Italská polévka minestrone

Minestrone je velmi populární zeleninová italská polévka, mohli bychom jí říkat polévka co dům dal. Existuje v mnoha variantách a vaří se po celé Itálii. Má ale svoje vlastní kouzlo. Patří do ní ingredience, které běžně do našich českých polévek nepřidáváme.

Minestrone

Typické ingredience pro italskou minestrone

Čím že je minestrone typická? Mezi obvyklé ingredience patří rajčata (obvykle konzervovaná), to díky nim má polévka načervenalou barvu. V polévce bývají také velké bílé fazole cannellini, použít můžete klidně ty z plechovky. Celer patří do základu a je řapíkatý. Na dochucení polévky se občas používá parmezán a olivový olej.

Recept na polévku minestrone

Neuvádím přesný a konkrétní recept, protože je tak trochu na každém z nás, co do polévky přidáme. Důležitý je základ, vývar a ideálně alespoň dvě typické ingredience z horního seznamu.

Na základ si připravte:

  • velkou cibuli
  • řapíkatý celer
  • mrkev

Cibuli osmažte na olivovém oleji, po chvíli k ní přidejte i celer a mrkev. Mezi tím jak se základ restuje, můžete krájet další zeleninu, kterou postupně do polévky přidávejte.

Zbytek je volitelný a vychází z toho, co máte doma. Zeleninou nešetřete, dejte ji tolik, aby byla polévka pěkně hustá.

  • cuketa
  • rajčata z konzervy
  • luštěnina (fazole cannellini a nebo třeba čočka z umbrie)
  • brambory
  • zelí nebo kapusta
  • masový nebo zeleninový vývar
  • mohou být i drobné těstoviny
  • bylinky na dochucení

Tip: polévky udělejte klidně velký hrnec. Druhý den po uležení je ještě chutnější! V lednici v neprodyšné nádobě vydrží skoro týden.

VideoJak vaří minestrone Emanuel Ridi

Jaká byla moje první minestrone

Moje minestrone vznikla tak, že jsem k základu přidala nejprve polovinu rajčat z konzervy, čočku, krůtí nohu se zbytkem masa od oběda (to zní děsivě, ale zajistilo to chutný vývar :) zbytek cukety a potom větvičku sušeného rozmarýnu a saturejky. Vše se vařilo přibližně 40 minut. Potom jsem do polévky obrala maso z krůtí nohy, přidala sůl a pepř a bylo hotovo. Dobrá hutná polévka.
A jaká bude vaše minestrone?



Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here