Recept na švestková povidla v troubě

Letos jsem se prvně pustila do povidel. Jsou vážně dokonalá, neuvěřitelně jednoduchá a zdravá. Podle tradičního receptu se k nim totiž nepřidává žádný cukr a vaření nevyžaduje ani příliš vaší pozornosti. Povidla jsou doménou hlavně střední Evropy, dělají se u nás, v Polsku i Německu.

Švestková povidla recept

Švestková povidla recept

Ingredience na povidla

  • Švestky (alespoň 2,5 kila, z 1 kila uděláte dvě menší zavařovací sklenice)

Švestková povidla recept

Příprava povidel v troubě

Vybrala jsem snadný způsob, jak povidla uvařit. Pečením v troubě. Vypeckované švestky dejte do kastrolu a vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Hlídejte je, během pečení je třeba je přibližně 4 x promíchat. Švestky v první fázi pustí šťávu. Povidla jsou hotová, jakmile směs pěkně zhoustne. Já vařila jen něco přes kilo švestek a zabralo to 2,5 hodiny. Není nutné ničím dochucovat, povidla jsou dobrá sama o sobě. Naplňte do připravených vyvařených sklenic, otočte na víčko, dokud nevychladnou.

Švestková povidla recept

povidla2

Jak vybrat nejlepší švestky do povidel

Švestky by měly být pořádně zralé až přezrálé. Ideální je, když už zažily na stromě první mrazíky. Díky tomu mají potom vyšší obsah cukru. Vybírejte ty měkčí a ideálně je před tím, než koupíte, ochutnejte.

Švestky na povidla

Tradiční český recept na povidla

Podle tradice se povidla vařila včetně pecek ve velkých měděných hrncích na ohni. Pecky se potom odstranily pomocí síta. Občas se povidla vařila dokonce ze sušeného ovoce. Babička vařívala povidla na plotně původním způsobem, kdy se musely švestky neustále míchat, protože by se jinak připálily.

KitchenAid šlehač

 

Čím ochutit a vylepšit povidla

  • Nechte pár pecek v kastrolu, pecky mohou dodat povidlům výraznější chuť
  • Koření: vanilka, badyán a nebo skořice
  • Kapka rumu

Povidla rum skořice vanilka

Kam s povidly

Budou se vám hodit do buchet, nebo jen tak na chleba. Miluju povidlové koláčky a taky bramborové taštičky. Povidla si klidně mlsně natřu i na palačinku. Dobrá může být i lžíce na ochucení tvarohu nebo jogurtu. Mohou ale posloužit i pro slané masové pokrmy, coby součást omáček.

2 COMMENTS

  1. Zdravíme kuchařky a kuchaře. Na povidla v troubě jsem nikdy nenašel odvahu protože mám strach o pekáč :-) Jaký pekáč máte vyzkoušený? Jinak babička říkávala, že povidla jsou hotová tehdy, když je kápnete na papír a ony se nepromočí. I když je fakt, že to vyžaduje hodně a hodně času, spíš se dostávám ke 4 hodinám pobíhání kolem plotny. Díky za radu :-)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here