Jednoduché listové těsto na obrácený koláč

Vyzkoušela jsem jednoduché listové těsto podle Michela Roux a tady je recept. Dělala jsem z něj výborný hruškový obrácený koláč. Příprava zabere i tak dost času, ale všeho všudy ho musíte překládat a válet jen 4x s jediným odpočinkem v lednici. Z tohoto množství uděláte 4 koláče a těsto vám vydrží v lednici 3 dny, 4 týdny v mrazáku.

Listové jednoduché těsto

Recept na jednoduché listové těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g kvalitního vychlazeného másla
  • 300 ml dobře vychlazené vody
  • špetku soli

Nasypte hromádku z mouky a doprostřed udělejte díru. Do ní vložte postupně máslo, které špičky prstů zapracujete do mouky tak, aby vám vznikaly malé žmolky. Jakmile máte žmolky, začněte přilévat ledovou vodu. Mně těsto pojmulo méně vody, než je v receptu a nevšimla jsem si pak žádné nevýhody. Kdybych dala všechnu vodu, utopila bych těsto úplně. Je třeba pracovat rychle, máslo taje a znemožňuje práci. Udělejte z těsta kouli a dejte na půl hodinu chladit.

Z chlazeného těsta vyválejte obdélník 20×40, přeložte na třikrát, otočte o čtvrt kruhu a znovu vyválejte a opět přeložte. Dejte vychladit na půl hodiny, vyndejte a celé to ještě jednou zopakujte. Tak tedy budete mít těsto, které jste dohromady 4x překládali. Dejte chladit a potom z něho můžete připravit koláč. Musí být opravdu dobře vychlazené, jinak se vám bude lepit a trhat.

Listové těsto na koláč

Proč nekupuji listové těsto

Listová těsta nikdy nekupuji, vždycky mě odradí složení. Vůbec nejsou s máslem ale dělají je s rostlinným tukem, často i uměle ztuženým a tomu je nutné se opravdu pečlivě vyhýbat. V Globusu mají lepší listové těsto, celozrnné, které je výjimkou a možná i jinde seženete něco slušného. Každopádně vlastní těsto je výhoda a napečete z něj více koláčů.

ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE

ODPOVĚDĚT