Italská zeleninová klasika: lilek v troubě s parmezánem

To jsme takhle jednou doma otevřeli italskou kuchařku s tím, že uvaříme to, co otevřeme. A vůbec to nedopadlo špatně. Volba padla totiž na lilky pečené v troubě s dvěma sýry – parmezánem a mozarellou (použili jsme bufalu dovezenou z Itálie). Celá procedura nebyla nijak jednoduchá, příprava a vaření vyžadovalo dost času. Tenhle recept je italská klasika, lilky s parmezánem jsou oblíbené hlavně na jihu Itálie.

Recept na italské zapečené lilky

  • lilek
  • rostlinný olej (na lilky, 4 cm do pánve)
  • mouka na talíř pro obalení lilků
  • konzervovaná rajčata – nasekaná
  • extra panenský olivový olej (1/2 lžíce)
  • mozzarella (nejlépe bufala)
  • 60 lístků čerstvé bazalky
  • máslo na vymaštění zapékací nádoby
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
  • špetka sole

Vystačí to na 2-3 porce.

Osmažit lilky

V prvním kroku jsem smažila lilky, které se před tím daly vypotit (nezbytná úprava, kdy kolečka lilků posolíte a necháte je odstát, aby pak nebyly tvrdé). Odvodněné lilky se obalí v mouce (použila jsem celozrnou) a usmaží v rostlinném oleji.

Připravit omáčku

Na pánev s olivovým olejem jsem potom přidala konzervovaná rajčata, ty se osolí a podusí, než omáčka ztratí polovinu svého objemu.

Lilky do pekáčku

Osmažené lilky se potom naskládají do pekáčku na zapečení. Ve dvou vrstvách se střídá lilek, rajčatová omáčka s mozarellou, parmezánem a čerstvou bazalkou.

Výsledek

Delikátní zeleninová vegetariánská pochoutka :)


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here