Jak si vychutnat Alsasko a Lotrinsko

Během Velikonoc jsme navštívili Alsasko a Lotrinsko. Alsasko je vážně zvláštní kraj, který ač patří k Francii, velmi nápadně vám připomíná Německo, kterému také několikrát v historii patřilo. Metropole Štrasburk rozhodně stojí za prohlídku, ale největší atrakcí jsou malé vesničky podél vinné stezky u Colmaru. Francii pocítíte spíš až když dorazíte do Lotrinska, do krásných měst jako je Nancy a Mety. Mě ale zajímal tento kraj hlavně po stránce chuťové…

Speciality Alsaska a Lotrinska

Alsaský Munster fermier
Alsaský Munster fermier

Mezi sýry tu vyniká nejvíce rozhodně Munster, který patří mezi 42 francouzských sýrů se známkou kvality – Appellation d’Origine Contrôlée. Je to měkký aromatický sýr s červenou kůrkou, který se vyrábí z mléka krav, které se pasou ve Vogézách. V Alsasku Munster začali vyrábět mniši už v roce 590, zajímavostí je potom to, že o obnovu této tradice ze zasadili spíše Dánové, kteří do Vogéz přivedli krávy, jejichž mléko je pro výrobu sýrů přímo ideální. Když chcete koupit nejlepší Munster, sežeňte ten z označením fermier.

Paštika v těstíčku jako předkrm
Paštika v těstíčku jako předkrm

Pro Alsasko jsou také typické paštiky a terinky. Zkuste ochutnat pâté de volaille en croûte, kuřecí paštiku v krustě z listového těsta, nebo terrine de ris de veau, terinku z telecích brzlíků. A protože jsme opravdu blízko Německu, snad největší Alsaskou specialitou je Choucroute (šukrut). Na talíři dostanete pořádnou porci vařeného masa (slanina, plec, klobása, štrasburská uzenka) s kysaným zelím. Tenhle pokrm si můžete dát s místním pivem Schutzenberger. Na závěr to chce něco tvrdšího, třeba vodu života (eau-de-vie), výbornou pálenku z místního ovoce. Nejslavnější je třešňovice a pálenka z mirabelek. Tuhle pálenku snesou i dámy a slečny, chutná vážně po ovoci.

Alsaské preclíky
Alsaské preclíky

Nejproslulejší pochoutkou Lotrinska je quiche lorraine. O to víc mě překvapilo, že se tu téměř nikde neprodává. Všude místo toho narazíte hlavně na čerstvě upečené preclíky a bábovku Kougelhopf, kterou sem podle všeho přivezla Marie Antoinetta z Rakouska. V Ribaeavillé jsou ale přesvědčeni, že Kougelhopf vymyslel jejich pekař. Mezi další typické sladkosti pro tento kraj patří madlenky (madeleines), sušenky typické dnes už pro celou Francii. Opět jsem na ně nikde nenarazila, i když tu údajně vznikly. V restauracích často narazíte na Baba au rhum, bábovičku namáčenou v sirupu s rumem. Tento dezert se v Lotrinsku uchytil díky polskému králi Stanislavovi, který si postěžoval francouzskému cukráři, že polské bábovky jsou příliš suché. Ten vymyslel vláčnou bábovičku, kterou král pojmenoval podle svého oblíbeného hrdiny, Ali Baby.

Route de vins
Route de vins

Neměli bychom vynechat víno, protože Alsasko je krajem vína. Najdete tu 170 km dlouhou Route des vins, která se klikatí podél vinic a malebných vesniček. Ideální místo pro dovolenou na kole. Na místních vinicích se pěstuje bílé víno, nejčastěji Riesling, Gewürztraminer a Pinot gris. Většina vinařů se nevěnuje vinicím na plný úvazek, protože by je to neuživilo. 4% zdejších vín jsou označeny jako Grand Cru a to pro svou vysokou kvalitu vína. Takové víno má více přírodních cukrů a většinou vás nezklame. Ve vesničkách podél Route de vins narazíte na mnoho sklípků, kde můžete ochutnat a nakoupit víno.

Jen pro odvážné

Vepřové nožičky z trhu
Vepřové nožičky z trhu

Prasátko je roztomilé zvířátko, obzvlášť jeho nožičky. A ty v Lotrinsku rozhodně nezůstanou nazbyt, ale podávají se jako místní lahůdka. Vepřové nožičky (pieds de porc) se mají vařit 40 hodin v chutném vývaru. Kůstky se potom úplně rozpadají a vy si tak můžete vychutnat morek. V klasickém receptu se nožičky po vaření ještě obalí ve vejcích a strouhance a osmaží se dozlatova na másle. Nožičky běžně koupíte na trhu. A pokud máte raději vnitřnosti, ochutnejte telecí brzlík, je zde vcelku běžnou záležitostí. Já ho měla. Jenže omylem.

