To jsme takhle jednou doma otevřeli italskou kuchařku s tím, že uvaříme to, co otevřeme. A vůbec to nedopadlo špatně. Volba padla totiž na lilky pečené v troubě s dvěma sýry – parmezánem a mozarellou (použili jsme bufalu dovezenou z Itálie). Celá procedura nebyla nijak jednoduchá, příprava a vaření vyžadovalo dost času. Tenhle recept je italská klasika, lilky s parmezánem jsou oblíbené hlavně na jihu Itálie.
Recept na italské zapečené lilky
- lilek
- rostlinný olej (na lilky, 4 cm do pánve)
- mouka na talíř pro obalení lilků
- konzervovaná rajčata – nasekaná
- extra panenský olivový olej (1/2 lžíce)
- mozzarella (nejlépe bufala)
- 60 lístků čerstvé bazalky
- máslo na vymaštění zapékací nádoby
- 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
- špetka sole
Vystačí to na 2-3 porce.
Osmažit lilky
V prvním kroku jsem smažila lilky, které se před tím daly vypotit (nezbytná úprava, kdy kolečka lilků posolíte a necháte je odstát, aby pak nebyly tvrdé). Odvodněné lilky se obalí v mouce (použila jsem celozrnou) a usmaží v rostlinném oleji.
Připravit omáčku
Na pánev s olivovým olejem jsem potom přidala konzervovaná rajčata, ty se osolí a podusí, než omáčka ztratí polovinu svého objemu.
Lilky do pekáčku
Osmažené lilky se potom naskládají do pekáčku na zapečení. Ve dvou vrstvách se střídá lilek, rajčatová omáčka s mozarellou, parmezánem a čerstvou bazalkou.
Výsledek
Delikátní zeleninová vegetariánská pochoutka :)