Vosí hnízda patří k tomu nejoblíbenějšímu vánočnímu cukroví. Těžko říct, jestli za to může rum nebo ten úžasný žloutkový krém. Vosí hnízda nejsou složitá a velkou výhodou je, že nepotřebujete vůbec troubu. Je to nepečené cukroví, stačí si tedy jen sehnat formičku a běžné ingredience. A jak na to?
Formička na vosí hnízda
Správná formička je základ. Klasická formička (na Tescomě za 44 Kč) má kónický tvar. Najdeme ale i zakulacené formičky (včelí úlky). Výhodu mají určitě formičky otvírací.
Tip: Sada pro vosí hnízda od Tescomy, teď na ní mají 50 % slevu a pokud máte rádi speciality, potěší vás tyhle bláznivé formičky ve tvaru sněhuláčků
Pokud máte uzavřenou formičku jako já, zprvu se možná budete trápit, protože hnízdu se z formičky nebude chtít ven. Pro to existuje ale spousta triků a já za ten nejlepší děkuju manželovi!
Jak vyndat vosí hnízda z formičky
- formička musí být pořádně vysypaná moučkovým cukrem, nešetřete s ním
- těsto jde lépe ven, když ho předtím všechno vychladíte
- nejlepší trik je do špičky formičky vyvrtat malou dírku, tou hnízda vyfouknout a potom opatrně vytáhnout za piškot
- super tip z vašich komentářů je použít mikroténový pytlík do formičky
Recept na vosí hnízda
Receptů najdete několik. Těsto vždy tvoří mleté piškoty a rum. Někdy se přidávají ořechy s bílkem, jindy kakao. Připravila jsem na ozkoušení obě dvě varianty, světlou i tmavou. Ta s ořechy a bílkem bude možná starší a tradičnější, takhle vosí hnízda dělal před více než 80 lety už můj děda cukrář. Pravý význam přidání bílku jsem úplně neodhalila, úl je ale o něco pevnější.
Oříškové světlé těsto na vosí hnízda
- 30 gramů mletých ořechů (vlašáky, mohou být i mandle),
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 1 bílek
- 80 gramů namletých piškotů
- 50 gramů másla
- 30 piškotů na spodek hnízda
Kakaové těsto na vosí hnízda
- 80 gramů namletých piškotů
- 2 lžíce tuzemského rumu
- 2 lžíce kakaa (na vaření, Van Houten apod.)
- 50 gramů másla
- 30 piškotů na spodek hnízda
Vanilkový rumový krém
- 3 žloutky
- 50 g másla
- 2 lžíce cukru
- vanilka (přidejte semínka)
- 3 lžíce rumu
Postup: jak vytvořit vosí hnízda
- V mixéru rozmixujte piškoty.
- Přidejte zbylé ingredience na těsto a mixujte. Jakmile se těsto začne rozpadat při mixování na kuličky, je připravené. Musí být prostě tvárné a ne suché.
- Těsto si dejte na chvíli vychladit do lednice.
- Připravte krém. Žloutky vyšleháme s cukrem, vanilkou a rumem. Přidáme povolené máslo. Krém by neměl mí hrudky, máslo musí pěkně povolit. Vznikne tak hustější krém.
- Vysypte pořádně formičku moučkovým cukrem.
- Do formičky vložte kuličku těsta a vmáčkněte. Malíčkem potom udělejte ďůlek a do něj přidejte trochu krému. Uzavřete hnízdo piškotem.
- Umáčkněte a zkuste s formičkou praštit o prkénko. Pokud budete mít štěstí, hnízdo vypadne. Při menším štěstí půjde vyndat při zatažení za piškot. A když vám to ani za nic nepůjde ven, udělejte do vaší formičky díru viz trik výše. Další trik je plnit hnízda až po vyndání z formičky, což může pomoci lepšímu vyklápění.
- Vosí hnízda skladujte v lednici, pokud na ně útočí váš manžel, nebo dítě, zamražte je :)
A je to. Bylo to možná náročné, odměňte se a ochutnávejte. Dobrou chuť!
Je to zvláštní, my nikdy vosí hnízda nepekli, taktéž jsme zůstali nepoznamenaní vanilkovými rohlíčky (možná proto, že mám rodinu na Slovensku…) – ačkoli linecké, rumové kuličky a dlabky jsou klasika.
