Nejlepší a nejjednodušší omáčka na těstoviny

Penne a rajčatovo máslová omáčka

 

Moje první jídlo, které jsem kdy uvařila byly špagety. S kečupem, šunkou a eidamem. Taková ta česká klasika, která chutná otřesně. Dnes je to naštěstí pryč a já už pár let (hlavně díky Emanuelovi) připravuji těstoviny úplně jinak. Po italsku, podle tradičních receptů. Je to snadné tak moc, že to zvládne opravdu každý. Přesvědčete se sami, to nejjednodušší je zároveň to nejlepší! Udělejte si doma jednoduchou rajčatovo-máslovou omáčku.

Máslová rajčatová omáčka

Co potřebujete na báječnou italskou omáčku? Jen 3 ingredience, vážně! K tomu ještě přidáte těstoviny a parmezán na posyp.

Kompletní ingredience na těstovinovou omáčku
Parmezán, cibule, máslo, rajčata a těstoviny

Příprava vám zabere 5 minut, vaření cca 30 minut.

Na 2-3 porce stačí:

  • polovina větší cibule (já dávám i víc),
  • 1 pořádná lžíce kvalitního másla
  • a jedna konzerva dobrých rajčat (pokrájená rajčata)
  • těstoviny, odměřuji podle oka :)
  • parmezán podle chuti
  • sůl

Oblíbenou konzervu rajčat vlastně nemám (dobrá je např. Valfruta), pokud seženete z rajčat San Marzano, je to ale ideál. Čerstvá rajčata nezkoušejte, konzervovaná rajčata nejsou totiž vůbec špatná. Konzervací se utváří nové chutě a italská rajčata z konzervy jsou lepší, než vodová rajčata ze skleníků, která koupíte v supermarketu. Jako máslo doporučuji nějaké opravdu chutné, aktuálně mám nejraději máslo od Filouna. A co za těstoviny? K omáčce se výborně hodí prý gnocchi (zatím jsem nezkoušela), dobré budou ale také ty těstoviny, na kterých omáčka dobře ulpívá, já ji mám ráda s těstovinami penne. Parmezán podle chuti, dvouletý má ale lepší výraznější chuť, hlavně ať je čerstvě strouhaný.

Jak uvařit nejjednodušší omáčku na těstoviny

1. Rajčata, cibuli pokrájenou na čtvrtky a pěknou lžíci másla dejte na rozehřátou pánev, přiveďte k varu.

Nejlepší omáčka na těstoviny
První krok… 3 ingredience najednou na pánev

2. Máslo se začne rozpouštět, vmíchejte to rovnoměrně do omáčky z rajčat. Osolte omáčku.

Míchání omáčky
Fáze dvě, promíchat omáčku.

3. Uberte teplotu a omáčku nechte lehoulince pobublávat 20-30 minut. Sem tam promíchejte. Pozor, tahle fáze je velmi nebezpečná. Po 10 minutách začne omáčka krutě vonět. Je to ta fáze, kdy začnu chodit k omáčce každých pár minut. Předstírám míchání, ale jde mi o ochutnávání. Omáčka začíná být moc dobrá.

Tip: pořiďte si tyhle geniální kleštičky, hodí se pro vyndávání cibule z omáčky a oceníte je i při přípravě dalších těstovin a omáček

4. Omáčka po půl hodince zhoustne, cibule pustí do rajčat svou skvělou nasládlou chuť a máslo vše krásně spojí a zjemní. Vyndejte cibuli z omáčky a máte hotovo! Mě osobně vůbec nevadí, když kousek cibule v omáčce zůstane, cibulka je po vaření příjemně sladká. Občas na konec přidám do omáčky ještě trochu másla, pokud chci mít omáčku ještě krémovější.

Hotová omáčka
Hotová omáčka, voda se vypařila a zbyla zredukovaná rajčata

5. Přidejte k omáčce uvařené těstoviny, a smíchejte je pěkně s omáčkou. Pokud máte hodně omáčky, zmrazte si ji.

Přidáme těstoviny
Přidáme těstoviny, tady je omáčky k těstovinám hodně, stačí podstatně méně.

6. A podávejte s nastrouhaným parmezánem… dobrou chuť! Pokud se vše povedlo, omáčka má nasládlou krémovou chuť a vy zatoužíte dát si ji ještě jednou :) Prý existují lidé, kteří vyjídají z talíře jen omáčku a těstovin si nevšímají.

Těstovinových omáček si užijete ještě více, připravuji další články s tradičními italskými omáčkami.

Těstoviny s jednoduchou omáčkou
Těstoviny penne s jemnou jednoduchou omáčkou

 

 


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

22 COMMENTS

  1. V jednoduchosti je krása :-) Už se těším, až na balkoně vyroste čerstvá bazalka a bude ideální počasí na tyto lehké pokrmy.

    Proč se vlastně vyndává ta cibule? Nešla by tam nějak zpětně zakomponovat? Zatím mi nějak nesedl ani ten italský styl „a potom česnek z pánve odstraňte.“

  2. Ahoj, recept mě potěšil, protože tuhle základní omáčku dělám také. Osobně mám ale problém s kyselostí rajčat. Omáčku musím doslazovat cukrem a mnohdy ani to nepomůže a chuť je svíravá a kyselá. Záleží na rajčatech nebo je fígl právě v másle a cibuli nebo době po kterou se vaří.

