Pravá neapolská pizza a street food

Smažená pizza, rumová baba a nebo čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva, to jsou přesně ty dobroty, které na vás číhají v ulicích Neapole. My tam strávili 3 dny a bylo to opravdu…. na dietu po návratu. Neapol můžete snadno navštívit z Říma, stačí sednout na vlak a za 1-2 hodiny jste tam. Za návštěvu to jistě stojí, nejezděte sem jenom v případě, že máte alergii na lepek :)

Pravá pizza pochází z Neapole

Znáte ten příběh, jak tehdy královnu Margeritu hostili pizzou s bazalkou a mozzarellou a jí to tak chutnalo, že pizzu pojmenovali po ní? To je příběh z Neapole. Místní pizza rovná se margherita, tedy jednoduše těsto se základem z místních, dokonale zralých rajčat odrůdy San marzano, naprosto čerstvé buvolí mozarelly, ozdobeno pár lístky bazalky. Nádhera a dokonalost. Ta pizza voní celou ulicí, když si ji někdo odnáší domů. Druhou neapolskou královnou je potom marinara, s česnekem a oregánem.

Kam v Neapoli na pizzu

Na pizzu jsme v Neapoli vyrazili na dvě tradiční místa. Pizzeria Sorbillo (už od 1935), kterou je lepší navštívit před obědem, protože fronta je potom opravdu dlouhatánská, ostatně stejně jako v Da Michele (od 1870), kde dostanete při příchodu pořadové číslo. Než se na vás dostane řada, stihnete ještě několik káv. Nabídka pizzy je v restauracích rozdílná. V Sorbillu je nabídka širší, jenže vám se stejně vyplatí dát si prostě margheritu. V Michele to ví a proto nabízí jen margheritu a marinaru. Velkou pizzu koupíte za velmi rozumný peníz, kolem 3-4 Euro.

Smažená pizza i rýže

Smaží se tu cokoliv a tak i pizzu najdete v Neapoli smaženou. Pizza fritta silně připomíná langoš , nahoře je namazaná rajčaty, přidá se kus mozzarelly a lístek bazalky a je hotovo. K mání jsou tu další nejrůznější dobroty, které obvykle tvoří těsto z bílé mouky. Kynuté těsto se může naplnit třeba sýrem a tuňákem a to celé se potom usmaží. Velká dobrota, stačí se zakousnout a nechat se rozesmát tou od pusy se táhnoucí mozzarellou. Moje oblíbené byly arancini. Rýžové koule plněné masem, nebo hráškem. Většinu těhle pouličních dobrot koupíte jen za jedno euro. Což vás nutí kupovat další a další, dokud vám není moc moc špatně :)

Sladké potěšení: sfogliatelle, baba a zabijácké espresso

Procházíte se ulicemi Neapole a na každém rohu najdete pasticerii. Je to cukrárna a kavárna, kam místní chodí rádi na snídani a espresso na stojáka. „Cafe“ – tedy espresso je v Neapoli daleko silnější a krémovější než v Římě, nebo na severu Itálie. Funguje tu i vtipná pouliční donáška espressa. Po ulicích běhají pánové a pod podklopem doručují čerstvou kávu v hrnečku do okolních obchůdků. Ital bez espressa po celý den nedá ani ránu. Doporučuji vyzkoušet v kavárnách i ledové espresso smíchané se smetanou, to je přímo pohádkové.


Ke kávě je ideální dát si něco sladkého. Neapolské speciality, to jsou hlavně sfogliatelle a baba, ty určitě ochutnejte. Sfogliatelle je jemné křupavé pečivo, plněné buď vanilkovým krémem, nebo tady v Neapoli ricotou s kusy pomerančové kůry. Baba je velmi jemná bábovička naložená v rumovém sirupu. Dostanete ji ve všech možných i nemožných velikostech a občas bývá plněná vanilkovým krémem, nebo jen tak zdobená šlehačkou.

>> Mrkněte na tváře 12ti barmanů, kteří mi vařili kávu

Kam v Neapoli zajít: moje oblíbená místa

Nejlepší pizza a baba v Neapoli? To nejlepší, co jsem objevila najdete na mapě s detaily na mém Foursquare seznamu. Máte svoje oblíbená místa? Pošlete tip, přidám je ráda na seznam :)

Snímek obrazovky 2014-10-11 v 16.59.38

 

2 COMMENTS

  1. Nejlepší pouliční pizza v Neapoli, kterou jsme jedli byla na rohu o archeologického muzea, chodili tam samí místní a je to jen stánek na ulici. Margarita tam stojí 1.50€, je s mozarella buffala a přeloží ti jí do kornoutu.:-) To muzeum je mimochodem nejlepší archeologické v Itálii a jsou tam celý Pompeje a erotický kabinet.

  2. Celý trik neapolské pizzy je ve způsobu upečení (doba pečení cca 1 minuta), kvalitních ingrediencích (kterých není na pizze mnoho) a kvalitní mouky, která bohužel není u nás snadno dostupná.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here