Vánoční marcipánové brambory

Marcipánové brambory miluju od dětství. Letos jsem si na ně vzpomněla a tak jsem je zařadila do vánočního cukroví. Což ostatně není vůbec zvláštní, marcipánové brambory jsou totiž, jak jsem zjistila, původně německá vánoční specialita. Úspěch tohohle cukroví spočívá v kontrastu sladkého mandlového marcipánu s hořkým kakaem.

Marcipánové brambory

Recept na marcipánové brambory

Základem je kvalitní marcipán a to je většina veškeré práce. Potom už stačí jen kvalitní hořké kakao.

  • 180 g mandlí bez slupky
  • 100 g cukru
  • 1 bílek
  • hořké kakao (Van Houten, nebo raw nepražené kakao)

Postup

Mandle rozmixujte. Já se pokusila udělat co nejjemnější mletí, přesto jsou to maličké mandlové drobečky ale v kouli pak už nejsou drobečky cítit. Mandle potom smíchejte s cukrem a přidejte bílek. Potom už jen těsto vypracujte do celistvé tuhé hmoty. V lednici nechte odležet, lépe se potom koule tvarují. Modelujte kuličky a hotové je vyválejte v kakau. Potom je vždy oklepejte, stačí je párkrát „shodit“ na talíř a kakao navíc opadá.

Jak marcipánové brambory vylepšit

Některé recepty přidávají pár kapek voňavého likéru (třeba pomerančový Cointreau). Já k obyčejnému Van houten kakau přidala navíc bio raw (nepražené) kakao, které obsahuje navíc spoustu živin, takže taková jedna marcipánová brambora alespoň tělu předá i něco užitečného, než jenom cukr.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here