Už dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou zkusit udělat domácí paštiku. Zapátrala jsem a našla „chutné stránky s francouzským nádechem“ (Olivová kuchařka). Okouzlil mě recept na masovou terinku, která je pochoutkou ideální k chlebu. Neváhala sem a vyrazila do Globusu.
Recept na rillettes
Tam sem nakoupila 2 kila masa z vepříka (mix plecko, krkovička a kotletka) a 1,5 kila syrového sádla. Doma potom šup s tím do hrnce a po chvíli to vypadalo nějak takhle, sádlo se rozpustilo a maso se v něm pěkně koupalo:
Po „pár“ hodinách vaření, maso je povařené, sádlo pěkně probublává.
Pro nadšence mám i video :) to všechno v hrnci na něm jenom normálně bublá, takže video zůstává na vyžádání.
Výsledek
Byly dvě ráno a já skončila s vařením. Maso už se krásně rozpadlo a nezbývalo než směs nalít do misek.
Podle doporučení jsme ochutnali až pěkně uležené masíčko na topince. Bylo to super. Čím déle se uleží, tím je lepší. S námi cestovalo až do Holandska. Téhle dobroty jsme totiž měli kýbl a bylo nám líto nechat ji doma. Určitě to ještě někdy uvařím, vzpomenu si na to na podzim.
Co jsem popletla
Neodhadla jsem dobře čas. S vařením jsem začala kolem páté a vařila sem asi do dvou :) jinak sem na nic nezapomněla, protože je to celé docela jednoduché.
Recept na rillettes („rijet d konore“)
- 2 kg vepřového masa (plecko, krkovička, kotleta)
- 1,5 kg syrového sádla
- 750 ml vody
- mletý pepř
- hrubá mořská sůl
Za recept děkuji Olivové kuchařce
Ahoj, můžu se zeptat, kolik bude z této várky masa hotového „Rilletes“? abych věděla, kolik mít připravených skledniček.
Díky :)
Ahoj Sylvo,
nepamatuji si přesně, použila jsem porcelánovou oválnou mísu. Nejlepší je asi spočítat objem běžné zavařovací sklenice a přepočítat to na gramy. Potom budeš přibližně vědět kolik sklenic potřebuješ. Rilletes můžeš dát ale prakticky do čehokoliv, když dáš nahoru vrstvu sádla, vydrží to dlouho a stačí to přikrýt třeba alobalem a uchovat v ledničce.
To vypadá moc pěkně, díky za tip!