Nejlepší vánoční cukroví? No přece vosí hnízda!

Vosí hnízda patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Těžko říct, jestli za to může rum nebo ten úžasný žloutkový krém. Vosí hnízda nejsou složitá a velkou výhodou je, že nepotřebujete vůbec troubu. Je to nepečené cukroví, stačí si tedy jen sehnat formičku a běžné ingredience. A jak na to?

Vosí hnízda

Formička na vosí hnízda

Správná formička je základ. Klasická formička (na Tescomě za 44 Kč) má kónický tvar. Najdeme ale i zakulacené formičky (včelí úlky). Výhodu mají určitě formičky otvírací.

Tip: Sada pro vosí hnízda od Tescomy, teď na ní mají 50 % slevu a pokud máte rádi speciality, potěší vás tyhle bláznivé formičky ve tvaru sněhuláčků

Pokud máte uzavřenou formičku jako já, zprvu se možná budete trápit, protože hnízdu se z formičky nebude chtít ven. Pro to existuje ale spousta triků a já za ten nejlepší děkuju manželovi!

Moje formička na vosí hnízda

Jak vyndat vosí hnízda z formičky

  • formička musí být pořádně vysypaná moučkovým cukrem, nešetřete s ním
  • těsto jde lépe ven, když ho předtím všechno vychladíte
  • nejlepší trik je do špičky formičky vyvrtat malou dírku, tou hnízda vyfouknout a potom opatrně vytáhnout za piškot
  • super tip z vašich komentářů je použít mikroténový pytlík do formičky

Recept na vosí hnízda

Receptů najdete několik. Těsto vždy tvoří mleté piškoty a rum. Někdy se přidávají ořechy s bílkem, jindy kakao. Připravila jsem na ozkoušení obě dvě varianty, světlou i tmavou. Ta s ořechy a bílkem bude možná starší a tradičnější, takhle vosí hnízda dělal před více než 80 lety už můj děda cukrář. Pravý význam přidání bílku jsem úplně neodhalila, úl je ale o něco pevnější.
Těsto na vosí hnízda

Oříškové světlé těsto na vosí hnízda

  • 30 gramů mletých ořechů (vlašáky, mohou být i mandle), 
  • 2 lžíce tuzemského rumu 
  • 1 bílek
  • 80 gramů namletých piškotů
  • 50 gramů másla
  • 30 piškotů na spodek hnízda

Kakaové těsto na vosí hnízda

  • 80 gramů namletých piškotů
  • 2 lžíce tuzemského rumu 
  • 2 lžíce kakaa (na vaření, Van Houten apod.)
  • 50 gramů másla
  • 30 piškotů na spodek hnízda

Vanilkový rumový krém

  • 3 žloutky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • vanilka (přidejte semínka)
  • 3 lžíce rumu

KitchenAid šlehač

Postup: jak vytvořit vosí hnízda

  • V mixéru rozmixujte piškoty.
  • Přidejte zbylé ingredience na těsto a mixujte. Jakmile se těsto začne rozpadat při mixování na kuličky, je připravené. Musí být prostě tvárné a ne suché.
  • Těsto si dejte na chvíli vychladit do lednice.
  • Připravte krém. Žloutky vyšleháme s cukrem, vanilkou a rumem. Přidáme povolené máslo. Krém by neměl mí hrudky, máslo musí pěkně povolit. Vznikne tak hustější krém.
  • Vysypte pořádně formičku moučkovým cukrem.
  • Do formičky vložte kuličku těsta a vmáčkněte. Malíčkem potom udělejte ďůlek a do něj přidejte trochu krému. Uzavřete hnízdo piškotem.
  • Umáčkněte a zkuste s formičkou praštit o prkénko. Pokud budete mít štěstí, hnízdo vypadne. Při menším štěstí půjde vyndat při zatažení za piškot. A když vám to ani za nic nepůjde ven, udělejte do vaší formičky díru viz trik výše. Další trik je plnit hnízda až po vyndání z formičky, což může pomoci lepšímu vyklápění.
  • Vosí hnízda skladujte v lednici, pokud na ně útočí váš manžel, nebo dítě, zamražte je :)

A je to. Bylo to možná náročné, odměňte se a ochutnávejte. Dobrou chuť!

