Včera jsme jeli večer nakoupit do Globusu a zaujal nás tam mrazák s širokou nabídkou zmrzlin. Začli jsme jen tak ze zábavy zkoumat jejich složení. A verdikt? Ze všech různých zmrzlin, jsme našli v Globusu jen 2, které neobsahují náhražky ve formě rostlinných tuků:
- Globus zmrzliny dovezené z Německa (mnoho různých příchutí)
- Bio zmrzlina Pavučinka od Amálky (tvarohový mražený krém se smetanou)
Od Globusu jsme si nakonec koupili vanilkovou vaničku. Chutná výborně, takže příště určitě zkusíme i další příchutě.
Amálku v kelímku jsme taky vyzkoušeli, ale měla divnou pachuť. Složení přitom bylo opravdu jednoduché, vlastně o něco lepší než u zmrzliny od Globusu (chybí tu barvivo). Tohle je druhá bio zmrzlina, kterou jsme zatím zkoušeli. První byla z Intersparu a ta nám tak „chutnala“, že už jsme si ji nikdy nekoupili :)
Ostatní zmrzliny vždy obsahovaly alespoň trochu rostlinného tuku. My doporučujeme Globus zmrzky, jsou dobré, poctivé a přitom daleko levnější než:
- jiné kvalitní prémiové zmrzliny jako Häagen-Dazs,
- naopak zmrzliny nekvalitní, tvořené převážně z rostlinných tuků (Carte d´Ore).
Jak kupovat zmrzlinu
Vodítko je jednoduché. Pokud chcete něco opravdu poctivého z mléka a nikoliv rostlinných tuků, chtějte mražený mléčný krém, nebo mražený smetanový krém. Tyto zmrzky podle požadavků na jakost nesmí obsahovat záměrně přidaný jiný tuk a bílkoviny, než jen ty mléčné.
Pozor dávejte taky kde zmrzlinu kupujete. Měla by být umístěna v mrazáku, který mrazí minimálně na -18 stupňů. Zkontrolovat kvalitu můžete také tak, že se snažíte odhalit ledové krystalky uvnitř, které značí, že byla zmrzlina už jednou mírně povolená a znovu zamražená (zdravotní riziko).
Zajímá vás o zmrzlinách a pravidlech jejich prodeje víc? Podívejte se na detaily vyhlášky v pěkném článku.
Bohužel ty ledové krystalky jsou dneska dost časté – už si ani nepamatuju, kdy jsem si koupil u nás v krámu nanukáč, kde by nebyl!