Rillettes de Connerré = 2 kila masa + 1,5 kila sádla

Už dlouho jsem si pohrávala s myšlenkou zkusit udělat domácí paštiku. Zapátrala jsem a našla „chutné stránky s francouzským nádechem“ (Olivová kuchařka). Okouzlil mě recept na masovou terinku, která je pochoutkou ideální k chlebu. Neváhala sem a vyrazila do Globusu.

Recept na rillettes

Tam sem nakoupila 2 kila masa z vepříka a 1,5 kila sádla. Doma potom šup s tím do hrnce a po chvíli to vypadalo nějak takhle, sádlo se rozpustilo a maso se v něm pěkně koupalo:

Po „pár“ hodinách vaření, maso je povařené, sádlo pěkně probublává

Pro nadšence mám i video :) to všechno v hrnci na něm jenom normálně bublá, takže video zůstává na vyžádání.

tumblr_l7o2n6onUy1qbo4d021

Výsledek

Byly dvě ráno a já skončila s vařením. Maso už se krásně rozpadlo a nezbývalo než směs nalít do misek.

Podle doporučení jsme ochutnali až pěkně uležené masíčko na topince. Bylo to super. Čím déle se uleží, tím je lepší. S námi cestovalo až do Holandska. Téhle dobroty jsme totiž měli kýbl a bylo nám líto nechat ji doma. Určitě to ještě někdy uvařím, vzpomenu si na to na podzim.

 

Co jsem popletla

Neodhadla jsem dobře čas. S vařením jsem začala kolem páté a vařila sem asi do dvou :) jinak sem na nic nezapomněla, protože je to celé docela jednoduché.

Recept na rillettes (rijet d konore)

  • 2 kg vepřového masa (plecko, krkovička, kotleta)
  • 1,5 kg syrového sádla
  • 750 ml vody
  • mletý pepř
  • hrubá mořská sůl

Za recept děkuji Olivové kuchařce

3 COMMENTS

  1. Ahoj, můžu se zeptat, kolik bude z této várky masa hotového „Rilletes“? abych věděla, kolik mít připravených skledniček.

    Díky :)

    • Ahoj Sylvo,
      nepamatuji si přesně, použila jsem porcelánovou oválnou mísu. Nejlepší je asi spočítat objem běžné zavařovací sklenice a přepočítat to na gramy. Potom budeš přibližně vědět kolik sklenic potřebuješ. Rilletes můžeš dát ale prakticky do čehokoliv, když dáš nahoru vrstvu sádla, vydrží to dlouho a stačí to přikrýt třeba alobalem a uchovat v ledničce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here