Upečte si sacher dort! Originální recept

Vídeňský sachr dort, to je král tradičních čokoládových dortů. Ten slavný dort, který připravil tehdy šestnáctiletý Franz Sacher pro knížete Metternicha. Jeho syn Eduard potom dort vylepšil o polevu i marmeládu a založil hotel Sachr, který funguje dodnes. Upečte si sachr doma, tady je recept včetně pár užitečných tipů.

Sachr dort

Jak vypadá originální sachr dort

To je ten z Hotelu Sachr a má tajnou recepturu. Pokud se jí chcete maximálně přiblížit, váš dort bude:

  • mít intenzivní čokoládovou chuť
  • obsahovat meruňkovou marmeládu
  • podávaný se šlehačkou

Bojíte se, že to nezvládnete? Objednejte si sachr online. Největší (22 cm) vyjde na krásných 41 Euro. Sachr koupíte i v hotelovém obchůdku a to ve 4 velikostech (sachr bonbónky teď nepočítám).

Recept na sacher dort: ingredience

  • 6 vajec (bílky a žloutky)
  • 300 gramů kvalitní čokolády
  • 135 gramů změklého másla
  • 150 gramů cukru moučka
  • 110 gramů cukru krupice
  • 125 gramů mouky (ideálně polohrubá, já použila celozrnou)
  • špetka vanilky
  • 300 ml kvalitní meruňkové marmelády
  • 2 lžíce dobrého rumu
  • 1 hrnek a půl cukru krupice na polevu
  • 3/4 hrnku vody na polevu
  • 1 šlehačka (nad 30 % tuku)

Jak upéct sachr: postup krok za krokem

  • Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  • Formu na dort (23 cm) si vytřete máslem a zasypte moukou.
Korpus
  • 130 gramů čokolády rozpusťte v misce nad vodní lázní, voda pod čokoládou by se neměla vařit. Po rozpuštění pěkně promíchejte a nechte zchladnout.
  • Rozdělte si vejce na bílky a žloutky.
  • Máslo našlehejte s cukrem moučkou do lehka a jemna. Přidejte a postupně zašlehejte žloutky. Na konec přijde rozpuštěná čokoláda a špetka vanilky.
  • V další míse našlehejte bílky s cukrem krupicí. Nepřešlehejte, sníh by měl tvořit pěkně měkké lesklé kopečky.
  • Postupně přidávejte sníh do čokoládové směsi. Opatrně vmíchávejte, aby se čokoládová směs nadlehčila. 
  • Prosejte mouku a postupně ji zlehka vmíchejte do těsta, směs musí zůstat lehká.

KitchenAid šlehač

  • Těsto nalijte do formy a dejte péct na 40 minut. Před vyndáním z trouby zkontrolujte, zda je dort upečený pomocí špejle (zapíchněte do středu a zkuste, zda už je suchá).
  • Dort udělá kopeček, je to běžné. Vyndejte dort z formy a nechte ho zchladnout. Pokud i po zchladnutí má korpus kopeček, uřízněte ho, aby byl dort pěkně rovný.
Sachr korpus
Marmeládová glazura
  • Meruňkový džem dejte do malého kastrůlku s dvěma lžícemi rumu a povařte.
  • Jakmile začne směs lepit a zredukuje se (cca 5 minut), odstavte si ji z plotny.
  • Pokud máte marmeládu s kousky ovoce, je nutné ji přepasírovat, aby byla glazura pěkně hladká.
  • Dort rozkrojte v polovině a spodní díl potřete vzniklou glazurou.
  • Přiklopte horní polovinou a dort potřete glazurou nahoře i ze stran.
  • Dort nechte pořádně odpočinout, glazura musí zaschnout.
Sachr s marmeládovou glazurou
Finální poleva
  • V rendlíčku (spíš vyšším než širším) rozpusťte ve vodě 1 a půl hrnku cukru. Vložte nasekanou čokoládu, 170 gramů. Míchejte, rozpouštějte.
  • Jakmile směs dosáhne 110 stupňů, stáhněte ji z plotny.
  • Další správný postup cukrářů je, že po částech polevu nalévají na mramorovou desku, kde směs propracovávají špachtlí, čímž se ochladí a začne tuhnout. Nahradit to můžete zpracováním ve větší studené pánvi, kam můžete část polevy nalít a promíchat, aby směs ztuhla a zchladla.
  • Čerstvou polevu ještě teplou naléváme na dort, který má zaschlou meruňkovou glazuru.
  • Dort necháme pořádně vystydnout, ideálně dát na noc do lednice.
Šlehačka
  • Našlehejte šlehačku za studena, přidejte podle chuti cukr a vanilku.

Tipy pro nejlepší výsledek

Aneb co jsem se naučila při prvním pečení sachru a co se vám může hodit.

  • Kupte a použijte meruňkovou marmeládu, která nebude příliš sladká. Dodá to sachru správný šmrnc. Ideální je marmeláda bez kousků ovoce, s tou budete mít snadnější práci (nemusíte pasírovat).
  • Aby se dort lépe vyndaval z formy, můžete do ní na dno dát pečící papír, případně umístit papír i kolem dokola.
  • Výroba dortu chvíli trvá, vyhraďte si na to dostatek času, dort jsem připravovala celou sobotu a ochutnávala až v neděli.
  • Je důležité mít pěkně rovný korpus. Po rozříznutí a opětovném spojování ho „nasaďte“ tak jak byl, i malá nerovnost potom může způsobit, že vám poleva bude stékat někde víc a jinde bude naopak stát.
  • Poleva by neměla být úplně tekutá, příliš tekutá hned steče a nevytvoří tlustou vrstvičku.

1 COMMENT

  1. Je to pecka, delam ho podle vaseho receptu podruhe. Prvne dopadl naprosto uzasne a kazdy kdo ochutnal nechtel zustat u prvniho kousku. Prave tet se pece v troube druhy pokus a verim ze dopadne stejne dobre. Sice je to beh na cely den ale vazne stoji za to. At se dari a dekuji za uzasny recept.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here