Risotto milanese je specialita, kterou se vyplatí ochutnat nejlépe přímo v Milánu, nebo kdekoliv v Lombardii, odkud pochází. Risotto má typicky žlutou barvu, kterou jí dodává šafrán a také intenzivní chuť, protože se do něj používá vývar z kostí a morek. Risotto snadno zvládnete připravit i doma. Stačí mít dobrou rýži na risotto, sehnat morkové kosti a trochu toho šafránu. Tady je recept podle Marcelly Hazan.
Ingredience na risotto
- vývar (cibule, celer, mrkev, kosti s morkem, kus hovězího – třeba žebro)
- rýže arborio nebo carnaroli (pro dva cca 3/4 hrníčku)
- morek, nebo dobrá italská pancetta
- polovina cibule
- pravý šafrán (cca 10 snítek)
- máslo (2 lžíce)
- parmezán (asi 3 nastrouhané lžíce)
- sůl
Recept na milánské risotto
Nejprve si připravte vývar, klidně to může být i den dopředu. Vývar se dělá z kusu hovězího a kostí s morkem. Morek budete ještě potřebovat do risotta. Já vývar vařila asi 4 hodiny, stačí vložit maso a kosti, počkat až začne vařit, posbírat pěnu a přidat zeleninu. A potom už jen trpělivě čekat.
Risotto se připravuje jako jakékoliv jiné. Nakrájejte tedy nadrobno cibulku a na lžíci másle ji osmahněte do sklovata. Přidejte morek nebo slaninku (pancettu). Osmahněte a přidejte rýži. Rýži pěkně s obsahem v pánvi promíchejte a začněte přilévat postupně horký vývar. Nezapomeňte pořád promíchávat a dodávat rýži tekutinu. V malé mističce si připravte šafrán, několik (cca 8-10 snítek) zalijte vývarem a nechte louhovat. Když je rýže téměř hotová, přidejte výluh a šafrán klidně s ním.
Záleží na vás jak tekuté budete chtít risotto mít, doporučuji nechat tekutější. Tekutina se ještě bude chvilku odpařovat a přijde ještě zahuštění parmezánem. Jakmile je hotovo (15-20 minut), vypněte sporák a přidejte parmezán, lžičku másla a pěkně vše promíchejte.
Skvělý recept! Tak nějak mě to učila moje hostmum v Londýně a Čechy se snažím marně přesvědčit, že tak se správně dělá rizotto. Psaný postup se mi bude hodit! :)