Pravé italské tiramisu: jak na něj a co nenahrazovat

Těžko bychom hledali typičtější italský dezert, než právě tiramisu. Lahodný moučník s příchutí kávy a mandlového likéru najdete po celé Itálii. Dosud není jasné, kde se prvně objevil, Italové mají o původu mnoho teorií. Mohl to být Piemont, odkud pocházejí piškoty savoiardi a nebo Lombardie, odkud pochází mascarpone. Dezert je to vcelku snadný, nic nemusíte péct, stačí z vajec vyšlehat krém. Díky přípravě také dostalo tiramisu zřejmě svůj název, který znamená doslova „táhni mě nahoru“.
Pravé domácí tiramisu
Pravé domácí tiramisu

Existuje pravé italské tiramisu?

Tento dezert je natolik populární po celé Itálii, že vzniklo několik regionálních úprav a variací. A tak i Babicovo tiramisu s rumem by v Itálii prošlo, ovšem bez toho jeho „tričku“ s ovocem a citronovou kůrou. Do tiramisu se opravdu v některých částech Itálie dává rum. Jinde je to zase víno marsala, koňak nebo dokonce whiskey. V použití alkoholu panuje nejvíce odlišností a názorových rozporů.
Ingredience na pravé tiramisu
Ingredience na ideální tiramisu

 

Recept na italské tiramisu (až 8 porcí)

  • 500g mascarpone (2 krabičky, nebo 1 velká)
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 čerstvých vajec
  • 2 x malý panák Amaretto/Barbero
  • šálek silné kávy
  • 2 pytlíky Savoiardi (tj. 24) nebo cukrářských piškotů
  • kakao na posypání (tohle, ne tohle :)
Některé zdroje místo bílků uvádí našlehanou šlehačku (200 ml na 4 žloutky). Tuto variantu jsem zatím neotestovala, pokud vy ano, dejte vědět jaké to je.

Jakou nádobu použít

Mě se nejvíce osvědčují skleněné nebo keramické nádoby, pokud mi tedy nejde o tom, jak to nakonec vypadá. Málokdy se mi podařilo vyndat tiramisu z nádoby tak, aby bylo jako kostka. Velmi pěkně vypdá tiramisu i ve skleničkách, používám ty po svíčkách z Ikea. Chystám se vyzkoušet tuhle super formu, díky které by se mohlo podařit tiramisu mít pěkně vyklopené na podnose.

IMG_6340
Tiramisu ve skleničkách

 

Postup je vcelku jednoduchý a příprava zábavná

1. udělejte silnou kávu, nalijte si ji do hlubší misky
2. oddělte žloutky od bílků
3. vyšlehejte bílky do tuha
4. vyšlehejte žloutky s cukrem do krému
5. do žloutků přimíchejte/zašlehejte mascarpone
6. do vzniklého krému přimíchejte velmi jemně a pomalu našlehané bílky
7. do vychladlé kávy nalijte vybraný likér
8. namáčejte postupně piškoty v kávě a rovnejte je do misky
9. na první vrstvu piškotů přidejte vrstvu krému
10. poslední vrstva je krém, ten poprášíte kakaem
11. dáte do lednice ztuhnout, min. na 2 hodiny
Co se dá zkazit: špatně našlehaný krém – pokud našleháte málo, krém bude těžký a příliš vlhký. Také můžete rozmočit piškoty, potom se rozpadají a výsledek není dobrý.
Krém na tiramisu
Hotový krém na tiramisu

Tiramisu po česku: lučina a další náhražky

Možná jste zaslechli, že mascarpone není potřeba, že se dá udělat tiramisu z Lučiny. To je přeci také čerstvý sýr. Problém je ale ve složení. Lučina obsahuje podstatně méně tuku (27 g na 100g), má více bílkovin a je solená. Mascarpone má tuku o polovinu více a na chuti i konzistenci je to vážně znát. Je tuhé, nerozpadá se a je krémovité, lahodně tučné. Použití Lučiny je vhodné jen pro dietu, rozhodně se to chuťově nepodobá.

KitchenAid šlehač

Na posyp je třeba použít kakaový prášek, ne čoko nápoj v prášku typu Granko a Nesquik. Granko a podobné produkty sice obsahují nějaké kakao (cca 20%), ale mimo něj spoustu dalších zbytečných věcí (cukr, koření, éčka…). Pravé kakao má typicky hořkou silnou chuť podobnou kávě a to je to, co potřebujete.