Restaurace v Alsasku a Lotrinsku

Denní nabídka jídel v La Cuiller à Pot
Denní nabídka jídel v La Cuiller à Pot

Funguje to tu podobně, jako všude ve Francii. Rozdíl je jediný. Porce. Ze začátku jsme si dávali tři chody, abychom poctivě ochutnali více jídel a užili si tolik zajímavých předkrmů. Problém je ale v tom, že předkrm tu mívá velikost hlavního chodu. Po dvou dnech jsme tedy na předkrmy rezignovali. Nejlepší restauraci, kterou jsme navštívili a můžeme ji vřele doporučit je La Cuiller à Pot. Podle TripAdvisoru je nejlepší ve Štrasburku vůbec. Patří přesně do té kategorie malých milých rodinných restaurací. Nic předraženého ani snobského, prostě fajn restaurace s milou obsluhou, kde se vaří jen pár jídel podle sezony. Já měla výborné telecí, nabízeli jinak klasický steak z krávy a také vepřové z černého španělského prasátka.

Dá si někdo sýr?
Dá si někdo sýr?

Druhý den jsme navštívili Les Pissenlits v Nancy. Je to velká restaurace se širokou nabídkou tradičních jídel včetně dezertů. Porce obrovské. Viděli jsme nechutně velký dezert, který by mohlo jíst pět lidí a já sama si dala jako hlavní jídlo skromně brambory se sýrem z rubriky „drobné jídlo“. Potom mi na stole přistála mega mísa plná sýru. Na dezert jsme neměli energii, navíc jsme směřovali k sestrám –
Maison des Soeurs Macarons, do proslulé místní cukrárny, kde pečou už pár set let tradiční lotrinské makronky a další místní speciality, jako například mirabelkové Perly.

Brzlík
Brzlík

Třetí den jsme navštívili restauraci Au Moulin u našeho hotýlku, která byla každý večer plná Francouzů. Byla poměrně luxusní, taková ta, kde se na vás dívají zvláštně, protože se nechováte dostatečně suše. Vzpomínkou na skvělé telecí z prvního dne jsem si vcelku rychle objednala ris de veau a tak se konalo překvapení. I když to zní jako něco tělecího a rýžového, je to brzlík. Ano, jídelní lístek je třeba vážně číst pozorně. Brzlík vypadá jako mozeček a taky tak divně chutná. Tím moje francouzské experimenty končí, brzlík se zapsal na seznam k žabím stehýnkům a šnekům. Brzlík si podruhé určitě dávat nechci.

Suvenýry

Na cestování mám nejraději, že si můžu některé dobré věci dovézt domů. Z Alsaska a Lotrinska jsme si přivezli víno, pálenku, lotrinské sladkosti a také sýry.

Suvenýry z Alsaska a Lotrinska
Suvenýry z Alsaska a Lotrinska

Alsasko i Lotrinsko jsou příjemná místa pro výlety. Je to ta nejbližší Francie, kterou můžete navštívit. Z Prahy do Štrasburku je to jen 600 km a po německých dálnicích to obvykle pěkně sviští, takže jste ve Francii vážně rychle. Využijte toho a zajeďte si užít místní speciality, ať už si vyberete víno, nebo třeba prasečí nožičky. Třeba teď, když je několik dnů volna.

Více fotek z výletu na mém Flickru

Mapa Alsaska a Lotrinska našeho výletu

4 COMMENTS

  1. Pěkný článek. :-) Ve Strasbourgu doporučuji rozhodně domácí pivnici Au Brasseur http://www.aubrasseur.fr/ Malý a mladý pivovar, 4 druhy piva a výborný Tarte Flambée. Pořád mají plno :-)
    V Colmaru (ale ten už je hodně na jihu) mají výborný trh, koupili jsme tam ty nejlepší klobásy (favoritem byla oslí) a taky tam vlastně začíná vinná stezka.

    • Díky za tipy, snad jsme nebyli v Alsasku naposledy :) je to příjemně blizoučko. V Colmaru jsme byli na krytém tržišti, je to ono?

      • Luci, to kryté tržiště je fajn, ale je takové komerční, nedalo se smlouvat :-D a na můj vkus docela drahé. My jsme objevili ještě jeden venkovní trh, nebyl daleko od toho krytého, přesné náměstí už nevím, ale byl to čtvrtek dopoledne. :-) Usmlouvala jsem tam 5 klobás za 20€, nejlepší byla oslí. Byli jsme nadšení.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here