Spaghetti aglio olio e peperoncino: recept a praktické tipy

Spaghetti aglio olio najdete na jídelních lístcích mnoha restaurací. Jsou to jednoduché těstoviny původem z Abruzza a doma jsou hotové raz dva. To ale neznamená, že je nemůžete zkazit (mně se nepovedly několikrát). A tak je tu kromě receptu i pár užitečných tipů, jak připravit opravdu skvělé špagety s česnekem a feferonkou.

Špagety aglio olio

Jak udělat skvělé aglio olio e peperoncino špagety

  • připravují se jen ze čtyř ingrediencí a proto je klíčová jejich kvalita
  • vybírejte kvalitní česnek, než ho hodíte do pánve, ochutnejte jestli pořádně „píše“ (český vs. čínský)
  • česnek jen lehce osmahněte, v příliš rozpáleném oleji okamžitě zhnědne a potom jeho chuť zanikne a zbyde hořkost
  • špagety při vaření pořádně osolte
  • pozor na rozvaření špaget, musí být i o trochu méně než al dente, protože je ještě přidáváte do pánve pro dodělání v „omáčce“
  • do oleje s česnekem a papričkou se přidává voda ze špaget pro vytvoření omáčky, s tím opatrně, omáčka nesmí být vodová

Hlavní ingredience pro špagety aglio olio

Recept na špagety aglio olio e peperoncino (2 porce)

  • špagety (klasické sušené, aglio e olio mi moc chutná i s čerstvými pici)
  • olivový olej, cca 0.5 dc (sem se hodí spíše výraznější)
  • česnek (rozdrcené 4 pořádné stroužky)
  • chilli paprička (množství sami odhadněte, podle toho kolik snesete)

Dejte vařit hrnec s vodou, vody by měl být dostatek, aby se špagety dobře uvařily. Nakrájejte si papričku (mně z ní stačí čtvrtina a už to pálí). Česnek rozdrťe, případně část nakrájejte na plátky (vypadá to lépe). Na pánvi zahřejte olivový olej a přidejte nejdříve česnek, po chvíli i papričku. Vše se lehce smaží, na střední teplotu. Česnek ani paprička nesmí zhnědnout, pokud se to stane, začněte raději znovu. Přidejte cca 2 lžíce vody od špaget. Špagety, které jsou čerstvě al dente vhoďte do pánve s omáčkou. Nemusí být úplně suché, škrobová voda dotvoří omáčku a vše krásně spojí. A máte hotovo, špagety můžete posypat čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Tip: pořiďte si tuhle geniální pinzetu, hodí se dobře pro servírování špaget na talíř a tak vůbec k přípravě těstovin i jejich omáček

Buon appetito!

Aglio olio: odkud pochází


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/88818/virtual/www/domains/tomichutna.cz/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

3 COMMENTS

  1. Spaghetti aglio olio e peperoncino jsem udělala, podle mě se povedly, ale přiznám se, že na italský pokrm se jedná o celkem nudnou variantu těstovin v porovnání s jinými. Prostě mi to chuťově přišlo na Itálii slabší :-)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here