Opijte se! S jahodovým dortem Charlotte Malakoff

Tolik možností co provést s letním ovocem! A máme na to jen tři měsíce. Já začala letos s nepečenými dorty podle francouzských receptů. První z nich je jahodový Charlotte Malakoff. Nechte se opít likérem a chutí čerstvých jahod a mandlí!

Jahodový malakoff charlotte

Recept na tento dort najdete v klasických francouzských kuchařkách (např. Julie Child). U nás se objevil v kuchařce Ivety Fabešové. Tradiční používaná forma je vyšší a má cylindrický tvar, vejde se do ní akorát 24 piškotů. Charlotte malakoff se potom vyklopí a vypadá krásně.

20101031221017_94860

Ingredience na charlotte malakoff

  • 0,5 kila jahod
  • 0,75 dcl rumu
  • 200 ml vody
  • 30 dlouhých piškotů (na obyčejnou kulatou formu)
  • 220 g másla
  • 220 g moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 1 lžíce mandlového likéru (Amaretto)
  • 280 g sekaných mandlí
  • 450 ml smetany ke šlehání

Charlotte malakoff

Jak připravit dort

  • Pro přípravu potřebujete kulatou formu. Nejlepší je originál vyšší cylindrická, pokud ji nemáte, vezměte klasickou na dorty. Piškoty je potom ale třeba trochu zkrátit. Vyložte si formu pečícím papírem.
  • Připravte si lázeň pro opilé piškoty. Do hlubokého talíře nalijte vodu, likér a rum.
  • Piškoty postupně namáčejte a skládejte do formy. Začněte dnem a potom vyložte boky.

Krém

  • Máslo nechte změknout a ušlehejte ho s cukrem. Přidejte rum a mandlový likér.
  • Přimíchejte mandle. Dobré jsou sekané, jemnějšího efektu docílíte s plátkovými.
  • Ušlehejte šlehačku a přidejte do zbytku připraveného krému.
  • Skládejte krém do formy a na něj přidejte ještě vrstvu piškotů. Znovu naneste krém a pokračujte do požadované výšky.
  • Dort dejte do lednice, dlouho tuhne. Nejlepší je nechat ho v lednici prostě přes noc.
  • Nakonec vršek dortu ozdobte před podáváním čerstvými jahodami.

Dort chutná nejlépe pořádně vychlazený. Ideální je si ho tedy připravit den dopředu. Potom drží dobře tvar i když ho vyndáte z formy.

Tip na konec: popíjejte k dortu chlazený mandlový likér, třeba Amaretto :)

2 COMMENTS

  1. Dělala jsem ho a něco jsem udělala špatně, protože mi krém po přidání šlehačky začal pouště záhadnou tekutinu. Nevím. Má ta šlehačka být se ztužovačem nebo bez? (Ale bylo to dobré i tak, tekutinu jsem slila.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here