Gratinované brambory s houbami

Gratinované brambory jsou skvělé jako příloha, ale můžete je jíst i úplně samostatně. My je jedli jen tak, protože jsou v nich houby. Recept je od Nigelly Lawson, která obvykle nešetří smetanou. Tady si ale vystačíte výjimečně jen s plnotučným mlékem. Na přípravu si vyhraďte dost času a taky hodně nádobí. Ale nakonec si určitě pochutnáte. Ostatně, cokoliv je gratinované, je skvělé!

Gratinované brambory

Recept na gratinované brambory (4 porce)

  • 750 gramů brambor (takové, co po uvaření zůstanou tužší a drží tvar)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • Česnek
  • 250 g Hub (nejlépe hříbky, pokud nejsou, tak jsou dobré i žampiony nebo shitake)
  • Sůl a mletý pepř

Gratinování brambor

Gratinované brambory s houbami

Jak se brambory gratinují? V čem to spočívá? I když to zní dost nóbl, jde prostě jen o zapékání. Tak, aby nahoře vznikla opečená krustička. Gratinují se obvykle právě brambory, ale i jiná zelenina. Často s mlékem, smetanou, bešamelem, nebo třeba sýrem. Tato technika se po světe rozšířila nejspíš kvůli proslaveným bramborám Dauphinois, které se připravují ve Francii už od 18. století.

Postup: jak připravit zapečené brambory

Brambory oloupejte a nakrájejte na slaboučké plátky. V hrnci začněte ohřívat mléko, přidejte víno a brambory v něm pozvolna vařte, stačí lehké pobublávání přibližně 20 minut. Brambory osolte a opepřete. Občas dobře promíchejte, mně se brambory v mléce napekly ke kastrolu. Pokračujte s rozehřátím trouby na 220 stupňů.

Brambory příprava

Teď připravte houby, očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánev nalijte olivový olej, přidejte máslo a rozbitý česnek (stačí do něj pěstí uhodit a rozevře se) a nechte ho „vyvonět“ do oleje (pozor na příliš smažený česnek, hnědý = hořký). Potom česnek odeberte a přidejte houby. Restujte asi 3 minuty, než změknou.

A je na čase zapékat. Do máslem vymazané zapékací mísy dejte brambory s houbami. Nejlépe promíchat, opatrně, brambory se mohou polámat a rozpadnout se na kaši. Vložte do trouby a pečte než vršek nezezlátne. Trvá to jistě alespoň 40 minut.

Gratinované brambory s mlékem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here