Recept na vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří rozhodně mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví. A dost absurdní, protože v něm přes jeho název často žádná pravá vanilka nebývá. Používá se vanilínový cukr, tedy cukr se synteticky vyrobenou vůní vanilky. Dnes už se ale dají vanilkové lusky snadno sehnat a hospodyňky vanilínový cukr vyměňují za vanilku opravdovou. To je potom vůně! Sdílím pro vás recept, který mi krásně funguje ve zdravější variantě.

Vanilkové rohlíčky

Recept na vanilkové rohlíčky

Můj recept je lehce potuněný, protože používám jen celozrnnou mouku a na lískové i vlašské ořechy jsem lehce alergická. Je na vás, jaké ořechy použijete, funguje to samozřejmě ve stejném poměru i s lískovými. Tohle množství vám vystačí tak na jeden plech (málo!).

  • 150 g celozrnné mouky (špalda a pšeničná půl na půl)
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla (pokojová teplota)
  • 50 g mletých ořechů (dala jsem 4 vlašáky a zbytek mandle :)
  • 1 žloutek
  • vanilkový lusk
  • moučkový cukr na obalení

Jak udělat nejlepší vanilkové rohlíčky

Podle všeho je pro úspěch zásadní poměr ingrediencí. Měla jsem chuť přidat více oříšků, ale to by mohlo způsobit úplné rozpadání rohlíčků. Takhle jsou krásně křehké a akorát je stačíte strčit do pusy, než se rozpadnou. Vele důležitá je kvalitní vanilka, protože právě ta dává rohlíčkům chuť obzvlášť pokud děláte mandlové, které nejsou tak výrazné jako třeba ty z vlašáků a lískových ořechů. Vanilku můžete přidat do těsta ale zároveň v ní potom rohlíčky obalit. A co tvar? Mě se líbí „měsíčky“, konce dělám do špičata, což není příliš obvyklé. A velikost? Někdo dělá droboučké, ty mé jsou macatější a větší.

Postup

V míse smíchejte úplně všechny ingredience. Těsto řádně propracujte a potom ho uložte alespoň na hodinku do lednice, nebo nechte uležet přes noc. Potom uždibujte kuličky a z nich v rukách vyválejte váleček a vytvarujte rohlíček. Pečte v troubě na 160 stupňů přibližně 20 minut. Ještě horké je obalte v cukru a hlavně je všechny hned nesnězte!

Zdravější varianta rohlíčků

Zatím jsem nepřišla na jednoduchou variantu jiného cukru, protože moučka se v tomto případě velmi těžko nahrazuje. Agávový sirup je mokrý a cukry s melasou se ve formě moučky nedělají, nebo jsem na ně nikde alespoň nenatrefila. Co můžete tedy udělat pro zdravější variantu rohlíčků? Dejte celozrnnou mouku a ideálně z části špaldovou (má méně lepku a více živin).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here