Moje první crème brûlée!

Konečně jsem to zkusila! Dvě hodiny se z naší trouby linula vanilková vůně až to vypadalo, že je hotovo. Udělat crème brûlée, tenhle klasický francouzský dezert, ve skutečnosti není vůbec těžké, ať už jste slyšeli cokoliv. Pro mě bylo nejtěžší si konečně sehnat bombičku do flambovače :)

Jak na crème brûlée – recept

Pro 2 mlsouny si připravte:

  • vanilkový lusk (ideálně madagaskarská vanilka)
  • 2 žloutky
  • 50 gramů cukru (použila jsem třtinový)
  • 1 smetanu (tj. lehce přes 200 ml)

Na plotnu si postavte kastrůlek, jako když jdete dělat puding. Místo mléka do něj akorát vylijte smetanu. Přidejte vanilku. Lusk rozpulte, vyškrabejte semínka přímo do smetany a nakonec přidejte i vydlabané lusky. Smetanu s vanilkou přiveďte k varu, vypněte a nechte vychladnout.

2 žloutky utřete s cukrem a vychladlou smetanu do směsi přimíchejte (bez vanilk. lusků :). Hotovo. Už stačí jen nalít směs do mističek a ty vložit do trouby rozpálené na 100 stupňů. Při 100 stupních pečeme dlouho. V receptech se uvádí často 1 hodina, ale já to pekla téměř dvě.

Crème brûlée je hotový tehdy, když se jemně třese. Když do něj ale píchnete špejlí, neměl by být uvnitř úplně tekutý. Úplně tuhou konzistenci získává hlavně chlazením. My si dali crème brûlée ještě trošku teplý, protože jsme to už nemohli vydržet. A bylo to výborné, nevím proč ho všude jí studený. Uznávám, je snadnější mít ho v lednici připravený a kdykoliv ho zákazníkovi naservírovat. Kdo chce něco teplého, ať si dá soufflé.

Třešničkou na dortu je vytvoření oblíbené krustičky – zkaramelizovaného cukru. Vychladlé crème brûlée posypte třtinovým cukrem a nešetřete. Cukru by měla být vrstvička, ne jen sem tam. A potom už jen stačí nastartovat flambovací pistoli a vytvořit karamel. Když budete pálit moc, začne se to tvářit, jako že to bude hořet. Ale nebojte se, cukr snese při karamelizaci dost. Maximálně se vám začnou dělat bubliny, které ale splasknou.

Co příště udělám jinak

Příště určitě udělám rovnou více porcí. Hotový crème brûlée se dá schovat do ledničky a krustičku můžu vytvořit kdykoliv. Vejce se také o něco lépe tře, když je ho víc.

Crème brûlée

Zajímavosti o crème brûlée

  • najdeme ho už ve francouzské kuchařce ze 17. století;
  • v italském katalánsku narazíte na jeho dvojče „crema catalana“, který je ochucen navíc ale citronem a skořicí;
  • v restauracích podávají i jinou než vanilkovou příchuť, například na čokoládový, kávový, likérový apod.;

Příště se svěřím se svými několika pokusy o soufflé :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here