Marocchino: lahůdka, která mě přivedla ke kávě

Taky jste už slyšeli, že Italové dělají skvělou kávu? Něco na tom je. 2 dny v Itálii stačily k tomu předělat mě z pijana čaje na pijana kávy. Vážně jsem netušila, že budu dovolenou v Toskánsku trávit pobíháním z baru do baru na další a další kafe. Mojí cestu ke kávě zásadně ovlivnil jeden „Maročan“. Totiž marocchino, lahodný rozkošný nápoj s vůní kakaa, oblíbená novinka posledních let. Musím vás seznámit!

Marocchino

Seznamte se s marocchinem

Když mi ho se slovy „dont tell Starbucks about it!“ donesli, nesmírně mu to slušelo. Napila jsem se plná rozpaků, s tím, že ho možná (jako každé jiné kafe) ani nedopiju. Jenže jsem se spletla, ta káva chutnala skvěle a k tomu jako bonus ta chuť čokolády. Marocchino, to je ideální varianta jak začít s pitím kávy.

Na marocchino Italové přišli přes kávu bicerin de Cavour, čokoládovou kávu z Turína. Dnes vám marocchino připraví po celé Itálii. Připravují ho tak, že na hotové klasické espresso (30 ml) nasypou kakaový prášek, přidají mléčnou pěnu a i tu na závěr popráší kakaem. Chutná to jak kakao a přitom je to opravdová dobrá káva.

Káva v Itálii: hlavní turistická atrakce

Po týdnu pití dámičkovského marocchina jsem si začala dávat i capuccino. A moje konečná? Obyčejné a přitom tak skvělé esspreso. Nebylo hořké ani kyselé, jaké ho znám z Čech. A na jak dlouho mi kávová závislost (3-4 denně) vydržela? Asi tak do rakouského Innsbrucku. Místní kyselé esspreso jsem už dopít nedokázala. Na dobrou kvalitní kávu si totiž rychle zvyknete a jinou už nechcete.

Právě přemýšlíme, co si pořídíme domů za přístroj, abychom si mohli dobrou kávu občas uvařit a zavzpomínat tak na naší povedenou kávovou dovolenou.

3 COMMENTS

  1. Ta káva na obrázku už mi přijde jako celkem úlet. To už přece není ani káva, je tam tolik příměsí, že to spíš připomíná zmrzlinový pohár :D

    • Škoda, že kaváren kde si můžeme dát dobrou kávu je stále velice málo, Marocchino je svělá varianta na kávu. Nechci se nikoho dotknout, ale pán který psal předchozí komentář asi neví o čem mluví. Zalévaná káva (tedy český turek), který je u nás tak velice oblíbený, obsahuje 3x více kofeinu nežli espresso, to by si měli zastánci zalévané kávy uvědomit.

  2. Normálního “českého turka“ bych už ani nepil. Co jsem se trošku začal zajímat o kávu, tak jsem narazil na fakt, že právě ta káva, co se v naší republice normálně pije, lidské tělo filtruje ještě dalších 40 hodin. Když člověk vypije jedno za den, tak mají jeho játra na celý život co dělat.

    Pořídil jsem si proto moka konvici a i když si v ní zatím vařím kávu koupenou v obchodě (takže ne čerstvě pomletou, je to nějaké tchibo), tak mi chutná a jsem s ní spokojený.
    Můžu proto tu moka konvici doporučit pro ty, kdo s kávou začínají nebo už nechtějí pít to svinstvo v podobě kafe zalitého horkou vodou aneb česká klasika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here