Ve Francii quiche koupíte skoro všude, podobně jako palačinky. Dělají se různé varianty, já doma sáhla po té nejklasičtější – Quich Lorraine, který je původem z Alsasko-Lotrinska (hutností se blíží už německým pokrmům).
Nejzajímavější recept jsem našla na Dolce Vita. Hodně se mi zamlouvalo, že součástí receptu není bílá, rafinovaná (“nic mouka”), ale mouka celozrnná. Jinou už ani nepoužívám.
Péct Quiche je velká zábava. Nejlepší je chvíle, kdy z pánve voní slanina a cibule.
A hotovo… vůně, zlatavé vajíčko a pod ním spousta cibule a slaniny. Krása, člověk by to nejradši vůbec nekrájel.
Recept na Quiche Lorraine
- 300 g mouky špaldové
- špetka soli
- ½ másla (125 g)
- vlažná voda (100 ml)
- na náplň určitě 6 velkých cibulí 150 g slaniny pokrájené na kostičky
- dobrý olej na smažení (olivový)
- 250 g créme fraiche (hustá kysaná smetana)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 150 g strouhaného tvrdého sýra (gouda)
- špetka provensálských bylinek
- 2 žloutky
Koláč se povedl, créme fraiche jsem neměla použila tedy méně tučnou zakysanou smetanu.
Detailní příprava na blogu Dolce Vita.