Jak udělat bramborové domácí gnocchi

Dostala jsem chuť užít si volné nedělní dopoledne vařením a tak jsem se vrhla do přípravy italských gnocchů. K nim jsem přichystala klasickou sorrentskou rajčatovou omáčku s bazalkou a mozzarelou. Udělat gnocchi vám určitě přinese dvě věci: spoustu práce a spoustu radosti. Pokud seženete ruce navíc, bude z toho ještě zábavnější dopoledne. Recept mám od Antonia Carluccia.

Domácí gnocchi

Recept na italské gnocchi

  • 1 kg brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sůl

+ omáčka podle vašeho výběru, viz níže

Postup: jak udělat domácí gnocchi

Uvařte brambory tak akorát, aby nebyly rozvařené. V míse je rozmačkejte a nechte vychladnout. Přidejte mouku, vejce a sůl. Na vále vypracujte v těsto.

kilo brambor

Loupání brambor pro gnocchi

Šťouchané brambory

Z těsta na pomoučeném vále rýžovou moukou ulupujte menší koule a válejte z nich válečky. Ty potom po 2 cm odřezávejte a gnocchi jsou na světě!

Gnocchi

Ihned je zpracujte, vařte ve vodě cca 2 minuty, než vyplavou. Vhoďte do připravené omáčky a podávejte.

Gnocchi

Tipy a triky pro perfektní gnocchi

  • Brambory jsem mačkala šťouchadlem, ale měla jsem hrudky, lépe by fungoval jiný druh brambor a nebo lis na brambory.
  • Noky doporučuji ihned zpracovat, bramborové těsto snadno zřídne a potom se vám slepí. Dobrým trikem je zmražení. A nebo si je rozložte na plech.
  • Pro nadýchanost gnocchů někteří doporučují brambory nechat oschnout, tedy prolisované nechat chvíli při nízké teplotě péct v troubě. Prý se potom v puse jen rozpadají. Sušším bramborám také pomáhá vaření ve slupce se solí.
  • Vaření gnocchů je snadné v tom, že když jsou hotové, vyplavou a máte tak jasno.
  • Pokud máte chuť si s gnocchi vyhrát, můžete je zakulatit a nebo ozdobit vidličkou

Kde se gnocchi vzaly a s čím jsou nejlepší

  • První recept gnocchů tak, jak je známe dnes, zveřejnil ve své kuchařce Pellegrino Artusi koncem 19. století.
  • Patří spíše k severní Itálii, ale najdete je i na jihu, dobrým příkladem jsou právě gnocchi sorrentina.
  • Než dovezli Španělé do Evropy brambory, dělali Italové gnocchi různými způsoby. Jeden z nejstarších obsahoval mleté mandle a chleba – zanzarelli.
  • Italští šéfkuchaři vám je naservírují rádi s bolognskou omáčkou, nebo šalvějovým máslem. Výborně jdou k rajčatovým omáčkám. Ricardo Lucque je dokonce připravoval s mořskými plody.

Výslovnost gnocchů

Máloco se komolí víc, než chudáčci ňoky. Tedy žádné noči, ňoči ani Gnoči!

3 KOMENTÁŘŮ

  1. Dobrý den, recept určitě vyzkouším, vypadá skvěle. Mám prosbu – jak se dělá sorrentská omáčka? Zkoušela jsem ji hledat, ale recept na ní jsem nenašla. Pokud by vás to moc neobtěžovalo, mohla by jste mi jí napsat? Děkuji

    • Dobrý den, Jitko, díky. Sorrentskou omáčku budu mít na blogu velmi brzy, pracuji na tom :) možná i dnes večer. Pošlu vám na mail odkaz až bude.

ODPOVĚDĚT