21 KOMENTÁŘŮ

  1. Je to zvláštní, my nikdy vosí hnízda nepekli, taktéž jsme zůstali nepoznamenaní vanilkovými rohlíčky (možná proto, že mám rodinu na Slovensku…) – ačkoli linecké, rumové kuličky a dlabky jsou klasika.
    A letos jsem se rozhodla k radikálnímu zásahu…a pořídila si 5 formiček na vosí hnízda ;) V obchodě jsem bojovala právě s dilematem, jestli otevírací či ne, nakonec jsem zbaběle podlehla právě strachu, že bych je nedokázala vyklopit a vzala jsem ty otevírací :)
    A jelikož sem nedávno viděla někde fotku cukroví ve tvaru tučňáků udělané z formiček na vosí hnízda (kokosové plus na půlku čokopoleva, zobáček z marcipánu, křidýlka z mandlí, očka z polevy ;) probudil se ve mně infantilní duch a udělala jsem právě je :)
    Zatím tedy jen pár na zkoušku, ale stojí za to.
    Tady se mi ale moc zalíbil krém – díky za něj, určitě zkusím, až jich udělám ještě pár příští týden (už „na ostro“ :) – no, stejně si ale myslím, že mnoho z nich nepřežije do Vánoc:)
    Mám ale dotaz na trvanlivost – jedná se spíše o trvanlivější cukroví, nebo je lepší dělat jej co nejblíže k Vánocům?
    Jelikož jsou má letošní premiéra, nemám zkušenost :)
    Díky za článek! A klidně přihoďte ještě nějaké to tradiční, o Vánocích je to to, ,co mi sedí nejvíc :)

    • Tučňáci jsou vtipní, je to velká práce :) jen ta obyčejná hnízda jsem dělala skoro 3 hodiny, na začátku jsem totiž bojovala s formičkou. Dejte vědět jak vám to půjde s otvírací formičkou. Jinak jak už psala Bonka, stačí je udělat těsně před Vánoci, protože nepotřebují uležet a taky proto, že je do Vánoc nestihne nikdo sníst :D Já je mám schované v lednici i v mrazáčku.

      • Poradím takový malý vtípek jak se dá zjednodušit vyklápění vosích hnízd z formiček vypadávají úplně bez problémů. Udělej z kousku těsta kuličku a tu obal v rozstrouhaných piškotech a je po problámech.

      • Formičky na vosí hnízda stačí vyložit obyč.mikroténem(pytlík na pečivo v každém obchodě)a jdou vyklopit super.

  2. Jestli můžu napsat pár mých postřehů k tomuto úžasnému cukroví. Já vždy nejdřív dělám pečené, to je vanilkové rohlíčky, linecké, plněné ořechy, atd, končím nepečeným, tedy i vosími hnízdy. Je dobré je dělat opravdu později, protože se nepotřebují rozležet. Trvanlivost jistí rum:-) Pokud nemám jistotu, že vejce jsou nezávadná, raději do máslového krému ušlehám vajíčka v pískacím hrnci s cukrem do husté pěny, přece jenom jsou aspoň částečně tepelně ošetřené. Prakticky do každého máslového krému tuhle pěnu dělám a chuť je vynikající.
    Co se týká formiček, jednou jsem si půjčila od sousedky tu otvírací, protože jsem svoji klasickou nemohla najít. Trhalo se mi to, vyvztekala jsem se u toho, až nakonec místo vosích hnízd byly z připraveného těsta kuličky:-)

  3. Ahojky, já dělám odjakživa vosí hnízda v otvírací formičce a.super :-) tyto hnízda jsem zkoušela a jen poznámka…já přidala moučkový cukr, protože dìky kakau mi přišlo hořké a udělala jsem rovnou dvojtou dávku a nebylo jich 60 , ale jen 30.( podotýkám z dvojté dávky).přeji hezké vánoce :-)

  4. Luci, s mamkou to děláme ještě tak, že nejdřív si uděláme jenom ty úly. Necháme se trochu zaschnout ve formičce a pak jdou dobře ven. Až venku je plníme a zavíráme piškotem. :-)
    Trik s navrtáním je ale super.

