Milánské šafránové risotto

Risotto milanese je specialita, kterou se vyplatí ochutnat nejlépe přímo v Milánu, nebo kdekoliv v Lombardii, odkud pochází. Risotto má typicky žlutou barvu, kterou jí dodává šafrán a také intenzivní chuť, protože se do něj používá vývar z kostí a morek. Risotto snadno zvládnete připravit i doma. Stačí mít dobrou rýži na risotto, sehnat morkové kosti a trochu toho šafránu. Tady je recept podle Marcelly Hazan.

safranove rizoto milanske

 

Ingredience na risotto

  • vývar (cibule, celer, mrkev, kosti s morkem, kus hovězího – třeba žebro)
  • rýže arborio nebo carnaroli (pro dva cca 3/4 hrníčku)
  • morek, nebo dobrá italská pancetta
  • polovina cibule
  • pravý šafrán (cca 10 snítek)
  • máslo (2 lžíce)
  • parmezán (asi 3 nastrouhané lžíce)
  • sůl

Recept na milánské risotto

Nejprve si připravte vývar, klidně to může být i den dopředu. Vývar se dělá z kusu hovězího a kostí s morkem. Morek budete ještě potřebovat do risotta. Já vývar vařila asi 4 hodiny, stačí vložit maso a kosti, počkat až začne vařit, posbírat pěnu a přidat zeleninu. A potom už jen trpělivě čekat.

Risotto se připravuje jako jakékoliv jiné. Nakrájejte tedy nadrobno cibulku a na lžíci másle ji osmahněte do sklovata. Přidejte morek nebo slaninku (pancettu). Osmahněte a přidejte rýži. Rýži pěkně s obsahem v pánvi promíchejte a začněte přilévat postupně horký vývar. Nezapomeňte pořád promíchávat a dodávat rýži tekutinu. V malé mističce si připravte šafrán, několik (cca 8-10 snítek) zalijte vývarem a nechte louhovat. Když je rýže téměř hotová, přidejte výluh a šafrán klidně s ním.

Záleží na vás jak tekuté budete chtít risotto mít, doporučuji nechat tekutější. Tekutina se ještě bude chvilku odpařovat a přijde ještě zahuštění parmezánem. Jakmile je hotovo (15-20 minut), vypněte sporák a přidejte parmezán, lžičku másla a pěkně vše promíchejte.

Odkud milánské risotto pochází


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

1 COMMENT

  1. Skvělý recept! Tak nějak mě to učila moje hostmum v Londýně a Čechy se snažím marně přesvědčit, že tak se správně dělá rizotto. Psaný postup se mi bude hodit! :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here