Francouzský jablkový koláč (tarte aux pommes)

A máme tady jednu z dalších variant skvělých jablečných koláčů. Tentokrát je to klasický recept na koláč z francouzského venkova. Těsto je základní pâte brisée a připomíná naše těsto linecké. Nekyne, je tenké, křehké a může i křupat. Nejdůležitější je vynikající čistě ovocná náplň, na kterou padne skoro kilo jablíček. S tímhle je podzim o moc příjemnější :)

Jablkový francouzský koláč

Ingredience na jablečný koláč

Náplň

  • 900 g oloupaných jablek (ideálně chuťově výraznější, ne příliš šťavnatá)
  • lžíce citronové šťávy
  • 50 g cukru
  • 40 g másla

Těsto (pâte brisée)

  • 175 hladké mouky (může být i celozrnná, pšeničná či špaldová)
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 120 gramů změklého másla
  • 5 lžic vody

Pozor! – těsto se připravuje dvě hodiny dopředu!

Jablkový francouzský koláč

Jak udělat jablkový koláč

Nejprve si připravte těsto, bude odpočívat dvě hodiny v lednici. Smíchejte všechny ingredience, vypracujte těsto a na závěr si přidávejte podle potřeby vodu. Každá mouka může potřebovat vody jinak. Pokud máte máslo z lednice a není ještě změklé, můžete ho nastrouhat. Čím déle těsto hnětete, tím mazlavější a tekutější bude, díky postupnému rozpouštění másla. V lednici potom těsto opět ztuhne.

Na náplň oloupejte asi 10 jablek. Nakrájejte je na osminky a ty ještě přepulte, jablek má být 900 g. Zasypte cukrem a pokapejte citronovou šťávou. V kastrole rozpusťte máslo a jablka na něm poduste asi 10 minut. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

Těsto připravte do kulaté formy, nejlépe položit ho na pečicí papír na kterém ho rovnou vyválíte. Válejte rychle, než se máslo rozpustí a s těstem bude těžší manipulovat. Těsto by mělo být vyválené do kruhu cca 33 cm, abyste jeho okraje přehnuli směrem dovnitř do koláče a tím vytvořili okraje. Na připravené těsto navrstvěte jablka, dodělejte okraje. Šťávu spíše nechte stranou, aby koláč nebyl příliš mokrý. Pečte asi 35 minut, na konec pečení můžete zapnout gril, aby jablíčka zezlátla.

Jablkový francouzský koláč

Jablkový francouzský koláčJablkový francouzský koláč

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here