Skořice a kardamon: švédský Kanelbullar

S letošní zimou jsem se rozloučila upečením voňavé kynuté buchty, které říkají ve Švédsku Kanelbullar. Skořicové šneky dnes koupíte v kdejakém obchodě. Tady je recept na originální švédskou verzi, kde je důležitý kardamon.

Skořicový šneci Kanelbullar

Různé verze a varianty

Můžete dělat jednotlivé šneky, nebo je upéct pospolu v dortové formě, jako jsem to udělala já. Tahle verze je pěkně nadýchaná a povrch má do křupava. Sice nejde o rychlý recept, ale já to prostě musela jednou vyzkoušet. Náplň je klasická, cukr, máslo, skořice. Někde se obměňuje s vanilkovým krémem, což jsem kdysi dávno taky zkoušela.

Ingredience na asi 8 šneků

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička mletého kardamonu (asi 20 vyloupaných tobolek)
  • 50 g másla
  • 425 g mouky (použila jsem polovinu celozrnou špaldovou a zbytek klasickou pšeničnou)
  • kostička čerstvého droždí (stačila by podle mě i jen polovina)
  • 50 g cukru krupice
  • Špetka soli
  • Vejce
  • Olej na vymazání formy

Na náplň

  • 80 g změklého másla
  • 50 g tmavého cukru krupice
  • 2 lžičky skořice
  • špetka soli

Na zakončení

  • vejce
  • tmavý hrubý cukr

Postup práce na švédské skořicové šneky Kanelbullar

Mléko nalijte do menšího kastrůlku, přidejte kardamon a přiveďte téměř k varu. stáhněte, promíchejte a přidejte máslo. Nechte trochu zchladnout a prolnout vůni koření do másla. Přidejte droždí a promíchejte.

Všechny suché ingredience smíchejte ve velké míse. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte vejce a přilévejte teplé (ne horké) mléko. Vypracujte těsto, které se nebude lepit na stěny misky. Nejlepší je, když za vás práci převezme kamarád, já měla KitchenAid a šla odpočívat :)

Potom byste měli těsto nechat vykynout. Aby se nepřilepilo, je dobré ho dát do misky vymazané olejem. Dejte stranou na půl hodiny, ideálně na teplé místo. Teď si připravte náplň. Změklé máslo jednoduše promíchejte s cukrem a skořicí. Směs potřebujete v konzistenci takové, aby šla rozetřít na těsto.

Odpočinuté vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a jemně rozválejte, mělo by mít cca 35×25 cm. Moje těsto bylo hodně nadýchané, dala jsem celé droždí a tak jsem ho rozválela snadno lehce a měla ho poměrně tlusté. Potřete těsto náplní a srolujte. Vzniklou roládu nakrájejte na cca 8 dílků a ty postupně vyskládejte do vymaštěné formy. Bude se vám zdát těch 8 dílků málo, ale ono to dokyne. Nyní nechte 30 minut dokynout, až se forma krásně vyplní.

Skořicový šneci Kanelbullar

Mašlovačkou potřete žloutkem a posypte cukrem. Pečte 25 minut na 200 stupňů než bude vršek krásně hnědo zlatý.

Jíst šneky můžete ještě horké, mě chutnaly více po schladnutí. Těsto je nadýchané a buchta se dá rozebrat šnek po šneku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here