Sypání kakaa na tiramisu
Sypání kakaa – poslední krok v přípravě tiramisu

Mezi jedinou relevantní náhražku patří rum, nebo víno marsala místo Amareta, Barbera. Piškoty savoiardi můžete v nejhorším nahradit našimi piškoty, ale vážně to už nebude připomínat tiramisu. Savoiardi koupíte dnes už běžně i v supermarketech, má je například Globus, Billa.

Miska na tiramisu
Miska na tiramisu, tato stačí na 4 porce (1/2 ingrediencí receptu)
Hotové tiramisu
Hotové tiramisu – šup s ním do ledničky!

 

Video recept po italsku

A pro ty z vás, který si to potřebují i prohlédnout, doporučuji na závěr tento video recept italského magazínu Giallo Zafferano. Kladně ho hodnotilo už téměř 10 000 Italů, takže to určitě není mimo mísu :)

31 KOMENTÁŘŮ

  1. Zkoušel jsem i se smetanou a neuvěřitelně to přidá na hutnosti, z těch bílků to má neuvěřitelnou lehkost. Doporučuji nezaměňovat :)

  2. Dělala jsem poloviční dávku a bylo to fantastické. Opravdu moc dobré. Dala jsem tam malinko rumu, ale jinak jsem snad všecky ingredience dodržela a dá se to poznat. Díky! :)

  3. je to mnam, ale na mě az moc sladky. Mozna kdyz se to dela z normalnich piskotu, ale ty savoiardi jsou uz predem slazeny. Az budu delat tiramisu priste, budu se drzet tohodle receptu, ale dam tam tak polovicni davku cukru.

  4. Tiramisu jinak přesněji TIRAMESÙ, pochází z města Treviso, region Venecia a přou se o jeho prvenství 3 restaurace (2 z již zmiňovaného Trevisa). Odtud název „pick me up“- TIRA ME SÙ, kde ho vymyslela původní majitelka restaurace Campeol, Alba Campeol, jež byla po porodu zesláblá a její tchýně jí připravila Zabaglione a kuchař Lolly Linguatto a jeho učednice Francesca (pojmenování po jejím dívčím jméně Tiramesu) ho přepracoval. Další verze připisují prvenství restauraci El Toula. Starší verze hovoří dokonce o kurtizánách a jejich zákaznících, kteří potřebovali něco na „povzbuzení“- „pick me up „“zvedni mě“. A pak je zde legenda o Cosimu III. Medicejským. Odtud tedy původní název Tiramisu. A jinak si myslím, že cukru je tam přiměřené množství, ani moc ani málo. A moc hezký blog :) konečně někdo kdo jde i pod povrch věci :) jen tak dál

    • Tak to opravdu je….zajímám se historii každého jednotlivého dezertu, surovin, koření apod a pátrám a čtu a peču a píši o tom…..mnoho úspěchů

  5. Ahoj dělala jsem jen ze 4 vajec a přidala do krému drobet citronové kůry a vanilkový cukr a bylo to vynikajícííí =) s bílky krásně lehoučké, mascarpone – to se nedá srovnat – a Amaretto (rum je nůďo) – opravdu požitek. Zkrátka nic nenahrazovat. Sladké mi to přišlo úpe akorát. Díky za článek! =)

  6. Dělám dle stejného receptu, naopak někdy ještě cukr přidávám. V Itálii dělají všechny dezerty velmi sladké. Z malého kousku máte uspokojené chutě a nesníte toho celou mísu. :-)
    Díky, že někdo také rád původní recepturu…ta česká se nedá srovnávat.

  7. Dobrý den, zajímá mne miska, kterou jste použili na tiramisu, má ten správný tvar… Kde se dá koupit? díky za odpověď, Jana

    • Jani to je zapékací miska z Billy, z nějaké akce. Prošla jsem teď pár eshopů, ale nikde podobnou nemají, všude prodávají spíš keramiku. Tiramisu to přitom nejlépe sluší právě ve skle :)

    • Tu misku jsem dneska koupila v domácích potřebách. Je to značka SIMAX (česká kvalitní značka vyrábějící zapékací mísy, skleněné nádobí,…)

  8. Dnes jsem poprvé tiramisu odzkoušela a kromě dlouhých piškotů (dala jsme naše malé české kulaté) jsem dodržela všechny ingredience. Přesto dezert ani po 6 hodinách nebyl ztuhlý a při krájení se rozpadal (dala jsem do plechové dortové formy). Prosím, kde jsem udělala chybu? A jak dezert nakrájíte a vytáhnete z takto hluboké skleněné mísy (viz obrázek výše)? Děkuji za odpovědi.

