Blíží se nám sezona cuket. Bývá jich tolik, že nevíme co s nimi a přidáváme je potom úplně všude. Do sekané, karbanátků a dokonce i do sladkých buchet. Přitom nejlépe si cuketu užijete daleko snadněji. Usmažte si cuketové hranolky tak, jak to mají rádi Italové! Je to snadné a hotové vážně za pár minut.
Ingredience na smaženou cuketu (4 porce)
- olivový olej vhodný na smažení (snese vysokou teplotu)
- střední cuketa (příliš velká nebývá moc dobrá) 600 g
- sůl
- 2 našlehaná vejce
- mouka 2 lžíce
+ jako příloha chleba s majonézou, nebo třeba salát
Jak usmažit cuketu
Nejdříve si připravte cuketu. Loupat ji nemusíte, stačí dobře omýt. Konce cukety odřízněte. Rozpulte a vydlabejte střed ze zrníčky a ty vyhoďte (pro smažení je příliš vodnatý). Cuketu rozdělte asi na tři části a z každé nakrájejte hranolky.
Těstíčko na smaženou cuketu
Smíchejte vejce s moukou, vytvořte hladké těstíčko. Osolte ho. Rozpálit dejte na pánev olej. Cuketku obalte v těstíčku jakmile se z oleje začíná lehce kouřit. Postupně cuketu pouštějte do pánve. Chce to hbitost a rychlost, aby vám těstíčko příliš neokapalo. Smažíme jen pár minut (4-5), než budou cuketky do zlatava. Je třeba to poctivě hlídat.
Usmažené cuketky vyndejte na papír, aby okapal olej, ihned posolte (nebo i opepřete) a podávejte ještě hodně teplé. Je to rychlá lahůdka, prima vegetariánská varianta večeře. Nejlepším doplňkem k cuketě je podle mého čerstvý salát s balsamico zálivkou.
Odkud mám recept
Recept je z knížky Dva italští gurmáni, od Antonia Carluccia.