Užijte si jahod dokud je ještě čas! Sáhněte po francouzské klasice, jahodovém nepečeném dortu Charlotte Chantilly. Lahodné piškoty se jen rozplývají hned po tom, co nasáknou jahodovým krémem. A co je na přípravě nejtěžší? Počkat, až se dokonale vychladí v lednici, protože byste ho chtěli ochutnat hned!
Ingredience na jahodový nepečený dort
- čerstvé jahody na 1 a půl hrnku pyré, tj. přibližně 700 gramů jahod (přeberte je a část těch nejhezčích si schovejte ještě na ozdobu)
- 2 a půl hrnku šlehačky na šlehání (tj. 570 ml)
- 8 vaječných žloutků
- 2/3 hrnku cukru krupice (125 g)
- dlouhé cukrářské piškoty (cca 30)
Připravte si kulatou dortovou formu, pokud nemáte originální cylindrickou. Nezapomeňte, že dort vám nikdy úplně neztuhne. Proto doporučuji nechat ho ve formě, maximálně obruč sundat na pár minut. Tenhle dezert bude výborně vypadat i ve skleničkách, které jsou ideální variantou místo klasické dortové formy.
Hlavní přísady před smícháním: žloutkový krém, šlehačka a jahodové pyré
Jak na dort – postup
- Připravte si formu a vyskládejte ji piškoty. Piškoty o trochu zkraťte, aby jen lehce vyčnívaly z formy.
- Jahodové pyré si připravte z čerstvých jahod, které rozmačkáte a přepasírujete přes síto. Potřebujete nejen šťávu, ale hustější pyré. Chce to trochu trpělivosti :) za výsledek to stojí!
- Vyšlehejte žloutky s cukrem do světlého krému.
- Připravte si šlehačku.
- Smíchejte žloutkovou pěnu s jahodovým pyré a potom přidejte hotovou šlehačku
- Navrstvěte do formy postupně krém – piškoty – krém
- Dejte dort do lednice pořádně vychladit, nejlépe nechat přes noc
- Před podáváním dort ozdobte čerstvými jahodami
Servírujte rychle a svižně, dort brzy ukliďte zpátky do lednice (kdyby vám náhodou kousek zbyl, ale moc s tím nepočítejte).
Tipy a zajímavosti k dortu charlotte chantilly
- Celosvětově dort charlotte proslavila kuchařka Julia Child, která se zasloužila o velkou evangelizaci tradiční francouzské kuchyně v Americe.
- Skvělý bude i charlotte chantilly aux framboises – tedy malinový
- Náplň dortů typu charlotte může být různá, v tomhle případě kombinujeme šlehačku s vaječnými žloutky. Zkuste i verzi malakoff s mandlemi a máslovou náplní a likérem!