Spaghetti aglio olio najdete na jídelních lístcích mnoha restaurací. Jsou to jednoduché těstoviny původem z Abruzza a doma jsou hotové raz dva. To ale neznamená, že je nemůžete zkazit (mně se nepovedly několikrát). A tak je tu kromě receptu i pár užitečných tipů, jak připravit opravdu skvělé špagety s česnekem a feferonkou.
Jak udělat skvělé aglio olio e peperoncino špagety
- připravují se jen ze čtyř ingrediencí a proto je klíčová jejich kvalita
- vybírejte kvalitní česnek, než ho hodíte do pánve, ochutnejte jestli pořádně „píše“ (český vs. čínský)
- česnek jen lehce osmahněte, v příliš rozpáleném oleji okamžitě zhnědne a potom jeho chuť zanikne a zbyde hořkost
- špagety při vaření pořádně osolte
- pozor na rozvaření špaget, musí být i o trochu méně než al dente, protože je ještě přidáváte do pánve pro dodělání v „omáčce“
- do oleje s česnekem a papričkou se přidává voda ze špaget pro vytvoření omáčky, s tím opatrně, omáčka nesmí být vodová
Recept na špagety aglio olio e peperoncino (2 porce)
- špagety (klasické sušené, aglio e olio mi moc chutná i s čerstvými pici)
- olivový olej, cca 0.5 dc (sem se hodí spíše výraznější)
- česnek (rozdrcené 4 pořádné stroužky)
- chilli paprička (množství sami odhadněte, podle toho kolik snesete)
Dejte vařit hrnec s vodou, vody by měl být dostatek, aby se špagety dobře uvařily. Nakrájejte si papričku (mně z ní stačí čtvrtina a už to pálí). Česnek rozdrťe, případně část nakrájejte na plátky (vypadá to lépe). Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte nejdříve česnek, po chvíli i papričku. Vše se lehce smaží, na střední teplotu. Česnek ani paprička nesmí zhnědnout, pokud se to stane, začněte raději znovu. Přidejte cca 2 lžíce vody od špaget. Špagety, které jsou čerstvě al dente vhoďte do pánve s omáčkou. Nemusí být úplně suché, škrobová voda dotvoří omáčku a vše krásně spojí. A máte hotovo, špagety můžete posypat čerstvě nastrouhaným parmezánem.
Tip: pořiďte si tuhle geniální pinzetu, hodí se dobře pro servírování špaget na talíř a tak vůbec k přípravě těstovin i jejich omáček
Buon appetito!
A kdepak je čerstvá petrželka? :-)
http://www.italianfoodnet.com/ita/video/spaghetti-with-garlic-olive-oil-and-red-pepper
:)) není. Nemám ji ráda. Ale na fotce by se velice vyjímala :D
Spaghetti aglio olio e peperoncino jsem udělala, podle mě se povedly, ale přiznám se, že na italský pokrm se jedná o celkem nudnou variantu těstovin v porovnání s jinými. Prostě mi to chuťově přišlo na Itálii slabší :-)