Madrid: 4 denní gurmánský maraton

Koncem listopadu jsme navštívily Madrid. Během těch nádherných 4 dnů jsme s Hořkosladkou prožily nezapomenutelný gurmánský maraton. Baštily jsme smažený sýr v nejzapadlejších ošuntělých bistrech s místními důchodci, vkradly se k jeptiškám, abychom si od nich koupily sušenky (které nám pak vůbec nechutnaly), v deset večer šly na smažené čůros s horkou čokoládou, vypěstovaly si závislost na vermuthu a domů si dovezly kila jamónu. Zcela upřímně a vážně: Madrid je pro milovníky jídla skutečný ráj na zemi!

Mušle u Toniho

Proč je Madrid ideální místo pro gurmánskou návštěvu

  • Jedinečný koncept stravování – neustále můžete ochutnávat drobné dobrůtky, tapas a další malá jídla na vás čekají doslova na každém rohu! Každou chvíli ucítíte od někud vonět šunku, nebo třeba smažené chobotničky.
  • Příznivější ceny oproti Francii a Itálii – cenově to vychází hodně dobře, najde se tu řada levných podniků a malých bufetů.
  • Tradiční bufety a staré restaurace mají výjimečnou autentickou atmosféru i interiér, cítíte se jako pár let zpátky.
  • Uvolněná atmosféra promítnutá do gastronomie, která si na nic nehraje. Prostě napíchnete na párátko smažený kousek sýra a zalijete to průměrným červeným vínem a za hodinku si pak dáte obří kus foie gras na toustu za 7 Euro :)

Krokety a salát v Botín

Madrid je relativně mladé město s přátelsku atmosférou, ve kterém žije mnoho přistěhovalců. Přesto tam najdete hlavně zaběhnuté a velmi tradiční podniky. Podobně jako v Itálii i tady budete mít potíž, když dostanete chuť na vietnamské jídlo, čínu nebo sushi. Vynahradí vám to ale celá řada místních specialit (viz níže)!

Kde se najíst v Madridu: 11 doporučení

Na Foursquare najdete seznam míst, která vám doporučuji navštívit. Jde buď o restaurace, bistra, trhy, nebo krámky :)

1. Mercado San Miquel

Nejlepší místo pro opravdové pochopení toho, jak Madriďané fungují, žijí a jedí. Projděte si místní stánečky s tapas a nejrůznějšími lahůdkami (rybí toustíky, olivy, brambůrky a oříšky do kornoutku, úhoři gulas na chlebíčku,…), kupte na co máte chuť a potom to ochutnávejte u stolečků jen tak na stojáka. Zapijte to místním točeným vermutem!

San Miquel - obložené chlebíčky San Miquel - vermouth a olivy San Miquel - obložené rybí toustíky

2. Chocolatería San Gines

churosVskutku úchvatné místo! Otevřeno 24 hodin denně, protože na churros a tlustší variantu porras máte chuť ve dne v noci! Specialitou tohoto podniku je, že se tu churros namáčí do čokolády, se kterou se podává. Velmi oblíbené místo plné turistů i místňáků. Churros s čokoládou stojí příjemných 3,6 Euro.

 

Churos v San Gines

3. Restaurace Botín

Madrid není nejstarší město na světě ale zato má nejstarší restuaraci. Tohle je úžasné tradiční místo, kde místní obsluha předvádí hotový koncert v obsluhování s velkou dávkou elegance. Jde o pořádná masitá jídla, obrovské porce. Specialitou jsou pečená prasátka a jehněčí. Krásný interiér a neméně „krásné“ ceny. V Madridu není draho, ale Botín to je vyšší třída.

Jehněčí v Botín botin Jídelní lístek Botín

4. Restaurace La Bola

La BolaNa cocido sem! Když nahlédnete do kuchyně, uvidíte desítky hliněných hrnečků jak pobublávají na sporáku a vůně je neodolatelná. Až Cocido ochutnáte, pravděpodobně uznáte, že lepší vývar jste nikdy neměli. Ve spojení s působivým interiérem už nic k dokonalosti nechybí. Bola má obrovskou tradici a rádi ji navštěvují místní politici, rodinnou restauraci vede milá dáma, která pokračuje v tradici.

Cocido

5. Casa Labra

Casa LabraAno, toto malinkaté bistro není žádný luxus a možná se vám zdá, že dokonce zapáchá starobou. Dokonale ale odráží silnou tradici madridských podniků. Dřevěný bar, za ním šarmantní číšníci v bílých uniformách, kteří elegantně roznáší obyčejné levné smažené speciliaty. Tou nejslavnější tu je smažená treska a sýrové koule. Dejte si k tomu sklenku riojy, talíř manchega a bude vám krásně! Pozorujte lidi kolem. To nejsou turisti ale staří Madriďané!

