Jednoduchý hruškový koláč

Z trhu jsem donesla hrušky a už přemýšlela co z nich udělám. Jaký zvolím recept? Potřebovala jsem něco velmi rychlého, měla jsem ohromnou chuť na něco sladkého a musela to mít rychle. A tak jsem našla tento recept od Marcelly Hazan. Říká o něm, že je to tutovka a nikdo ho nemůže poplést. Je to pravda. Je vážně jednoduchý, až na to, že jsem v receptu našla chybu. Ale podařilo se mi s tím nějak vypořádat. Tady je recept na koláč „samá hruška“ jak bych ho sama nazvala. Originálu se říká čerstvý selčin čerstvý hruškový koláček. Nejvíc vám zachutná horký a ještě lépe s vanilkovou zmrzlinou.

Hruškový koláč

Hruškový koláč ingredience

  • 2 vejce
  • 1/4 hrnku mléka
  • sůl
  • cca 60 g cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 6 hrušek
  • pár kuliček másla
  • volitelně hřebíček

Moje ingredience: v originále je 900 g hrušek, ale moje těsto bylo už tolik hruškové, že jsem použila hrušek asi 600 g. Recept jsem jela od oka podle hrnku, co jsem měla doma. Problém je, že v ingrediencích není množství cukru, tak jsem přidala běžných 50 g. Záleží hodně na tom, jak sladké máte hrušky. A jaké máte hrušky, podle Marcelly nejlepší bude odrůda zvaná Conferenza, Bosc nebo Anjou. Mouku jsem měla špaldovou.

Postup jak upéct koláč

Troubu si předehřejte na 190 stupňů. V míse si rozšlehejte vejce s mlékem. Přidejte cukr, špetku soli a šlehejte. Potom důkladně vmíchejte mouku, aby vám vzniklo husté těsto.

Hruškový koláč

Hrušky rozřízněte podélně na půl a nakrájejte na tenké plátky cca 2,5 cm široké. Vpracujte je do těsta v míse, dobře promíchejte. Budete mít dost tuhé těsto.

Těsto na hruškový koláč

Formu vymažte máslem a vysypte moukou. Nalejte těsto, uhlaďte a navrch udělejte několik dírek do kterých vpíchnete kuličku másla. Pokud máte rádi, ozdobte koláč hřebíčkem, propůjčí koláči zajímavou vůni a chuť, což se hodí, pokud nemáte příliš výraznou chuť hrušek.

hruskovy_kolac_2

Koláč pečte asi 50 minut. Ke konci začne vonět a shora zezlátne. Podávejte horký a nebo vlažný. Velmi dobrý je s vanilkovou zmrzlinou!

Těsto na hruškový koláč

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Dobrý den, kolac je moc dobry, tedy aspon horky ano :) nejsem tedy vubec prebornik v peceni, ale prekvapilo me, ze se v receptu neuvadi zadny kyprici prasek, co to udela az bude kolac studeny?
    Diky, tereza

  2. Kolac letel cely do kose, protoze testo i po hodine a pul zustavalo misty syrove. Celkove to bylo nemastne-nesladke. Myslim, ze olej nebo maslo do testa by to mohlo zachranit. Ale nevim no…

  3. Kolac mi chutnal nejvic za tepla.Ale studeny byl taky bezva.Upekl se krasne.A i kdyz jsem dala jen asi dve lzice cukru,nemastny-nesladky nebyl.Pridala jsem do nej mletou skorici a krasne vonel.

ODPOVĚDĚT