Rýžový pudink na anglický způsob

Pro někoho jsou rýžové pudinky otřesnou vzpomínkou na dětství, já je ale miluju. Hledala jsem nějakou pěknou, tradiční variantu a tak jsem zalistovala v Escoffierovi. Ten uvádí recept na anglický pudink, pěkně stručný a jednoduchý, jak už to u Escoffiera bývá. Výsledek byl moc dobrý a proto tady je.

Rýžový pudink

Recept na anglický rýžový pudink

  • 200 gramů rýže (musíte mít kulatozrnou, výborně funguje pudinková z Marks a Spencer, ale nevařte to podle návodu na rýži)
  • litr vařicího mléka
  • 75 gramů másla
  • 75 gramů cukru (dala jsem 60)
  • 3 vaječné žloutky
  • 6 lžič hodně čerstvé smetany
  • + něco na ochucení (vanilka, skořice, …)

Jak udělat rýžový nákyp

V litru vody vařte 2 minuty rýži. Těžko říct, proč se to dělá, ale rýže byla méně lepkavá a zachovala si zrníčka pěkně oddělená, nejspíš se tím vymyl škrob. Scezenou rýži přelijte vroucím mlékem, které ochutíte. Prý dle chuti, já použila jen vanilku. Dobré ochucení je pro tento recept klíčové a úspěch může mít i dobrý likér. Přidejte máslo a cukr a vařte přibližně 20 minut. Hmota je potom poměrně tekutá, ale od toho se přidávají žloutky, které mají za úkol směs zahustit.

Rýžový pudink

Žloutky rozmíchejte se smetanou a vlijte do hrnce, směs opravdu zhoustne před očima. Nakonec do máslem vymazané mísy vlijte rýži a nahoře ji hojně pocukrujte moučkovým cukrem. Dejte na pár minut do trouby pod rozpálený gril, cílem je zhnědnutí cukrové „omáčky“ na povrchu. To může trvat i dost dlouho, záleží, jak vám peče trouba.

Rýžový pudink

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here