palačinkám dodá chuť a budou se i snáz otáčet.

602036
Ideální pánev na palačinky (Tescoma)

 

Palačinky je nejlepší dělat na speciální pánvi (ideálně bez okraje), kam nalijete těsto a dřívkem ho rozprostřete do tenké vrstvy. I bez dřívka to jde, ideální je udělat tekutější těsto a to rozlít po pánvi nakláněním pánve. Galette podobně jako crêpes musí být pěkně tenké. Palačinky si všechny nejprve usmažte a až potom se věnujte plnění. Pozor abyste palačinky nepřesmažili, budete v nich ještě zapékat náplň. Připravte si ingredience na náplň a palačinku dejte na pánev (střední teplota). Do jejího středu vše naskládejte (šunka, sýr, vejce). Okraje palačinky poskládejte do pěkného čtverečku a počkejte, až se vše pěkně zapeče. Někdy se může hodit přiklopit pánvičku víkem, palačinka se tolik nevysuší a vajíčko se lépe udělá.

KitchenAid šlehač

Tip: Náplň s vajíčkem je skvělá v případě, že se žloutek neudělá úplně. Potom máte palačinku i se „sosíkem“ :)


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

5 COMMENTS

  1. Galettes jsou skvělé, ochutnali jsme v Bretani a zavlekli jako tradici do naší kuchyně :-)

    Chci se zeptat, kde sháníte pohankovou mouku? Do loňského roku ji měli běžně v drogerii DM, teď se po ní slehla zem… :-(

  2. Děkuji za recept, výsledek je skvostný, i když s ohlými kraji jsem musela na pánvi trochu bojovat :D Nemáte na to nějaký tip? :)

    • Nejlépe koupit si palačinkovou pánev Áňo, mám ji a je to super. U nás se teda palačinky dělají několikrát týdně :D

  3. Palačinky jde dělat z vody i s jinou moukou, nejen s pohankovou. My děláme palačinky z vody pořád

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here