Jednoduchý jablkový „koláč“ s bílkovou peřinkou

Jablečných koláčů existuje spousta, můj nejoblíbenější tarte tatin jsem ale tentokrát vynechala. Potřebovala jsem něco snažšího a rychlejšího. A podařilo se! Tenhle recept na jednoduchý jablečný „koláč“ mám od Evy ze Svatojánu. Je úplně bez těsta, jsou to zkaramelizovaná jablíčka pod bílkovou peřinkou. Hotovo je za chvilku a chutná to skvěle!

Jablečný koláč

Recept na jednoduchý jablkový koláč

  • 30 gramů másla + na vymazání formy
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 500 gramů na hrubo pokrájených jablek (cca 5 prům. velkých jablek)
  • bílky
  • lžíce cukru do bílků
  • skořice pokud máte rádi

Postup jak na koláč

Připravte si jablka, oloupejte a pokrájejte podobně jako na štrůdl. Do pánve dejte máslo a cukr, nechte pomalu spojit a zkaramelizovat. Přidejte jablíčka, skořici a krátce poduste a nechte jablíčka, ať se obalí karamelem. Zpočátku může karamel po přidání jablek tuhnout, ale znovu se rozteče, až se jablka zahřejou. Hotovou směs dejte do máslem vymazané kulaté formy.

Jablkový koláč

Připravte si bílky, našlehejte je do tuha, oslaďte lžící cukru podle chuti, nebo lžící agáve sirupu. Bílek navrstvěte na jablka a dejte zapéct do trouby rozpálené na 180 stupňů. Hotovo je ve chvíli, kdy bílek zezlátne. Koláč můžete jíst horký, když ho necháte vychladnout, bude se lépe porcovat.

Jablečný koláč

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here