Málo která italská omáčka je tak slavná jako právě bolognese, které Boloňané říkají raga. Někdy ji zkoušíme doma napodobit a ono to pořád není úplně ono. Přináším proto pravý italský recept, se kterým budete mít před očima i v puse pravou Itálii.
Čím je omáčka bolognese typická
- Dělá se vždy z hovězího masa, někteří Italové přidávají vepřové pro lepší chuť. Pokud chcete i vepřové, měl by ho být 1 díl na 2 díly hovězího. Hovězí nesmí být ze zadního, potřebuje být trochu prorostlé, ne úplně libové.
- Klasicky se podává a nejlépe také chutná s čerstvými tagliatellemi, případně i tortellini. Se špagetami ji v Boloni nikdy nejedli, to se stalo populárním až v zahraničí.
- Pravé bolognese vyžaduje dostatek času na plotně. Vaří se pomaličku polehoučku alespoň 3 hodiny. S přípravou se to vyšplhá téměř ke 4 hodinám.
- Základem bolognese není nic jiného než cibule, mrkev, celer a maso. To se vaří na másle s trochou rostlinného oleje.
- Důležitou přísadou je plnotučné mléko, které zajistí, že omáčka nebude nakyslá, ale lahodně jemná. Druhou přísadou je potom suché bílé víno, které dodá chuť.
- Bolognese se neobejde bez muškátového oříšku. Heston Blumenthal ve svém hledání dokonalosti přidává dokonce badyán.
Recept na bolognese (4-5 porcí)
- Tuk: 1 lžíce rostlinného oleje (třeba dobrý olivový), 3 lžíce másla
- Zelenina: půl hrníčku najemno nakrájené cibulky, 2/3 hrníčku zahradního celeru, 2/3 hrníčku mrkve
- Maso: 350 g mletého hovězího
- Mléko: 1 hrneček plnotučného mléka
- Koření: 1 celý muškátový oříšek, pepř a sůl, případně badyán
- Rajčata: 1 a půl šálku konzervovaných rajčat
- Víno: 1 hrneček suchého bílého
- Těstoviny: ideálně čerstvé tagliatelle
- Sýr na posypání: parmezán
Postup
Cibulku necháte sesklovatět na másle a oleji. Přidáte mrkev a celer, 2 minuty smažíme. Přidáte maso a mícháte na středním plameni až zhnědne. Opepřete a osolte. Směs zalejte mlékem, mléko nechte úplně vyvařit, přidejte i část mušk. oříšku. Po vyvaření přidejte víno, které také nechejte vyvařit. Jakmile už necítíte z hrnce alkohol, můžete přidat rajčata. Pořádně zamíchejte a vařte 3 hodiny na velmi mírném plameni bez pokličky, omáčka má jen jemně pobublávat. Hlídejte, občas zamíchejte a dolejte vodu podle potřeby. Na konci dodejte zbytek mušk. oříšku a případně dosolte, dopepřete. Uvařte těstoviny, zamíchejte do nich omáčku společně se lžičkou másla a posypte pořádnou dávkou kvalitního parmezánu. Přidejte skleničku vína a užívejte si!
Tip: pořiďte si tyhle geniální kleštičky, hodí se pro servírování tagliatelí promíchaných s omáčkou
Tipy pro nejlepší bolognese
- Mleté hovězí můžete koupit dobré v Globusu, melou ho z přední krávy, takže je tak akorát, chuť je super. Pokud chcete přidat vepříka, je ideální namletá krkovička.
- Nepoužívejte už namletý muškátový oříšek, nejlepší je si ho nastrouhat čerstvě. A když přidáte badyán, chuť bude ještě úžasnější.
- Jakmile bude omáčka příliš na suchu, nebojte se doplnit vodu a vařte dál, bez pokličky.
- Jako víno můžete použít suché rulandské šedé (měli jsme sklepy Kutnou horu, bio), předalo omáčce spoustu chuti. Dobrou službu udělá i alsaský riesling.
- Ideální na přípravu jsou masivnější hrnce s tlustým dnem, kde se omáčka nebude lehce připalovat.
- Omáčky udělejte hodně, můžete si ji zamrazit. Já ji neustále ochutnávala při každém míchání :) nejraději bych ji snědla rovnou celou.
- Špatná bolognese je nakyslá, nekonzistentní, se suchým masem a ta co nechutná po muškátovém oříšku.
Zkoušeli jste už uvařit bolognese? S čím vám nejvíc chutná?
[…] těstoviny tagliatelle, které neodlučitelně patří k boloňské omáčce občas v Česku vyslovujeme prostě tagliatele. Správně tam je ale změkčení kvůli GLI, […]
To je skoro jako recept z Klasické Italské Kuchyně od Marcelly Hazan :-)
Já klasickou boloňskou nemám tolik rád, jako její „zprzněnou“ variantu – přidat tmavé žampiony, vyměnit bílé víno za červené + žádné mléko ani celer, jinak je postup identický.
chci se jen zeptat jestli ten celer je řapíkatý nebo obyč?
Ahoj, celer dávají řapíkatý. Oni ten náš moc neznají, aspoň co jsem zatím viděla.
Díky moc za recept. Dnes jsem ho použil a vznikla naprosto úžasná bolognese, jedna z nejlepších, co jsem kdy jedl. Vřele všem doporučuji vyzkoušet. Pozn.: Badyán je tam dobrý, červené víno (když není doma bílé) neuškodí, mléko dělá velké kouzlo!
vyborny recept.odporucame.
Vyzkoušela jsem a moc všem chutnala. Díky moc za recept. Neměla jsem Badyán, tak se ještě těším, že to příště vyzkouším i s ním. Moc děkuji za pěkné stránky a chystém se vyzkoušet i další recepty.
Už vařím pokolikáté a nemůžu se nabažit :) Dokonalost sama! Každá ingredience udělá svoje, to by jeden nevěřil. Moc děkuju za parádní recept a ostatním určitě doporučuju zkusit! :)
fantastické :)
uz jinou nevaříme jen u nas to více frčí na červenem víně
diky, je to recept snu!
pozn – pouziti normalniho celeru mozne, je to s nim bajecne (nechtelo se do obchodu)