    Díky
    Jakub

  3. Pavle: ta cibule a česnek se vyndavají jen kvůli tomu, že se z nich do jídla uvolní chuť a potom už nechutnají vlastně dobře. Ale u té cibule to tak úplně není, je sladká a dobrá i po uvaření :) česnek ten se po italsku často drtí rukou a tak může nejlíp uvolnit chuť do omáčky no a co potom s ním, že? Ale některé italské omáčky používají i na drobno nakrájený česnek osmahnutý s olejem :) Už bazalkuješ? My nakoupili bylinky zrovna v pondělí.

    Jakube: kyselost také občas řeším. Je pravda, že se občas „podaří“ natrefit na nakyslá rajčata. Já teď prvně objevila konzervu, která chutnala už zasyrova sladce a ne nakysle. Určitě o tom napíšu menší článek, ukážu jaká to je konzerva a dám vědět kde ji můžete koupit.

  4. Díky za odpověd, dobré by měly být z Wine Food Market. Sladká chrerry rajčátka v plechovce byly fajn. Pak jsem zkoušel nějaké z Penny a to byl děs, kyselé jak pr*** :)

  5. Ja tu kyselost vetsinou resim tak, ze pridam zakysanou smetanu a ta mi celou omacku zjemni. Ale kazdy podle sveho! :) Ten napad s cibuli se mi libi, urcite zkusim.

  6. Ahoj Lucko,
    vždyť česnek (ale i ta cibule) skvěle chutná i ve výsledném jídle. Když jej krájím na tenké plátky, rád je pak dohledávám. Moc nevidím, že by na nich mělo být něco špatného nebo dokonce odpadového :-)

    U video receptů na Italian Food Net česnek občas vytahují (viz např. http://www.italianfoodnet.com/ita/video/penne-allarrabbiata), ale myslel jsem, že to je jen kvůli případným zažívacím potížím u některých jedinců :-)

    Jo, bazalkování u nás už probíhá v plném proudu (http://dl.dropbox.com/u/18801398/bazalka.jpg), první panenské lístky dnes padly do lehkých těstovin ;-)

  7. Luci, tak dnes jsem ji konecne vyzkousela (s valfrutou s bazalkou) a je naprosto luxusni! Jake pouzivas testoviny? Tyhle M&S z fotky znam a moc mi nejedou. Chci vyzkouset nejake z Wine Food. Priste do ni zkusim pridat krevety (moje uchylka) nebo nejakou klobasku kvuli chlapovi :)

    • Ahoj Terezko, to je prima :) Těstoviny používám různé. Tyhle mám ráda, protože jsou z celozrnné mouky. Ve Wine Foodu mají podobné „trubky“ v různých variantách. Zkus třeba pennoni nebo rigatoni, jsou větší a je docela zábavné je jíst.

      Jinak dnes bude venku další omáčka, přesně jak píšeš – pro chlapa. S italskou klobáskou salsiciou, to je manželova nejoblíběnjší omáčka vůbec. Tak ji potom můžeš otestovat, jestli bude mít úspěch :)

  8. Recept se právě chystám vyzkoušet, vypadá to super!
    Oprav si link na kleštičky – zdá se, že nefunguje.

  9. coze? cerstva rajcata nezkousejte? z regalu jsou vodova..to ano, ale co ta ze zahradky? si pani asi dela prdel lol..fakt klikam na „zpet“ a nikdy vice tuto primitivni stranku. dekuji.

    lol, prej rajcata cerstva nezkouset..jasneee, vsechno z konzerv..omg muj boze, jak tohle nekdo muze akceptovat.. v zime z konzervy ok..v lete z ceskych rajcat. jsou vsude. kazdy druhy ma. staci se zeptat a nebyt liny zajet k teticce/babicce/kamaradovi na chatu..

    proboha lidi otevrete oci (mozky)..

  10. Výborná omáčka a protože naprosto souhlasím s výrokem, že v jednoduchosti je síla, tak dávám také jeden oblíbený do placu: Na dobrý olivový olej vyklopím rajčata a přidám 1-2 stroužka česneku na plátky nakrájené a jednu větvičku tymiánu (roste mi v květináči jako blázen) a nechám bublat přikryté! ( i když se vaří mírně prská :-). A to je všechno. Někdy ji dělám v létě i z čerstvých ( ze zahrady, anebo z trhu) i když je trochu řidčí, má zase trošku jinou chut. A dobrou chut!!

  11. Ahoj, dnes jsem hledala omáčku na špagety, protože jsem chtěla zkusit nějaké „lehčí“ jídlo :) tak jsem si řekla že tvou omáčku zkusím….A musim říct….Naprosto luxusní ! Doma jsme se o ní mohli poprat…Zítra musim ještě přidělat :) opravdu se povedla…Doporučuji vyzkoušet, a na množství určitě nešetřit 😊

  12. Zdravím právě jsem si uvařil tuhle omáčku a zvlášť si udělal gnochi které jsem do zlatova opekl na olivovem oleji, omáčka mi velmi chutná a spolu s opečenými gnochi je to úplná sinfonie na jazyku :)

  13. …pokud je tahle rajčatová omnáčka podávána s gnocchi, tak doporučuji ta sekaná konzervovaná rajčata doplnit ještě i o několik minirajčátek posekaných na polovinu (u větších na čtvrtinu). A přidat je až na poslední chvíli, aby se povařily jen krátce, tj, aby zůstala pevná, ale ohřátá a de facto čerstvá – dodá to v kombinaci s těmi konzervovanými trochu odlišnou, hodně rajčatovou chuť, které já dávám přednost před dochucením čerstvou bazalkou…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here