Jak péct makronky: rady a tipy

Francouzské makronky jsou velkou výzvou. Profesionální cukráři tráví hledáním perfektní receptury a příchutí i celý život. Vy se o to můžete pokusit během pár pečeních i doma. Ono to jde. Ale člověk musí pečlivě nastudovat všechny tipy a rady. vanilkové makronky

Jak vypadají správné makronky

Když makronky pečete, je dobré mít konkrétní očekávání. Potom až poznáte, jak jste úspěšní. Jedna z možností je poměřovat se s makronkami od profesionálů, které už jsme ochutnali a druhá možnost je přiblížit se tomuhle:

  • makronky mají krásně hladký, téměř lesknoucí se neporušený vršek
  • nechybí střapatá nožka
  • jsou křehké, uvnitř příjemně vláčné
  • klasické mají průměr 3 cm, menší 2 cm

Pečení makronek je velká zábava, hlavně co se týče vymýšlení příchutí, barev a náplní. Nenechte si hned zkazit náladu, když nevypadají jako od profesionálního cukráře. Chuť bývá často i přes nelákavý vzhled skvělá a makronky vypadají více domácky, než jako by je vyrobili ve velkovýrobě.

Nejčastější chyby při pečení makronek

  • makronky explodují (příliš vysoká teplota v troubě, ale také nedostatečná krustička, která vznikne odpočíváním makronek před pečením)
  • jsou duté  (mohou být nedopočené – při chladnutí vláčný vnitřek spadne, nebo jste v těstě měli spoustu bublin, také to může zavinit příliš tuhý bílek)
  • praskají (přemíchané těsto, příliš vysoká teplota, rychlé vysušení, dlouhé pečení)
  • nemají hladký povrch (příliš husté těsto se špičkami a nerovnostmi, nerovnosti je třeba zahladit namočeným prstem)
  • chybí jim roztřepená nožička (neměli jste stařený bílek a nepráskli jste pořádně makronkami o stůl :)

Triky pro pečení makronek

Co tedy pomůže, aby byl výsledek co nejlepší? Obecné stáří vajec zdá se nehraje roli. Stejně tak nevadí, když uděláte těsto z jiných oříšků, např. i pistácie fungují. Tady je seznam důležitých věcí, na které se při pečení zaměřte a splňte je:

  • Bílky připravte den předem, nechte je vyndané v přikryté mističce na lince alespoň přes noc
  • Mandlová mouka (cukr + mandle) je prosátá a zbavená drobných kusů (mohly by způsobit dutost)
  • Mít ingredience navážené je jistější, eliminujete tak chyby vyplývající z nepřesného dávkování
  • Těsto umíchané akorát (když přemícháte, těsto bude příliš řídké a když nedomícháte, budou mít makronky špičky a budou ošklivé)

KitchenAid šlehač

  • Makronky na plechu musíte mít bez bublin (pořádně několikrát udeřte plechem o pult, nebo makronkám řádně naplácejte ze spodu plechu, uvidíte jak bublinky vyjdou na povrch a prasknou)
  • Do trouby dejte až odpočinuté makronky s tuhou krustičkou (nedávejte je do trouby, dokud je povrch lepivý a ulpívá na prstech – to trvá různě, půl hodiny ale i déle)
  • Správná teplota v troubě – vyplatí se mít teploměr  (koupíte od 250 Kč), bez něj to půjde hůře, nezjistíte zda je vše, jak má
  • Makronky správně upečené (nevyndavejte je, dokud se jednoduše neodlupují z pečícího papíru)
  • Postupné zchladnutí (žádné teplotní šoky, po vyndání z trouby nechat chvilku na plechu)

Recept na makronky

Najdete ho v mém článku Jak jsem prvně pekla makronky.

Máte vlastní triky? Ověřili jste si, že se vše podaří i bez těchto triků? Podělte se o zkušenosti v komentářích!

 

15 COMMENTS

  1. Super tipy, já jsem pohodlná, takže mandlovou mouku si rovnou kupuju ve Francii. Kupuju zn. Vahiné, je to takový lepší Dr. Oetker, dělají leccos. Dá se koupit různá hrubost. :-)

  2. Dnes jsem je zkouššela – už podruhé. Menší katastrofa to byla pouze v tom že se mi těsto tentokrát neslilo do jedné placky, jinak furt dtejné – nízké, bež nožky, popraskané, nepravidelný tvar, jedna várka nedopečená a druhá spálená :-/ Ale já jim to nedaruju!!!! :D

  3. Kdy ten sníh nechám odležet přes noc, tak ho mám pak ještě druhý den znova pomixovat ( sníh totiž slehne) ? :)

    • Nenecháváte ležet přes noc sníh, ale pouze samotné bílky v misce. :-) A dovoluji si tvrdit, že stačí klidně pár hodin odpoledne, mám vyzkoušeno.

  4. Dobrý deň, máte tak krásne tie makronky, že som ich vyskúšala tiež. Vyzerali sice pekne, aj nožku majú, nepopraskali, ALE!! v trube sú krásne vysoké, nadýchané a keď ich po čase odlepím z podložky, zdajú sa mi vnútri makké, akoby nedopečené (pečiem pri 145 st. cca 20 min). Spodná časť tiež nie je úplné hladká, má štruktúru ako „spongia“. Proste, vyzajú krásne, ale nie sú to tie baculaté, vysoké makronky, ako ich vídam na fotkách.
    Neviete, čím to je?
    Ďakujem vopred za akúkoĺvek radu.. Už som ich piekla asi 7 dávok a všetky rovnaké. (ale aspoň nepraskajú).
    Kata

  5. Včera jsem zkoušela. Vypadají dle mého super,ale vnitřek se mi zdá jakoby tuhý a trochu se lepí na zuby. Nožka je, hladké jsou, nepraskají, vše super, ale ten vniřek není úplě to pravé ořechové. Nemáte někdo radu jak na měkký a vláčný vnitřek?

  6. Dobrý den, včera jsem makronky pekla poprve. Na oko vypadaji skvěle. Jsou lesklé, hladké, nepopraskané. Nožka je taky. Ale mám ale. Vnitřek je jakoby tuhý, trochu se lepí na zuby. Jakoby zdrcnutý, ale dutý není. Nevíte čím by to mohlo být? Nemáte pro mě nějakou radu? Děkuji moc, Daniela.

  7. Tak na poprvé je mam 100%. A na podruhe jsou duté, popraskane, zespodu nemaji krusticku. Ale dneska pecu znovu :) je treba se soustredit a nic neuspechat.

  8. Dneska jsem zkusila pátý recept. Bílky pokojové teploty, všechno přesně odměřený, odvážený, těsto nebylo tekutý, práskla jsem s plechem několikrát… Výsledek je ten, že mám cosi, co je vypouklý, bez nožky a dutý, nejde sundat z papíru… Obrečela jsem to, a nikdy to už zkoušet nebudu… :(

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here