A letos jsem se rozhodla k radikálnímu zásahu…a pořídila si 5 formiček na vosí hnízda ;) V obchodě jsem bojovala právě s dilematem, jestli otevírací či ne, nakonec jsem zbaběle podlehla právě strachu, že bych je nedokázala vyklopit a vzala jsem ty otevírací :)
A jelikož sem nedávno viděla někde fotku cukroví ve tvaru tučňáků udělané z formiček na vosí hnízda (kokosové plus na půlku čokopoleva, zobáček z marcipánu, křidýlka z mandlí, očka z polevy ;) probudil se ve mně infantilní duch a udělala jsem právě je :)
Zatím tedy jen pár na zkoušku, ale stojí za to.
Tady se mi ale moc zalíbil krém – díky za něj, určitě zkusím, až jich udělám ještě pár příští týden (už „na ostro“ :) – no, stejně si ale myslím, že mnoho z nich nepřežije do Vánoc:)
Mám ale dotaz na trvanlivost – jedná se spíše o trvanlivější cukroví, nebo je lepší dělat jej co nejblíže k Vánocům?
Jelikož jsou má letošní premiéra, nemám zkušenost :)
Díky za článek! A klidně přihoďte ještě nějaké to tradiční, o Vánocích je to to, ,co mi sedí nejvíc :)
Tučňáci jsou vtipní, je to velká práce :) jen ta obyčejná hnízda jsem dělala skoro 3 hodiny, na začátku jsem totiž bojovala s formičkou. Dejte vědět jak vám to půjde s otvírací formičkou. Jinak jak už psala Bonka, stačí je udělat těsně před Vánoci, protože nepotřebují uležet a taky proto, že je do Vánoc nestihne nikdo sníst :D Já je mám schované v lednici i v mrazáčku.
Poradím takový malý vtípek jak se dá zjednodušit vyklápění vosích hnízd z formiček vypadávají úplně bez problémů. Udělej z kousku těsta kuličku a tu obal v rozstrouhaných piškotech a je po problámech.
Formičky na vosí hnízda stačí vyložit obyč.mikroténem(pytlík na pečivo v každém obchodě)a jdou vyklopit super.
Jestli můžu napsat pár mých postřehů k tomuto úžasnému cukroví. Já vždy nejdřív dělám pečené, to je vanilkové rohlíčky, linecké, plněné ořechy, atd, končím nepečeným, tedy i vosími hnízdy. Je dobré je dělat opravdu později, protože se nepotřebují rozležet. Trvanlivost jistí rum:-) Pokud nemám jistotu, že vejce jsou nezávadná, raději do máslového krému ušlehám vajíčka v pískacím hrnci s cukrem do husté pěny, přece jenom jsou aspoň částečně tepelně ošetřené. Prakticky do každého máslového krému tuhle pěnu dělám a chuť je vynikající.
Co se týká formiček, jednou jsem si půjčila od sousedky tu otvírací, protože jsem svoji klasickou nemohla najít. Trhalo se mi to, vyvztekala jsem se u toho, až nakonec místo vosích hnízd byly z připraveného těsta kuličky:-)
Ahojky, já dělám odjakživa vosí hnízda v otvírací formičce a.super :-) tyto hnízda jsem zkoušela a jen poznámka…já přidala moučkový cukr, protože dìky kakau mi přišlo hořké a udělala jsem rovnou dvojtou dávku a nebylo jich 60 , ale jen 30.( podotýkám z dvojté dávky).přeji hezké vánoce :-)
Luci, s mamkou to děláme ještě tak, že nejdřív si uděláme jenom ty úly. Necháme se trochu zaschnout ve formičce a pak jdou dobře ven. Až venku je plníme a zavíráme piškotem. :-)
Trik s navrtáním je ale super.
Ahoj, kdysi jsem dělal do klasické formičky, bohužel o tu jsem přišel a musel koupit otvírací. Klasická vyklepávací která se vysype cukrem aby se nelepilo těsto je mnohonásobně lepší než otvírací (několik let scháním tu klasickou). Kdo neotestoval oboje nemůže posuzovat.
