My Češi máme italskou kuchyni velmi rádi. Škoda, že je u nás tolik „pizérií“, ale málo opravdových italských restaurací. Zapomeňte na pizérky a identifikujte slušnou italskou restauraci už při první návštěvě!
Otestujte to bruschettou
Úroveň restaurace se pozná krásně na jednoduchém předkrmu, jako je bruschetta. Do křupava opečený kus chleba s pokrájenými rajčaty a bazalkou musí mít skvělou chuť sám o sobě. Tu dělají kvalitní rajčata a olivový olej, kterým je bruschetta politá. Takže až vám donesou promočenou bagetu a na ní rajčata bez chuti (jako třeba v TGIF), pryč s tím.
Vzdělaná obsluha
V dobré italské restauraci se vám nikdy nestane, že obsluha neumí správně výslovnost italských jídel. To se nám takhle jednou číšník přiznal: „jé to já vůbec nevím jak se to čte“. Jak drahé je to pro majitele restaurace naučit výslovnost obsluhu? Dvě hodiny s učitelem italštiny? Kdyby to byla francouzština, nemají to lehké. Italština ale není žádné peklo.
Těstoviny v lehké jednoduché omáčce
Těstoviny budou pěkně obaleny v omáčce, ale nikdy v ní nebudou plavat. Omáčka také bude jen výjimečně krémová, pokud ano, půjde spíš o čistě sýrovou omáčku (např. gorgonzolovou). Italové do těstovinových omáček běžně smetanu nedávají. Příkladem hrůzy nechť zůstanou české špagety Nicol :) Pamatujte, italská kuchyně je jednoduchá, v pokrmech běžně najdete třeba jen 4 ingredience.
Krémovité risotto
Na risottu se pozná dobrá restaurace. Pokud je vše jak má, risotto nebude naběračkou vytvarovaná kupa suché rýže s kukuřicí a hráškem. Italské risotto vám přinesou nejčastěji v hlubším talíři a bude krémovité, někdy dokonce tekuté. Už jsem viděla i krémovitá risotta, která ale byla připravená ze špatné rýže (v Portu). Rýže nesmí chutnat jako ta přílohová, používá se kulatozrnná risotto rýže.
Voňavý parmezán
Tenhle král italských sýrů nebude na stole k dispozici jako drť neurčité vůně a barvy. Nejlepší je parmezán strouhat na jídlo těsně před podáváním, jen tak se zachová jeho aroma. V Londýně mají jeden průměrný řetězec italských restaurací, kde vám parmezán vždy stroječkem nastrouhají přímo na talíř, voní krásně. V pravé italské retauraci budou na vašem talíři spíše kouzelné parmezánové hoblinky.
Jsou tam Italové
Existuje pár míst, kde se v Praze shromažďují Italové. Trvale jich v ČR žije kolem 500, spoustu jich sem ale jezdí za turismem. A kam by šli? Tam kde se budou cítit jako doma a vzpomenou si na jídla ze svého regionu. Kritérium výběru italské restaurace může být jednoduše i fakt, že patří Italovi :) tam máte podstatně vyšší šanci se nespálit. A není to jen Aromi a Da Emanuel, italského majitele má například Felicita u Hradce (podle lístku to tak i vypadá).
Víno jako důležitá součást
Italové víno nepijí jen tak, ale k jídlu. Je to pro ně přirozená součást oběda, večeře a někdy dokonce snídaně. Dobrá italská restaurace má slušný výběr italských vín a hlavně vám dokáže dobře poradit, které si máte dát.
Espressa ani o kapku víc
Když si objednáte espresso, nedonesou vám kýbl. V Praze se některé i poměrně drahé restaurace tváří italsky. Třeba Grosseto na Brumlovce. Objednáte si espresso. Přinesou vám kýbl. Reklamujete kýbl a oni odseknou: „to ste měl říct hned, že jste chtěl piccolo„! Jinde mají velikost správnou, ale kvalita je příšerná a cena oproti kávě v Itálii 2x vyšší.
A co vy, znáte ve svém okolí dobrou italskou restauraci? Nebo restauraci kde vás naopak zklamali? Podělte se o zkušenosti v komentářích.
U nás v Brně bych to viděla na Il Mercato…cenově je to sice vyšší kategorie,každopádně pokud si chcete udělat opravdu „dobře“, žádná lepší(vlastně bohužel ani žádná jiná) v moravské metropoli mě nenapadá…
Díky za tip. Vždycky když jedu do Brna (2x za rok :), tak chci ozkoušet něco dobrého, Mercato přidávám na seznam.
Já kromě kafe používám ještě jeden etalon na rádoby italské restaurace: lasagne bolognese – na tom se pozná kuchař i sommeliér.
jinak bych přidal jednu výtečnou, byť v turistickém distriktu – Ambiente – Ristorante Pasta Fresca v Celetné, tam je to pořád samý Ital, stahují se tam jako můry ke světlu.
Bohuzel, tam taky delaji Carbonara ze smetany…:-(
No ja poznavam dobrou italskou restauraci tim, ze se zeptam z ceho delaji Spagety Carbonara – pokud, a to je vetsinou, ze smetany, podekuji a odejdu.