    • Máco – moje tiramisu obvykle také nebývá moc tuhé, ale chutná skvěle :) Nandavám ho obvykle velkou lžící. Velmi pěkně vypadá např. ve skleničkách, ze kterých se potom snadno vyjídá lžičkou. Jinak to chce vychytat dobře míru namáčení piškotů. Myslím, že ty české piškoty možná také pojmou méně vlhkosti. Zkus ještě piškoty savoiardi, namáčet opatrně a jen trochu, mají vsáknout vlhkost z krému.

    • Tiramisu jsem poprvé dělala podle tohoto receptu. Použila jsem mascarpone, cukrářské piškoty LaCestera i Amaretto z Lídlu a výsledek byl naprosto úžasný nejen pro mě, ale i pro mé hosty. Každý tvrdil, že lepší tiramisu nejedl!
      Jedinkrát jsem je zkoušela dělat z kulatých piškotů a zjistila, že nikdy více! Kulaté piškoty vsáknou mnohem méně vlhkosti, zůstaly tuhé a zbytek byl příliš mokrý. Nedoporučuji! Moučník zásadně nechávám uležet přes noc, déle jako 6 hodin, ale ani delší čas kulatým piškotům nepomohl.
      Piškoty z Lídlu nejsou drahé a skutečně se vyplatí. Z nich udělané tiramisu mi chutnalo více než z piškotů savoiardy – méně sladké a moučník celkově tužší. Je to samozřejmě otázka namáčení – asi jsem se netrefila.

  9. Dobry den, dnes jsme udelali tiramisu podle vaseho navodu, ne vsechno jsme dodrzeli, mene sladime,piskoty jsme nesehnali, ale jine tiramisu uz delat nebudu…..zadne ceske tiramisu:-) tohle bylo uzasne, ten krem……..nenahrazujte mascarpone nicim jinym, lepsi si priplatit a mit proper taste, opravdou chut tiramisu:-) diky a dobrou chut!!!!!!!

  10. většinou, když jdu do nějaké restaurace a dám si tiramisu, nikdy to není ono. Z 95% nahrazujou mascarpone vším možným – nejčastěji zakysanou smetanou nebo tvarohem, sem tam tam strčí ovoce nebo rybízový džem. (mimochodem při ceně 45 korun by tam to mascarpone dát mohli) Chtěla bych apelovat, u tohoto recepty nic nepřidávat, nic neubírat, nic nenahrazovat. Tiramisu sluší jen to, co už má. Proto si tiramisu děláme jen doma, mám recept přímo od itala a je stejný jako tento.

  11. Jsem toho názoru, že pokud se rozhodnu dělat Tiramisu, použiji ty suroviny, které tam patří … jinak to prostě není Tiramisu, ale dezert á la … Tohle Tiramisu je opravdu výborné – já žloutky šlehám v horké lázni nebo nad parou dobrých 15 minut – díky tomu údajně salmonela nehrozí … a jsou nádherně zpěněné … Lucko děkuji a Šárko Tobě taky … do Itálie jezdím 2x ročně, takže teď můžu trošku zamachrovat … ;-)

  12. Vyzkoušela jsem tento recept a mohu s čistým svědomím říci, že lepší dezert tohoto druhu jsem nikdy nevytvořila. Všechny ingredience dodrženy, nic jsem neměnila. Jen příště udělám raději z poloviční dávky, jinak se nevejdu do dveří. Žloutky i následný sníh jsem šlehala nad parou (pro jistotu), mascarpone bylo z Lidlu. A druhý den se dala porce krásně přenést na talířek v přibližném tvaru kostky. Nádhera a lahoda.

  13. Tak mam tiramisu uz v lednicce, tak jsem na to zvedava..:). Mela jsem jen kulatou dortovou formu, tak jsem pouzila tu, tak snad to bude ok..;)

  14. Bola som na návšteve a keďže sme tam mali dosť deťúreniec- ocenila som prispôsobený recept pre deti a môjmu manželovi keďže nemá rád kávu bol ako nebíčko v ústach. Piškoty namočené v melte, mandľová esencia, mascarpone 250, len 6 dkg cukru, 3 žĺtka/domáce vajíčka/ medzi to boli dané čučoriedky/borúvky/.
    No výborné – nielen deti ale aj dospeláci sme si pochutili. Originál je vždy originál, to nikto nepopiera ale vždy musíme myslieť aj na tých, ktorí sú menší, nemôžu kávu, veľa cukru apod.

    • Mono použijte co máte ráda, Italové by udělali silné malé espresso. My taky, někdy na to dělám i filtrovanou kávu. Instant půjde taky, turek přecedit.

ODPOVĚDĚT