Sobotní oběd: kuře s výbornou omáčkou

Je to pár měsíců, co jsem viděla Jamieho Olivera jak vaří „nejlepší omáčku na světě“. To mě dost zaujalo, je to totiž moc pěkná představa upéct si kuřátko s nějakou dobrou šťávičkou kolem. Dnešní kuřátko mělo kolem sebe aromatickou zeleninovou omáčku. Byla výsledkem pečené zeleniny, kterou jsem nakonec propasírovala a přidala lžičku másla.

Jak udělat omáčku ke kuřeti

Připravila jsem si kousek celeru, mrkev, cibuli, šalotku, bobkový list, rozmarýn a dva kuřecí krky pro získání více chuti. Potom už jen pěkné bio kuřátko (stehýnka).

Veškerou zeleninu jsem nakrájela a s kuřecími krky, dvěma bobkovými listy a snítkou rozmarýny zprudka v pánvi osmažila. Jakmile se zelenina připeče, její chuť bude potom o to intenzivnější. Na osmahnutou zeleninu jsem přidala kuřátko, které jsem potřela máslem a to i pod kůží, kam jsem ještě vložila pár lístečků rozmarýny. Když i kuřátko chytlo barvu, vše sem přesunulo rovnou do trouby. Je fajn mít litinovou pánev, kterou strčíte z plotny rovnou do sporáku.

Kuře a zelenina se pekla prudce asi 15 minut, potom jsem do směsi přilila trochu bílého vína. Dál se vše peklo asi 30 minut. Kuřátko jsem přendala do menší misky a nechala ho v troubě péct při nižší teplotě. Zbylou zeleninovou směs jsem podlila dostatkem vody, rozmačkala a redukovala (voda se vypařuje a zůstává koncetrovaná chuť). Potom jsem začala směs pasírovat, až mi vznikla hustší tmavá omáčka. Na konec jsem do ní přidala lžíci másla pro zjemnění, troch soli a s kuřetem omáčku v troubě nechala dodělat na gril, aby mělo kuřátko kůrčičku.

Kuře jsme si dali s žitným chlebem z Globusu. Ideální materiál na vytření zbytku omáčky z pánve!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here