Retro neotviraci formicka jde koupit v kazdych klasickych domacich potrebach. Taky mne to s ni jde lepe nez s moderni otviraci :-).
mám klasickou neotevírací formičku a hnízda jdou vyklápět úplně bez problémů.
Dpbry den, ja letos delala ulky poprve a vyyyborne…nepouzila jsem ovsem zadny recept z netu, ale testo bylo z orechove naplne do kosicku a dovnitr jsme nalila domaci vajecny liker a luxusniiiiii….me prave moc klasicke recepty nechutnaji, jsou hodne maslove…a mam oteviraci ty formicky a super…akurat u prvnich jsem nadavala nez jsem si vzpomela, ze se ta forma ma vysypavat cukrem:D
Dělám v klasické formičce a s tou šířkou vyzkouším
mám i ty otevírací formičky zkusila jsem a za mě nee
Nelíbí se mi ten svár nebo to co se dělá na boku po
Otevření formičky…….zlatá ne otvírací klasika,
vyrábím kakaové tmavé a ořechové světlé a to rovnou
z dvoj až trojité dávky a zmizí ze stolu jako prvni
Mám formičky ještě po mamce,ale jsou k mání i
v domácích potřebách (ty neotvírací) jsou barevné
průhledné, taky jsem koupila pro srovnáni,a jo fungují.
Ahoj, tak u nás se dělají s cukrem krystal. Udělají se kuličky, obalí se v cukru, vmacknou se do formicky a při dělání dulku se malicek lehce ohne. Ulek tak jde lehce ven. Děláme nejdrive ulky a plníme az potom. Namacime ještě v cokolade, cukroví pak zůstane vlacne a nevysycha:)) formicky mám obe a bez problemu.
Letos sem je delala prvne a musim rict ze podle tohoto receptu ktery sem si ztrojnasobila ac sem to vychladila tak se mi to porad desne lepilo. Nakonec sem pridala dalsi namlete velke bal piskotu a trochu orechu aby testo bylo tuhsi a po radnem zchlazeni az z mrazaku se mi to konecne darilo pekne dostavat z otviracich formicek….plnila sem hned… dulek sem si delala koncem varesky…vyslo mi jich pouhych 60kusu :/ misto 90 planovanych :(
Všichni doporučují dělat tyhle věci s tuzemákem (rodina mne před tím dokonce varovala, že to nebude tak hezky vonět), ale minulé Vánoce jsem použil Havana Club a žádný rozdíl v tom nikdo necítil…
moc dekuji za informaci, usetrila mi cestu do obchodu i dilema co se zbytkem tuzemaku.
Zdravim,
minule Vanoce jsem delala jak ja rikam „soví hnízda“ z margotky. Margotku nastrouhat, pridat rozemlete nepovedene kousky jineho cukrovi (linecke, podvodnicke, van.rohlicky),rum, podle chuti cukr. Kdo chce jeste doda kokos nebo mlete orechy. Doma se mohli utlouct :-)
Pouzivam oteviraci formicky a pohodicka ;-)
Nejlípse úly dělají pomocí mikrotenového sáčku.Část ho vložím do formičky potonamačkám hmotu,udělám důlek,zatáhnu za mikroten a snadno a rychle bez poškození úl vytáhnu.Poradila mi to kamarádka Naďa.Jinak už je nedělám.Naďo dík
To je geniální Jiřino, díky za tip.
Velice jednoduche na vyklopeni …stačí když těsto vyndáme z ledničky a než začnete dávat do formičky těsto..tak vysipete ji moučkovím cukrem a tu kulicku těsta obalite také v cukru a jdeto krásně😉😉😉
Ja mam recept po mamince, ktera ho mnela po svoji mamince na ulky. Davaji se jen orechy, praskovy cukr, bilek a citronoa stava. Musi se susit, ale jsou vyborne. Naplnuji se maslovym kremem s rumem.
Renata
Děkuji za recept, dělala jsem prvně. Formičku mám odklápěcí včelí úl a vysypávala jsem jí také tím rozmixovaným piškotem, aby to nebylo přeslazené. A plnila až po vyndání z formičky. Vyšlo mi z dvojité dávky také jen 30 kusů.
A cukr jste pozapomnela
Na náplň používáme vaječný likér smíchaný se šálkem. Famózní 😙
S kondenzovaným mlékem. Autooprava 😊