Casa Labra

6. Museo del Jamón

Muzeum jamónuŽádné muzeum to není, za to ideální místo, kde si dát dokonalý jamón za babku (obložený menší talíř za 2,5 Euro). Mají tu i velmi levné pivo. Vše probíhá na stojáka, podobá se to českým starým bufáčům, bývá tu narváno. Na první pohled to není úplně vábné místo, ale pro chuť jejich jamónu bych se vrátila hned! A obsluhují tu milí pánové, kteří vám každou chvilku přihrají nějaké ty brambůrky a dobrůtky zdarma navíc :)

Muzeum jamón

7. Txirimiri

Jak už to podle názvu vypadá, tohle je jedno z mála moderních míst, kam zajít na tapas. Skutečným klenotem, pro který bych se okamžitě vrátila je toust s fíkovou marmeládou a pořádným kusem foies gras za neskutečných 7 Euro. Bylo to tak skvělé, že jsme to objednaly znovu.

Foie gras

8. Casa Toni

Tohle malinké bistro je úplnou ukázkou místních klasických podniků. Přijdete a dáte si misku čerstvě usmažených krevet, misku smažených mini chobotniček a zajíte to třeba olivama. Vše za slušné ceny.

Casa Toni

9. La Mallorquina

Úžasná tradiční cukrárna s obrovským výběrem dortíků a sladkého pečiva plněného různými krémy. Dá se tu posnídat, v patře mají posezení.

Maallorquina

10. Torrons Vicens

Chcete domů dovézt opravdovou madridskou sladkost? Potom zajděte sem, do krámku, který tu už stojí od roku 1775. Místní specialita je torrons, sladkost z mandlí, která v určitých formách připomíná marcipán.

Torrons

11. Oita Café

Ideální místo na snídani. Příjemné prostředí, působivé hrnky i talířky, které toho mají za sebou spoustu.

Oita

Více skvělých tipů kam v Madridu zajít najdete na blogu Food Tour Madrid.

10 madridských specialit, které si nenechte ujít!

  • Cocido – Pomalu dušené chorizo, cizrna, brambory a dva druhy masa. Vznikne z toho úžasný vývar. Připravuje se to v hliněných hrncích.
  • Churros a porras – Sladké pečivo oblíbené ve Španělsku a dnes už i ve Francii, ale v Madridu se namáčí do šálku čokolády!
  • Jamón – Sušená šunka, extra tenké plátky vám tenkým dlouhým nožem nařeže speciálně vyučený odborník :) Běžně je k dostání šunka typu serrano, která je podobná italskému prosciutu. Určitě ochutnejte unikátní jamón ibérico, ta je tmavě rubínová s tenkými provázky tuku, díky kterým má šunka opravdu výraznou chuť a vláčnost.
  • Angulas – Nesmírně drahá specialita původem z Baskicka, jsou to mláďátka úhořů, která se podávají obvykle na kusu pečiva. Seženete levnou variantu gulas.Ta se vyrábí z dospělých úhořů speciální technikou, kterou se Španělé naučili od Japonců (mistrů na porcování ryb). Chuť je jemná a příjemná je právě hlavně ta nezvyklá struktura.
  • Huevos estrellados – Kombinace brambor s vejci, vejce jsou udělá jen zlehka tak, aby z nich vytékal žloutek.
  • Vermuth, Sangria – Ochucené víno tu mají rádi a na vermuth tu narazíte běžně, někde mají i čepovaný. Nejčastější je z červeného vína. V Madridu nečekejte snobské pití vína jako je to zvykem ve Francii nebo i Itálii. Tady se víno popíjí pořád a když není dobré, tak se prostě vylepší bylinkami, cukrem a ovocem :)
  • Turrons – Mandlová laskominka, k dostání v mnoha podobách, tvrdší, měkčí – jak to máte rádi. Madriďané ji kupují hlavně na Vánoce.
  • Sýr manchego -Když vás už jamón omrzí, objednejte si k svačince manchego, ovčí polotvrdý sýr, je výborný!
  • Rioja – Vinařská oblast na sever od Madridu a klasické červené víno, v tradičních bufetech ho dostane jen tak do malé skleničky. Zraje alespoň 1 rok v dubovém sudu, varianta Crianza potom ještě déle.
  • Croquettes – Krokety s nejrůznější náplní, mohou být šunkové, s treskou, sýrem nebo krevetami.

Madrid mi jednoznačně chutnal. Tak moc, že přemýšlím, jak se tam co nejrychleji vrátit :)

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here