  5. Ahoj, kdysi jsem dělal do klasické formičky, bohužel o tu jsem přišel a musel koupit otvírací. Klasická vyklepávací která se vysype cukrem aby se nelepilo těsto je mnohonásobně lepší než otvírací (několik let scháním tu klasickou). Kdo neotestoval oboje nemůže posuzovat.

    • Retro neotviraci formicka jde koupit v kazdych klasickych domacich potrebach. Taky mne to s ni jde lepe nez s moderni otviraci :-).

  6. Dpbry den, ja letos delala ulky poprve a vyyyborne…nepouzila jsem ovsem zadny recept z netu, ale testo bylo z orechove naplne do kosicku a dovnitr jsme nalila domaci vajecny liker a luxusniiiiii….me prave moc klasicke recepty nechutnaji, jsou hodne maslove…a mam oteviraci ty formicky a super…akurat u prvnich jsem nadavala nez jsem si vzpomela, ze se ta forma ma vysypavat cukrem:D

  7. Dělám v klasické formičce a s tou šířkou vyzkouším
    mám i ty otevírací formičky zkusila jsem a za mě nee
    Nelíbí se mi ten svár nebo to co se dělá na boku po
    Otevření formičky…….zlatá ne otvírací klasika,
    vyrábím kakaové tmavé a ořechové světlé a to rovnou
    z dvoj až trojité dávky a zmizí ze stolu jako prvni
    Mám formičky ještě po mamce,ale jsou k mání i
    v domácích potřebách (ty neotvírací) jsou barevné
    průhledné, taky jsem koupila pro srovnáni,a jo fungují.

  8. Ahoj, tak u nás se dělají s cukrem krystal. Udělají se kuličky, obalí se v cukru, vmacknou se do formicky a při dělání dulku se malicek lehce ohne. Ulek tak jde lehce ven. Děláme nejdrive ulky a plníme az potom. Namacime ještě v cokolade, cukroví pak zůstane vlacne a nevysycha:)) formicky mám obe a bez problemu.

  9. Letos sem je delala prvne a musim rict ze podle tohoto receptu ktery sem si ztrojnasobila ac sem to vychladila tak se mi to porad desne lepilo. Nakonec sem pridala dalsi namlete velke bal piskotu a trochu orechu aby testo bylo tuhsi a po radnem zchlazeni az z mrazaku se mi to konecne darilo pekne dostavat z otviracich formicek….plnila sem hned… dulek sem si delala koncem varesky…vyslo mi jich pouhych 60kusu :/ misto 90 planovanych :(

  10. Zdravim,
    minule Vanoce jsem delala jak ja rikam „soví hnízda“ z margotky. Margotku nastrouhat, pridat rozemlete nepovedene kousky jineho cukrovi (linecke, podvodnicke, van.rohlicky),rum, podle chuti cukr. Kdo chce jeste doda kokos nebo mlete orechy. Doma se mohli utlouct :-)
    Pouzivam oteviraci formicky a pohodicka ;-)

  11. Nejlípse úly dělají pomocí mikrotenového sáčku.Část ho vložím do formičky potonamačkám hmotu,udělám důlek,zatáhnu za mikroten a snadno a rychle bez poškození úl vytáhnu.Poradila mi to kamarádka Naďa.Jinak už je nedělám.Naďo dík

  12. Velice jednoduche na vyklopeni …stačí když těsto vyndáme z ledničky a než začnete dávat do formičky těsto..tak vysipete ji moučkovím cukrem a tu kulicku těsta obalite také v cukru a jdeto krásně😉😉😉

  13. Renata

    Děkuji za recept, dělala jsem prvně. Formičku mám odklápěcí včelí úl a vysypávala jsem jí také tím rozmixovaným piškotem, aby to nebylo přeslazené. A plnila až po vyndání z formičky. Vyšlo mi z dvojité dávky také jen 30 kusů.

ODPOVĚDĚT