Pijte čaje a párujte je klidně s dezerty

Kávu mám ráda, ale daleko častěji piju doma čaj. Je to pro mě po většinu roku krásný denní rituál. Baví mě ho poznávat a tak nastal čas podělit se o nějaké tipy v souvislosti s jídlem a hlavně tedy dezerty. S čajem je to zábavné, tak trochu jako s vínem.

IMG_3257

Černý čaj: čaj o páté jako u královny

Na čajovém dýchánku se v Británii už od roku 1840 tradičně podává černý čaj s mlékem a nebo citronem a k tomu sušenky (oblíbené jsou Rich Tea Biscuit), různé sladkosti i sendviče. Čajem může být Earl grey, Darjeeling či můj oblíbený Assam. Po ránu se tu zase běžně snídá english breakfast, který je směsí Assamu, cejlonského a afrického černého čaje. Všechny tyto černé čaje si můžete zjemnit přídáním mléka, což je opravdu lahůdka a k dezertům se báječně hodí. Převážně k těm těžším, čokoládovýmkořeněným, hutnějším bábovkám a tak podobně. Čaj s mlékem jsem prvně pila právě v Londýně a moc mi zachutnal, chce to ale opravdu silnější černý čaj a ideálně čerstvé, plnotučné mléko. Černé čaje můžete vylepšit i kapkou citronu, nikdy se však nekombinuje mléko s citronem, vede to ke sražení mléka.

Tip: V Nizozemsku mají oblíbený černý čaj pod názvem Fríský, do kterého se přidává kandovaný cukr kluntjes a smetana. Nápoj se nemíchá. Smetana klesne na dno a cukr se pomaličku rozpouští. Lahůdka ideální opět k zimním, těžším dezertům, dala bych si ho i se soufle. Sám o sobě je ale vlastně tak trochu dezertem.

Napůl cesty: oolongy

Můj největší miláček (four seasons) má nasládlou sametovou chuť po trávě. Je svěží a zelenkavý. A přeci to není úplně zelený čaj, prostě oolong. Oolongy vznikají oxidací čajových lístků, výborně mě tímto čajem provedl degustační set z Čaje týdne, začínat můžete svěžími  a skončíte u těch kouřovějších a těžších.

Japonské čaje sencha, genmaicha a hojicha

Moje oblíbené. V Japonsku najdete zelenou senchu, která vás skvěle povzbudí dopoledne. Nesmí se to ovšem přehnat s louhováním, jinak je neuvěřitelně svíravá a nepitelná. Lehká sencha se krásně hodí k letním svěžím dezertům, kde je důležité ovoce i nakyslá chuť. Umím si představit dopolední popíjení senchi a svačit u toho ovocný salát a nebo meruňkový koláč.

Můj nejoblíbenější čaj, který se hodí výborně i k hlavnímu jídlu je genmaicha, s kousky pražené rýže. Bude proto skvělý k asijské kuchyni. V chuti ucítíte onu rýžovou příchuť. Podle všeho Japonci přidávali rýži do tohoto zeleného čaje, aby ho udělali výživnějším, ale roli má také šetrnost, čaj se rýží namíchá a je ho rázem menší spotřeba. Je super k rýžovému nákypu, kromě slaných jídel a sushi. Kdo má rád kouřovější a fermentovanější chutě, bude mu chutnat japonská hojicha. Má příjemnou nasládlou, chlebovou chuť a proto se krásně hodí k popíjení s nejrůznějšími druhy koláčů.

Vyberte si čaj podle vína, které pijete

Chcete taky začít s čaji? Nevíte kudy kam? Zajímavé je jít na to od lesa… ehm od vína. Chutnají-li vám bílá vína z Moravy, zkuste zelené sencha čaje. Máte-li rádi něco hlubšího červeného, vyzkoušejte intenzivní oolong, nebo prostě kvalitní černý čaj. Krásně o čajích píše majitel karlínské čajovny Tea mountain, takže taky můžete přijít k němu a nastoupit tak na svojí stezku čaje. Kdo ví, třeba se čaji propijete a budete si jednou užívat i nějaké vzácné čaje archivní.

SDÍLET

ŽÁDNÉ KOMENTÁŘE

ODPOVĚDĚT